Voit myös kuunnella tämän jutun näyttelijä Jukka Pitkäsen lukemana.

Nauhoitus. Hiljaisuus. Helsingin Lönnrotinkadulla Silencio Oy:n studiolla on meneillään äänikirjan nauhoitus, tuhannesneljässadaskymmenes tänä vuonna. Tällä kertaa luettavana on Antony Beevorin kirja Toinen maailmasota ja lukijana näyttelijä Jukka Pitkänen.

Silencio on Suomen suurin äänikirjoja äänittävä studio. Tänä vuonna studiolla tullaan äänittämään noin 1 500 äänikirjaa.

”Liikevaihtomme on kasvanut tasaisesti viime vuosina, 20–40 prosenttia joka vuosi. Valtaosin kiitos tästä kuuluu kasvaneelle äänikirjatuotannolle”, Silencion toimitusjohtaja Kimmo Oksanen sanoo.

Samaa ilosanomaa kertoo kirja-ala. Digitaalisten äänikirjojen myynti on kasvanut parin viime vuoden aikana kiihtyvällä tahdilla. Tänä vuonna tehdään ennätyksiä: Suomen Kustannusyhdistyksen mukaan äänikirjojen myynti oli jo ensimmäisen puolen vuoden aikana kasvanut 140 prosenttia edellisvuodesta.

Äänikirjoja myytiin tammi–kesäkuussa 7,4 miljoonalla eurolla. Loppuvuosi on mennyt samaan tahtiin, eikä myynnin hidastumista ole näköpiirissä.

Äänikirjojen markkinat ovat kuitenkin edelleen pienet. Vuonna 2018 äänikirjoja myytiin lähes kuuden miljoonan euron arvosta. Kirjojen kokonaismyynti oli tuolloin noin 250 miljoonaa euroa.

Tie kirjan uuteen olomuotoon on ollut takkuinen: ensin tulivat c-kasetit, sitten kirjoja kuunneltiin cd:ltä, sitten tuli sähkökirja… Mikään näistä ei lähtenyt lentoon. Päinvastoin. Kustantajat hakkasivat kokeiluillaan tappioita.

Lukemisharrastus on koko 2000-luvun vähentynyt ja antanut tilaa sähköisille viihdepalveluille. Kirjojen myyntimäärät ovat laskeneet, kustantamot vaihtaneet omistajia ja moni pienkustantaja lopettanut toimintansa.

Mutta nyt – halleluja – pilkistää rajun rakennemuutoksen takaa valoa. Suomalaiset ovat löytänet äänikirjat, joskin viime vuosina toimijoiden katteet ovat menneet äänikirjojen infran rakentamiseen. Nyt kirjojen kuuntelumäärät alkavat olla sitä luokkaa, että niistä jää tulostakin.

Tämä on herättänyt myös kirjailijat, jotka tähän asti eivät ole liiemmin vaivanneet päätään e- ja sähkökirjoista maksetuilla rojalteilla. Nyt kirjailijat haluavat äänikirjasta saman rojaltin kuin painetustakin kirjasta. Ja tulevat ajan oloon saamaankin.

Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho sanoo, että äänikirjojen myötä on ala tullut takaisin positiiviseen parrasvaloon, ja samalla alan harrastama tuhkan sirottelu oman pään päälle on vähentynyt.

”Vitsin mukaan Gutenberg painoi ensimmäisenä kirjanaan Raamatun. Toinen painettu kirja käsittelikin jo kustannusalan kriisiä”, Laiho kuvaa.

Mutta nyt takaisin äänitysstudiolle. Vuonna 2007 perustettu Silencio on kasvanut 100 000 euron liikevaihdosta 2,5 miljoonan euron liikevaihdon yritykseksi. Silencio tekee myös mainosten äänen jälkituotantoa. Yhtiön omistavat toimitusjohtaja Kimmo Oksanen ja äänisuunnittelija Petri Salonen.

Äänitysstudion asiakas on kustantaja, joka valitsee mitkä kirjat luetaan ääneen sekä sen, kuka kirjan lukee. Lukijat ovat äänenkäytön ammattilaisia, näyttelijöitä. Silenciolla on noin sadan lukijan pankki, josta kulloinkin sopiva ääni valitaan.

”Hyvä lukija saa keskinkertaisenkin kirjan elämään ja huono lukija voi puolestaan pilata parhaimmankin kirjan”, Oksanen sanoo.

Oksasen mukaan hyvä lukija on se, joka ymmärtää lukemansa ja sisäistää tekstin niin, että lopulta lukijan rooli jää sivuseikaksi ja kirjan sisältö nousee esiin. Amatöörejä ei lukijajoukkoon mahdu.

”Saamme tasaisesti ääninäytteitä sieltä täältä. Sadasta näytteestä ehkä yksi pääsee ylipäätään koeäänityksiin asti”, Oksanen kertoo.

Kirjan äänittäminen on keskimäärin reilun kymmenen tunnin urakka. Näyttelijä saa tekstin käteensä usein kylmiltään, harjoitteluun ei jää aikaa. Äänitys tehdään muutaman tunnin pätkissä. Palkkio kirjan lukemisesta on keskimäärin tuhannesta pariin tuhanteen euroon.

Levyn tekemiseen ei kirjan äänitystä voi Oksasen mukaan verrata.

”Yhtä muutaman minuutin biisiä saatetaan hioa päivätolkulla. Kirjan osalta tuotannon on mentävä yleensä kerralla purkkiin.”

Tunnettuja lukijoita on paljon: klassikkoesimerkistä käy näyttelijä Vesa Vierikko, jonka Harry Potter -kirjojen tulkinnat ovat olleet huippusuosittuja. Tämän vuoden bestsellerin, Jari Tervon Loiri-kirjan, on lukenut näyttelijä Eero Saarinen. Suosittuja lukijoita ovat myös Ville Tiihonen, Krista Putkonen-Örn, Erja Manto ja Aku Laitinen.

Ääni on intiimi asia. Maneerinen puhetapa tai liian tunnistettava ääni voi pilata kirjan. Televisiosta tuttu näyttelijä voi olla niin roolinsa vanki, ettei sovi neutraaliksi lukijaksi. Viimeistään armoton sosiaalinen media kertoo kustantajalle hyvinkin nopeasti, jos äänivalinta on ollut väärä.

Monet kirjailijat lukevat itse oman tekstinsä.

”Jos kirja on hyvin henkilökohtainen, tämä voi tuoda lisäarvoa. Aika usein ammattilukija on kuitenkin varmempi valinta”, sanoo Oksanen.

Hyvät lukijat ovat äänitysstudion kilpailukeino, samoin toiminnan sujuvuus ja toimitusvarmuus. Oksasen mukaan suomalaisten studioiden ei tarvitse hävetä kansainvälisessä kilpailussa.

”Yhdysvalloissa kustantamoilla on Hollywood-tason näyttelijöitä lukijoinaan, mutta meidän äänitystekniikkamme ja prosessimme tehokkuus on taatusti vähintään samaa tasoa. Suomalainen kuuntelija on äärimmäisen laatutietoinen. Hän kyllä kuulee pienimmätkin nyanssit.”

Suoratoistopalvelun äänikirja antaa kustantajalle vihdoinkin tilaisuuden päästä reaaliaikaisesti lukijan iholle.

Aiemmin kirjailija ja kustantaja ovat voineet vain arvailla, vetääkö kirja ja luetaanko se ylipäätään loppuun. Nyt äänikirjan myötä on joka sekunti dokumentoitu. Tieto on tärkeä jo siksikin, että suoratoistopalvelu maksaa kustantajalle palkkion kirjan käytön mukaan.

Jos kirjaa luetaan vain viisi minuuttia, ei palkkiota tule. Se, montako minuuttia kirjaa on kuunneltava ennen kuin palkkio ropsahtaa, on kustantajien vaalima liikesalaisuus.

Yleinen tuntuma on, että jo varttitunnin kuunteluajasta saa palkkion. Suoratoistopalvelu tilittää kustantajalle luetun mukaisen osuuden, josta kustantaja puolestaan tilittää kirjailijalle sopimuksen mukaisen osuuden. Kirjailijalle voi äänikirjoista tulla näin ajan myötä merkittävä tulonlähde.

Historian lehdet havisivat viime syyskuussa, kun ruotsalainen startup-yrityksenä aloittanut Storytel osti Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti toimineen kustantamon Gummerus Kustannuksen. Gummerus on Suomen kolmanneksi suurin kustannusyhtiö. Yhtiö on aloittanut vuonna 1872, Storytel vuonna 2005.

”Kustannusala elää ja kuolee sen mukaan, miten hyvin se osaa elää tässä ajassa”, sanoo Gummeruksen toimitusjohtaja Anna Baijars.

Kustantamon sidosryhmät, lukijat, kirjailijat sekä oma henkilöstö ovat suhtautuneet Baijarsin mukaan kauppaan innostuneesti. ”Äänikirja antaa kaikille osapuolille uusia mahdollisuuksia”, hän sanoo.

”Sitä paitsi meidän perustehtävämme, hyvän kirjallisuuden kustantaminen, ei ole kadonnut mihinkään.”

Baijars sanoo, että äänikirjapalvelut ovat eräänlainen siirtymämedia. Äänikirjoja kuunnellaan useimmiten silloin kun siirrytään paikoista ja asioista toisiin: kotoa töihin, töistä kotiin, tehdään ruokaa, mennään juoksulenkille, odotellaan lapsia harrastuksista, käydään nukkumaan… Äänikirja vapauttaa aikataulutetun nykyihmisen kädet ja silmät kaikkeen muuhun.

”Se, että juuri ruotsalainen Storytel osti Gummeruksen, oli looginen siirto sen jälkeen, kun se oli ostanut Ruotsin toiseksi suurimman kustantamon Nordstedtsin ja Tanskan neljänneksi suurimman kustantamon People’s Pressin. Ruotsalaiset ovat olleet äänikirjoissa jo pitkään meitä edellä. He myös haluavat kehittää kirja-alaa. Toki soisin, että suomalaisetkin rahoittajat haluaisivat investoida kulttuuribisneksiin”, Baijars sanoo.

Gummeruksen ovia kolkutteli vuosien varrella useampikin ostohaluinen yhtiö, mutta Salojärven perhe ei ole ollut aiemmin halukas myymään.

”Omistaja oli varmasti tutkinut kaikkia vaihtoehtoja muuttuvassa markkinatilanteessa. Myynti oli omistajille iso, strateginen päätös. Kirjojen lukeminen siirtyy huimaa vauhtia digitaalisiin palveluihin, ja ääni on nyt se, joka intiimiydessään kutsuu ’lukemaan kirjaa korvilla’. Gummeruksella on nyt loistavat mahdollisuudet pysyä kehityksen kärjessä”, Baijars sanoo.

Kolme Suomessa toimivaa striimaus- eli suoratoistopalvelua ovat kaikki ruotsalaisia. Pörssiyhtiö Storytel, Bonnierin omistama BookBeat sekä kahden yrittäjän omistama Nextory.

Kaikki kolme toimivat samalla konseptilla, niissä pääsee kuukausimaksua vastaan kuuntelemaan rajattomasti koko valikoimaa. Kotimainen Elisa Kirja sen sijaan on palvelu josta kuluttaja ostaa kirjat omakseen.

Kansainvälisillä kirjamarkkinoilla Pohjoismaat ovat äänikirjojen edelläkävijöitä. Nopeimmin on äänikirja lyönyt itsensä läpi Ruotsissa, jossa jo lähes puolet kirjallisuudesta ostetaan digitaalisesti.

Suomessa äänikirjojen osuus on vasta nyt saavuttamassa kymmenen prosentin rajapyykin. Valistunut arvaus on, että matka Ruotsin fiftyfifty-tilanteeseen vie meillä vielä viisi, kuusi vuotta.

Gummeruksen ostanut Storytel aloitti Suomessa vuonna 2016. Yritys toimii lähes 20 maassa, mutta kaksi kolmasosaa asiakkaista on Pohjoismaista. Yhtiö ylitti viime kesänä yli miljoonan maksavan asiakkaan rajan. Suomessa kasvuvauhti on ollut hyvää, mutta maakohtaisia lukuja pörssiyhtiö ei kerro.

Suomalainen erikoispiirre on yhtiön Suomen maajohtajan Mari Wärrin mukaan kuuntelijoiden kiinnostus elämäkertoihin. Ruotsissa elämänkerrat eivät vedä samalla tavoin.

”Dekkareiden ja trillereiden osuus kuunnelluista kirjoista on meillä 40 prosenttia, elämäkertojen lähes 20 prosenttia, sitten tulevat lastenkirjat ja kaunokirjallisuus”, Wärri kertoo.

Hittikirjaksi nousee silloin tällöin myös jokin työelämäkirja, viimeisimpänä Thomas Eriksonin kirja Idiootit ympärillämme. Se ylsi kymmenen kuunnelluimman kirjan joukkoon. Elämäkerroista ylivoimaisesti kuunnelluin on ollut Michelle Obaman Minun tarinani.

Wärri arvioi oman kustantamon, Gummeruksen, tuovan paljon mahdollisuuksia. Paikallinen kustantamo tuntee markkinat ja tietää, mistä kuluttajat pitävät.

Muista suoratoistopalveluista poiketen Storytelillä on myös omaa kirjatuotantoa, räätälöityjä kuuntelusarjoja. Niiden menestys on ollut Wärrin mukaan hyvää.

Äänikirjojen näkyvyyttä lisäämään Storytel tuo alalle uuden kirjallisuuspalkinnon. Yhtiö palkitsee ensi kevään vuoden parhaat äänikirjat Storytel Awards-gaalassa.

Ostajakunta on laajentunut

Kirjan ostaa Suomessa keski-ikäinen nainen. Miehetkin toki lukevat, mutta vähemmän.

Äänikirjan myötä ostajien joukko sekä ikähaitari ovat laajentuneet. Äänikirjojen heavyusereita ovat 20–35-vuotiaat naiset ja miehet. Nyt äänikirjojen kuuntelulle ovat syttyneet myös keski-ikäiset ja vanhemmat ikäryhmät. Erityinen myynnin piikki näkyy eläkeikäisten kuuntelijoiden määrän kasvussa.

”Myynnin tulppa oli aluksi se, ettei tarjolla olevaa valikoimaa yksinkertaisesti ollut tarpeeksi. Nyt pieninkin kustantaja on lähtenyt mukaan äänikirjoihin, ja suuret lisänneet tuotantoaan paljon, sanoo BookBeatin Suomen-toimintojen vetäjä Sari Forsström.

Hyvä esimerkki tästä on Kustannusosakeyhtiö Aula & Co. Äänikirjat ovat olleet mukana nelisen vuotta toimineen yrityksen toiminnassa alusta alkaen. Kuluvan vuoden hittikirjaksi on noussut Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija.

”Kirjalla on latauksia noin 30 000, ja printtikirjaakin on myyty noin 10 000. Tämä on meille huima myynti. Uskon, että eri kanavat tukevat toisiaan myynnissä”, kustantaja Niko Aula sanoo.

Bonnierin omistamalla BookBeatilla on Suomessa yli 100 000 käyttäjää. Kasvu on ollut huimaa, vielä edellisenä vuonna 2018 oli käyttäjiä 70 000. Yritys ilmoittaa olevansa Suomessa selvä markkinajohtaja.

Paras sitouttaja voittaa

Suoratoistopalvelujen on vaikea erottua toisistaan. Kaikki myyvät kaikkien kustantajien kirjoja eikä teknisissä sovelluksissakaan ole merkittäviä eroja. Hinnoittelukin on aika yhtenäistä. Pelin voittaakin se, joka osaa sitouttaa kuuntelijansa parhaiten. Se, jolla on tarjota vinkkejä ja ehdotuksia seuraavasta ja taas sitä seuraavasta kirjasta.

”Kuuntelija haluaa vastauksen kysymykseen, mitä kuuntelisin seuraavaksi. Tähän me yritämme vastata mahdollisimman hyvin. Lisäksi on tärkeää, että sovellus toimii aina hyvin ja vakaasti. Paras sovellus voittaa”, sanoo Forsström.

Kuuntelijoilta kertyvällä palautteella on tärkeä rooli, sillä juuri palautteen kautta suoratoistopalvelu muodostaa yhteisön, kuuntelijan sähköisen lukupiirin.

Forsströmin mukaan erityisen suuressa roolissa ovat kustantamoiden niin sanotut back-listat, eli jo jokin aikaa sitten julkaistujen kirjojen valikoima. Näiden vanhempien kirjojen osuus kuunnelluista kirjoista on kaikilla suoratoistopalveluilla suuri, arviolta yli puolet kaikista kuunnelluista kirjoista.

Tämä on mannaa kustantamoille sekä kirjailijoille. Kirjan lyhentynyt elinkaari on pakottanut kirjailijat ja kustantamot pakkotahtiseen uuden tekemiseen. Vanhempi kirja on tässä uutuuksien huumassa jäänyt varjoon.

”Uutuudet ovat luonnollisesti vetonauloja ja niitä kuunnellaan paljon. Mutta uutuuden jälkeen kuuntelija haluaa kuulla kaikki kyseisen kirjailijan kirjat. Tähän palvelu tarjoaa hyvän mahdollisuuden”, Forsström sanoo.

Tähän ei kirjakauppa enää pysty. Kivijalkakirjakauppa on luopunut isoista kirjavarastoista, eikä vuoden vanhaa kirjaa enää löydy kaupasta. Kirjamyynnin digitalisoituminen onkin kuolinisku monelle pienelle kirjakaupalle. Kun kirjakaupan tarjonnassa on 10 000 kirjaa, on suoratoistopalvelun listoilla satojatuhansia kirjoja.

Kolmas Suomessa toimiva suoratoistopalvelu Nextory on Ruotsin toiseksi suurin suoratoistopalvelu. Yhtiö tuli Suomeen 2018.

Yritys ilmoittaa tiedotteessaan ensimmäisen vuoden tavoitteiden ylittyneen. Palvelun kuunnelluin suomalainen kirja on ollut Ilkka Kariston kertomus Vankina Venäjällä, suomalaisen huumekuriirin ihmeellinen elämä. Ulkomaisista kirjoista suosituin Mark Mansonin Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan.

Elisa myy kirjan kerrallaan

Alan pioneeri on Elisa Kirja, joka aloitti äänikirjojen tuotannon jo vuonna 2010.

”Lähtökohtamme jo tuolloin oli, että digitalisoitujen palvelujen määrä tulee kasvamaan koko ajan, ja niin on käynyt”, sanoo liiketoimintajohtaja Helena Niemelä.

Hiljattain yhtiö teetti tutkimuksen digitaalisista kirjoista. Prior Konsultoinnin tekemä tutkimus kertoo, että jo yli miljoona suomalaista on ostanut tai lainannut digitaalisen kirjan. Ja mikä parasta, äänikirjat ovat lisänneet myös kirjojen kulutusta. Alle kymmenen kirjaa vuodessa lukevat kuluttajat ovat löytäneet äänikirjat, ja heidän osuutensa kasvaa tasaisesti.

”Äänikirjat ovat digitaalisen kirjan kasvun vetureita. Yleinen tietoisuus äänikirjoista on lisännyt kuuntelua, joten kuluttajan kynnys tarttua digitaaliseen kirjaan on matala”, Niemelä sanoo.

Elisa Kirja myy kirjan kerrallaan, ja lukija kartuttaa näin omaa sähköistä kirjastoaan. Yhtiön pohdinnassa on Niemelän mukaan myös mahdollisuus tarjota nykymallin rinnalle striimauspalvelu. Elisa Kirjalla on myös omaa, kustantajien kanssa yhteistyössä toteutettua kirjatuotantoa.

”Musiikkibisnes ja elokuvat ovat totuttaneet kuluttajat kiinteisiin kuukausimaksuihin. Pohdimme parhaillaan, mikä juuri nyt palvelisi käyttäjäämme parhaiten”, Helena Niemelä sanoo.

Suomalainen erikoispiirre on kuuntelijoiden kiinnostus elämäkertoihin. Dekkarit ovat suosittuja, hittikirjaksi nousee silloin tällöin myös jokin työelämäkirja.

Tarinankerronnan eri muodot kiinnostavat nyt kaikkia. MTV:n ja CMoren kauppa Telialle vahvistui, ja yhtiö ilmoittaa lisäävänsä paukkuja suoratoistopalveluihin. Perinteisistä lehtikustantajista Sanoman suoratoistopalvelu Supla kasvattaa podcast-tuotantoaan. Suomalainen Kirjakauppa suunnittelee ensi vuodelle oman suoratoistopalvelun avaamista.

Pieni kielialue ei ole toistaiseksi houkutellut monikansallisia toimijoita, kuten Amazonin Audiblea etabloitumaan Suomeen. Mutta kannattaa olla kuulolla. Kuunteleminen on nyt muotia.