Suomen Valitut Palat jatkaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa uudistumista, joka on osa Reader´s Digestin globaalia freesausta. Valittujen Palojen vuosien mittainen levikkiluisu on pysähtynyt 230 000 kappaleen tienoille. Käännettä parempaan ei ole tapahtunut, mutta tavoite on saada levikki nousuun.

Uudistushanketta vetää Raimo Möysä, joka Suomen VP:n loiston päivinä lähti Reader´s Digestin pääkonttoriin New Yorkiin suunnittelemaan kehityshankkeita eri maiden lehtiin. Möysä aloitti kotimaan komennuksensa kolmisen viikkoa sitten ja aikoo sukkuloida Helsingin ja Nykin väliä puolisen vuotta. Uudistetun lehden pitäisi putkahtaa markkinoille ensi kesään mennessä.

Möysän tehtäviin kuuluu nyt myös Valittujen Palojen päätoimittajuus, kun Anni-Marja Riikinsaari on omasta tahdostaan siirtynyt pykälää alemmas toimituspäälliköksi. Pysyvän uuden päätoimittajan Möysä aikoo etsiä syksyn aikana.

Hylätyt palat

Möysä myöntää, että parin vuoden takainen lehtiuudistus ei ole yltänyt siihen mitä toivottiin ja perhelehtien markkinatilanne on hankala. Kymmenisen vuotta sitten Valituilla Paloilla oli 100 000 tilaajaa enemmän kuin nyt. Myös Avun ja Seuran levikit valuvat alaspäin.

— Kilpailu ihmisten ajasta on kiristynyt. Ihmiset viettävät aikaansa internetissä ja täällä Suomessa myös kännyköiden parissa, tv-tarjonta on kasvanut, julkkislehtibuumi näyttää olevan nyt päällä. Perhelehtien täytyy uudistua.

Julkkisjuorutrendiin Möysä ei kuitenkaan aio osallistua, vaan korostaa pikemminkin Valitut Palat -brändin perinteisiä vahvuuksia.

Sotilashuumoria

— Lehtemme on tunnettu positiivisuudesta, tarinamuotoisista jutuista ja huumorista. Näistä vahvuuksista haluamme kertoa myös niille, jotka eivät meitä entuudestaan tunne. Sitten voisi lisätä helppoa ja hyödyllistä kuluttajainformaatiota, joka on aina luonteeltaan paikallista, kaavailee Möysä. Hän on asettanut kehitystyön maaliviivan kesäkuuhun 2005, jolloin lehti juhlii 60-vuotistaivaltaan Suomessa.

Kehitysprojekti koskee lehden toimituksellisen sisällön lisäksi myös ilmoitusmyyntiä ja levikkimarkkinointia.

Möysä korostaa, että kansainvälisessä vertailussa Suomen Valitut Palat on edelleen konsernin parhaimmistoa eikä levikkitasossa ole häpeämistä tässä vertailussa.

Vahvat vahvemmiksi

— Olemme miettineet, että vahvistamme entisestään niitä yksiköitä, jotka ovat jo vahvoja ennen kuin ne menevät huonoon kuntoon, kertoo Möysä, jonka edellinen projekti oli kiinankielinen Reader´s Digest.

Suomen Valittujen Palojen johdossa on ollut vilkasta vaihtoa viime vuodet. Pitkäaikaista toimitusjohtajaa Timo Sainia seurasi ensin väliaikaisesti William B. Toohey. Viime lokakuussa paikan sai saksalainen Franz Müller, joka johtaa myös konsernin Benelux-maiden, Pohjoismaiden ja Iberian toimintoja. Anna-Marja Riikinsaari ehti päätoimittaa lehteä syksystä 2001.

Heidi Hammarsten