JOURNALISMI

Ilkka Jauhiainen 5.9.2013 13:39 päivitetty 4.2.2016 10:34

MOT innostui Bilderberg-ryhmästä - haastatteli miestä, joka uskoo liskojen johtavan maailmaa

"Hän ei puhunut liskoista, vaan ihmisten voimattomuudesta", sanoo toimittaja Hannu Sokala.

Yleisradion tutkivan journalismin ohjelma MOT käsitteli maanantaina Bilderberg-ryhmää. Kyseessä on maailman mahtavien keskustelukerho, johon liitetään mielikuvituksellisia salaliittoteorioita.

MOT:n haastateltavien joukossa oli varsin erikoinen henkilö, David Icke.

Hän uskoo, että neljännestä ulottuvuudesta tulleet liskoihmiset hallitsevat maailmaa. Youtubessa hän kertoo tavanneensa ihmisiä, jotka ovat nähneet mahtimiesten muuttuvan ihmisestä liskoksi. Icken mukaan myös Britannian kuninkaalliset ovat liskoihmisiä.

Toimittaja Hannu Sokala, kuinka luotettavana haastateltavana Ickeä voidaan pitää?

"David Icke on yksi pisimpään Bilderbergiä seuranneista henkilöistä. Icken kehittämän vahvan lisko-allegorian vuoksi jotkut pitävät häntä kahjona. Kuuntelin Ickeä Watfordissa Bilderberg kokouksen yhteydessä: hän ei puhunut liskoista vaan ihmisten voimattomuudesta suhteessa valtakoneistoihin. Arvioin, että hän sopisi yhdeksi sivuhaastatelluksi".

Wikipedian mukaan Icke on myös ennustanut, että jättiaallot tuhoavat Britannian. Icken mielenkiintoisin teoria liittyy kuuhun: se on liskovalloittajien avaruusasema.

Ohjelmassa Icke kuvailee Bilderberg-ryhmää vastustavaa kansalaistapahtumaa. Icken mukaan nyt on käynnistymässä maailmanjärjestyksen kumous. Icke myös uskoo maailman johtajien määräävän "pienintä yksityiskohtaa myöten koko maailman ihmisten elämästä".

Seuraavaksi Luukanen-Kilde ja af Grann?

Sokala ei kommentoi Icken ennustuksen uskottavuutta tai sitä, määrääkö pieni joukko ihmisiä maailman asioista pienintä yksityiskohtaa myöten.

Sen sijaan hän muistuttaa, että ohjelman päähaastateltavat olivat yliopistoihmisiä ja toinen heistä, Tukholman yliopiston Ian Richardson, on tehnyt aiheesta ainoan laajemman akateemisen tutkimuksen.

Sokala ei sulje pois mahdollisuutta, että MOT haastattelisi Juhan af Grannia tai Rauni-Leena Luukanen-Kildeä. Grann on salaliittoteoreetikko, vapaamuurari ja ufoharrastaja. Luukanen-Kilde on ufoihin ja avaruusolioihin erikoistunut lääkäri.

"MOT pyrkii aina selvittämään haastateltavien taustoja ja motiiveja sekä heidän näkemystensä perusteita ja uskottavuutta. MOT ei etukäteen luokittele henkilöitä kelpoihin ja epäkelpoihin".

Sokala ei halunnut vastata M&M:n kysymyksiin puhelimessa vaan pyysi kysymykset sähköpostilla. Yleensä MOT:n toimittajat pyrkivät saamaan haastateltavat luonnolliseen haastattelutilanteeseen voidakseen tarjota katsojille laadukasta journalismia. Miksi tämä haastattelu piti tehdä sähköpostilla?

"Kiitokset luottamuksesta MOT:n journalismia kohtaan. Olen tottunut tekemään, en antamaan, haastatteluja. Siksi halusin vastava sähköpostitse. Sähköposti on sitä paitsi hyvä tapa selvittää asioista. Esimerkiksi Bilderberg-juttua varten haastattelin sähköpostitse pariakymmentä ihmistä".