Suomen UNICEF haastaa tällä viikolla kaikki mukaan vaihtamaan profiilikuvansa lapsuuskuvaan Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja LinkedInissä ja lisäämään siihen aihetunnisteen #lastenpuolella.

Kampanja juhlistaa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlapäivää.

”Olemme iloisesti yllättyneitä siitä valtavasta lapsuuskuvien tulvasta, jonka haaste on saanut aikaan”, sanoo Suomen UNICEFin sosiaalisen median tuottaja Tuuli Hongisto.

Lapsuuskuvahaasteeseen ovat lähteneet mukaan muun muassa Krista Kosonen, Darude eli Ville Virtanen, Mikael Jungner, Maaret Kallio, Samuli Vauramo, Pirkka-Pekka Petelius, Heidi Kyrö, Jarkko Niemi, Anni Sinnemäki, Raakel Lignell ja Rauli Virtanen.

"Lapsen oikeudet ovat selvästi suomalaisten sydäntä lähellä. Yksityisten henkilöiden lisäksi yritykset ja yhteisöt ovat ihanan luovasti liikkeellä. Olemme saaneet esimerkiksi Linnanmäen huvipuistolta Twitterissä kuvan puiston ensiaskelista”, Hongisto kertoo.

Maailman valtiot sopivat yhdessä lasten ihmisoikeuksista vuonna 1989. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen ansiosta lasten hyvän elämän edistäminen ei enää ollut hyväntekeväisyyttä vaan valtioiden velvollisuus. Nykypäivänä lapset voivat kenties paremmin kuin koskaan, mutta muun muassa sodat ja ilmastonmuutoksen kiihtyminen vaarantavat saavutetun edistyksen.

Joulupukin pajakyläkin on sininen keskiviikkona

UNICEFin aloitteesta ikonisia rakennuksia valaistaan keskiviikkona 20.11. lapsen oikeuksien päivänä siniseksi ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Juhlavalaistuskampanjassa ovat mukana muun muassa Finlandia-talo, Tampere-talo, Lahden Sibelius-talo ja Kansallisteatteri sekä Fortum, Tieto, Microsoft, Kesko, Lindström Invest ja Messukeskus. Kuopiossa valaistaan kaupungintalo, Lahdessa radiomastot, Hämeenlinnassa Verka-tehdas, Tampereella Näsinneula ja Tammerkosken keskiputous sekä Rovaniemellä Joulupukin pajakylä.

"Somen lapsuuskuvat ja rakennusten valaisu muistuttavat siitä, että lapset ja lapsen oikeudet tarvitsevat meitä aikuisia puolustajikseen, nyt ja tulevaisuudessa”, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola tiedotteessa.