Suomalaiset pelintekijät ovat ajaneet Ruotsin pelitaloja kiinni. Vuonna 2007 ero ruotsalaisten hyväksi oli liikevaihdossa mitattuna enää 13 miljoonaa euroa.

- Ruotsin peliteollisuus mielletään paljon suomalaista suuremmaksi. Syynä on se, että Ruotsissa suurimmat ja tunnetuimmat yritykset toimivat pc- ja konsolipuolella, jotka saavat mediassa enemmän huomiota. Suomessa suurimmat firmat tekevät puolestaan mobiili- tai onlinepelejä, Suomen pelialan yhteenliittymän Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen sanoo.

Neogamesissa uskotaan, että mobiilin ja pc-pelien sijaan suomalaiset pelipajat ovat satsaamassa seuraavaksi verkkopeleihin.

- Onlinepuolelle firmoja vetää verkkopelaamisen kasvu. Vuonna 2007 kasvu oli jopa 30 prosenttia. Sulakkeen Habbo Hotelin, Facebookin ja Wow:n onnistumiset ovat viitoittaneet tietä, Hiltunen tietää.

Suomessa pelejä tekevät Sulakkeen lisäksi muun muassa Sumea / Digital Chocolate, Gamelion, Apaja ja Universomo THQ.

Kasvu jatkuu

Lama voi tehdä selvää jälkeä myös pelitaloissa. Konsolipuolen markkinoiden hiljentyminen ja investointien lykkääminen voi koskea pahasti Ruotsin peliteollisuutta.

Jos yhdysvaltalaiset sijoittajat vetäytyvät pohjoismaisista konsolistudioista, markkinat voivat mennä uusjakoon ja tilanne kääntyä Suomen eduksi.

Tosin sitä ennen Suomen täytyy saada oma rahoitusjärjestelmä toimimaan.

- Kotimainen investointiraha on aina kärsivällisempää kuin rapakon takaa tuleva suuri kapiteeli.

Lama tai ei, pelimarkkinoiden ennustetaan kasvavan jatkossakin noin 10 prosentin vuosivauhdilla. Kasvu tulee juuri online-peleistä.

Kauppa käy Ruotsissa

Suomessa on reilut 50 pelitaloa, joista vajaa puolet on perustettu hiljattain. Markkinoille ovat nousseet toisen sukupolven pelifirmat, joiden johdossa on usein alan konkareita. Näiltä firmoilta on lupa odottaa paljon.

- Paras lähtökohta on sellaisella firmalla, jolla on jo menestyshistoriaa, kokenut henkilökunta, näkemys markkinoista ja turvattu rahoitus, Hiltunen kiteyttää.

Suomalaiset pelialan yritykset työllistivät viime vuonna 1047 ihmistä. Ruotsin luku oli 1200 työntekijää.

Pelimarkkinan koko on kuitenkin länsinaapurissa ihan toisella tasolla. Ruotsissa myydään pelejä kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin Suomessa.

Pieni pelikakku

Suomalaisten pelifirmojen jakautuminen eri alustoille

(yritysten määrä, suluissa prosenttiosuus)