Turvapaikanhakijoille suunnattu monikielinen mobiilipalvelu Recommend a Refugee toimii yrityksien ja osaajien uutena kohtaamis­paikkana. Palvelun kautta yritykset voivat tarjota turvapaikanhakijalle hänen ammattitaitoaan ja työhaluaan hyödyntävää tekemistä turva­paikkaprosessin ajaksi ja mahdollisen oleskeluluvan saamisen jälkeen. Kyseessä voi olla esimerkiksi harjoittelu, vapaaehtoistyö, urakka tai talkoot.

Mainostoimisto Grey Benelux on kehittänyt palvelun Suomessa ja Hollannissa. Suomessa palvelua luotsaavat ja kehittävät Punainen Risti, Hufvudstadsbladet ja SEK.

"Jokainen hanke, joka tutustuttaa turvapaikanhakijoita suomalaiseen työelämään ja voi tarjota työllistymisen mahdollisuuksia, on tervetullut. On tärkeää, että turvapaikanhakijoille pystytään luomaan mahdollisuuksia elää niin normaalia arkea kuin vain on mahdollista", toteaa SPR:n toiminnanjohtaja Petri Kaukiainen tiedotteessa.

"Uusi palvelu on merkityksellinen turvapaikanhakijoille, koska se tuo heitä lähemmäksi suomalaista arkea ja lisää kohtaamisia kantaväestön kanssa", painottaa Kaukiainen.

Mobiilipalvelun käyttöä pilotoidaan Vantaan Auramon vastaanottokeskuksessa. Tähän mennessä hankkeeseen ovat tarjonneet harjoittelupaikkoja yhteistyötahojen lisäksi Finlayson sekä ravintolat Faro ja Blue Peter.

Ensi vaiheessa palveluun etsitään yrityksistä noin 50 harjoittelu- ja työpaikkaa. Korvauksena tehdystä työstä yritysten toivotaan tarjoavan turvapaikanhakijalle minimissään maksuttoman työmatkan, aterian ja todistuksen hänen tekemästään työstä.

"Pakolaisten kotouttaminen osaksi yhteiskuntaa on ratkaisevaa paitsi heille itselleen, myös meille, jotta saamme heidät mukaan rakentamaan suomalaista yhteiskuntaa. Meille on tärkeää antaa resurssimme ja välineemme käyttöön edistääksemme tällaista toimintaa", perustelee HBL:n kustajantajan KSF Media n toimitusjohtaja Barbro Teir KSF Median osallistumista.