Kauppa

Lala Ylitalo 21.8.2018 08:40

Moni suomalainen brändi myy tuotteitaan edelleen Kärkkäisellä – mukana muun muassa Vallila ja Fazer

Meeri Utti
Tavarataloketju J. Kärkkäisen myynti kasvoi viime tilikaudella viidenneksen useiden suomalaisyhtiöiden boikotista huolimatta.

Makia nousi viime viikolla otsikoihin yhteistyöstään tavaratalo Kärkkäisen kanssa. Makia ei ole suinkaan ainoa Kärkkäisen kanssa yhteistyötä tekevä yritys.

Tavaratalo Kärkkäisen kanssa yhteistyötä tekevät yritykset ovat nousseet otsikoihin aina siitä lähtien, kun Finlayson ilmoitti vuonna 2015 lopettavansa yhteistyönsä tavaratalon kanssa.

Finlayson kertoi yhteistyön lopettamisen syyksi Kärkkäisen omistajien rasistiset mielipiteet ja Magneettimedia-julkaisun. Kärkkäinen-tavarataloketjun toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen toimi itse Magneettimedian päätoimittajana, jonka kirjoituksia on hovioikeudessakin todettu juutalaisvastaisiksi ja rasistisiksi.

Viime viikolla vaatemerkki Makia nousi otsikoihin yhteistyöstään tavaratalo Kärkkäisen kanssa, kun yhteistyö oli herättänyt keskustelua Twitterissä. Makia ei kertonut muuttavansa yhteistyötään Kärkkäisen kanssa pienestä somekohinasta huolimatta.

Makia kommentoi asiaa M&M:lle kertomalla, että Makia arvioi kumppaneitaan tasaisin väliajoin ja arvioi yhteistyönsä Kärkkäisen kanssa uudelleen, jos Kärkkäisellä on esiintynyt Makian periaatteiden vastaista toimintaa.

Monen yrityksen periaatteiden vastaista toimintaa Kärkkäisellä näyttää kuitenkin esiintyneen. Helsingin Sanomat julkaisi viime vuonna laajan artikkelin Juha Kärkkäisestä, Magneettimediasta ja Kärkkäisen yhteistyöstä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa.

HS:n artikkelin jälkeen useat yritykset, kuten FazerFiskars ja Berner, ilmoittivat harkitsevansa uudelleen yhteistyötään Kärkkäisen kanssa. Kaikkien näiden yritysten tuotteita myydään kuitenkin edelleen Kärkkäisellä.

Fiskars kertoi viime vuoden marraskuussa, että kaikki yhteistyö Fiskarsin ja Kärkkäisen välillä päättyy vuoden 2017 loppuun mennessä, koska Fiskarsille "on tärkeää sanoutua irti ääriajattelusta ja toimia arvojemme mukaisesti".

Fiskars kertoi M&M:lle julkaistuaan päätöksensä yhteistyön lopettamisesta, että heidän tuotteitaan saattaa vuodenvaihteenkin jälkeen olla jonkin verran myynnissä Kärkkäisellä, sillä Kärkkäisellä saattaa olla Fiskarsin tuotteita varastossaan. Kahdeksan kuukautta vuodenvaihteen jälkeen Fiskarsin brändeistä Arabiaa, Iittalaa ja Hackmania kaikkia myydään edelleen Kärkkäisellä ja laajoilla valikoimilla.

Miksi tuotteitanne on edelleen myynnissä Kärkkäisellä, Fiskarsin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maija Taimi?

"Kuten marraskuussa kerroimme, yhteistyömme päättyi vuoden 2017 loppuun mennessä. En osaa ottaa kantaa siihen, mistä myynnissä olevat tuotteet ovat peräisin", Taimi kertoo.

Fazer kertoi jo viime vuoden keväällä, että Kärkkäisen yritys oli julkaissut KauppaSuomi-nimisessä lehdessä Fazerin mukaan useita ihmisarvoa loukkaavia kirjoituksia sekä käyttänyt luvatta Fazerin tavaramerkkiä.

"Edellä todetuin perustein Fazer lopettaa tuotteidensa jakelun Kärkkäiselle välittömästi, mikäli Kärkkäinen tai sen pääomistaja/johtohenkilö jatkossa i) loukkaa ihmisarvoja, taikka ii) luvatta käyttää Fazer-konsernin tavaramerkkejä tai nimeä", Fazer kertoi vuoden 2017 tiedotteessaan.

Huolimatta siitä, että Fazer kertoi Kärkkäisen toiminnan olevan vastoin Fazerin eettisiä periaatteita ja vaikuttavan negatiivisesti yhtiön maineeseen ja liiketoimintaan, Fazer on jatkanut yhteistyötään.

"Tietoomme ei ole tullut, että tällaisia [ihmisarvoa loukkaavia] kirjoituksia olisi julkaistu varoituksen antamisen jälkeen, ja hyvän liiketavan mukaisesti olemme kunnioittaneet antamamme varoituksen ehtoja", Fazer perusteli asiaa viime viikolla.

Berner puolestaan ilmoitti viime syksynä, että se pohtii uudelleen yhteistyötään Kärkkäisen kanssa. Myös Berner on päättänyt jatkaa yhteistyötä, sillä Bernerin kotimaisia ja maahantuomia tuotemerkkejä löytyy parikymmentä Kärkkäisen verkkokaupasta. Tuotemerkkien joukosta löytyy niin ulkomaisia kosmetiikkayrityksiä ja toimistotarvikkeiden valmistajia kuin Nokian Jalkine ja lastentarvikkeiden valmistaja Ainu.

Bernerin toimitusjohtaja Antti Korpiniemi kertoo vaatineensa Juha Kärkkäiseltä selvityksiä yhteyksistä eri vastarintaliikkeiden toimintaan vuoden 2017 aikana. Korpiniemi sai Kärkkäiseltä selvityksen, jonka mukaan Kärkkäisellä tai hänen yrityksellään ei ole yhteyksiä julkisuudessa mainittuihin äärijärjestöihin.

Korpiniemi kertoo, että koska Bernerillä ei ole tiedossa sen asettamien ehtojen tai vaatimusten rikkomista, yhteistyötä on jatkettu toistaiseksi.

"Hän vakuutti julkisesti yrityksen olevan sitoutunut ihmisoikeuksia, työoloja, ympäristöä ja korruption vastaista toimintaa koskevien kansainvälisten periaatteiden noudattamiseen, mitä me tavarantoimittajana vaadimme", Korpiniemi kertoo.

"Seuraamme tilannetta kuitenkin jatkuvasti", sanoo Korpiniemi.

Suomalaisista brändeistä Bernerin, Fazerin ja Fiskarsin lisäksi Kärkkäisellä myytävien tuotemerkkien listalta löytyy muun muassa Aarikka, Arabia,Muumi, Sini, Reima, Vallila, Nanso, Puhdistamo, Luhta, Rukka, Tunturi, Vuokkoset ja Lumene.

Kärkkäisellä myytävien tuotemerkkien listalta löytyy myös Marimekko. Marimekolta ei kuitenkaan löydy verkkokaupan valikoimasta muuta kuin paperilautasia ja lautasliinoja.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö