Järjestöt

Aleksi Ylä-Anttila 15.11.2017 12:43 päivitetty 16.11.2017 13:45

MTL eroaa Paltasta ja EK:sta: "Ratkaisu on tehty hyvässä hengessä"

Juho Kuva
Mikael Jungner

Markkinoinnin, teknologian ja luovuuden liiton MTL:n hallitus on päättänyt esittää toimialajärjestön eroamista palvelualoja edustavavasta elinkeino- ja työmarkkinajärjestöstä Paltasta ja Elinkeinoelämän Keskusliitosta EK:sta.

MTL:n hallituksen puheenjohtaja ja viestintätoimisto Kreab Oy:n toimitusjohtaja Mikael Jungner vahvistaa M&M:lle hallituksen päättäneen eroamisesta yksimielisesti. Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

"Suurin syy eropäätökselle on taloudellinen. Piti hakea tapoja, joilla varmistetaan, että MTL:n hallitus on tasapainossa ilman, että jäsenmaksut nousevat. Tavoitteena on pikemminkin päinvastainen kehitys, ja jäsenmaksujen trendi onkin viime vuosina ollut laskeva", Jungner kertoo.

Jungnerin mukaan MTL:n tulos oli viime vuonna muutama kymmenentuhatta euroa plussan puolella. Ilman toimenpiteitä järjestö olisi Jungnerin mukaan ollut jatkossa alijäämäinen.

"Katsoimme päätöstä tehdessä eteenpäin. On paljon jäsenille tärkeitä toimintoja, joista halusimme pitää kiinni. Todettiin, että tulevaisuudessa taloutta on tiukennettava. Oli useampia vaihtoehtoja, ja päädyimme tähän."

Toimenpide säästää Jungnerin mukaan arviolta toistasataa tuhatta euroa vuodessa, riippuen siitä, millä tavalla eroamisprosessi toteutetaan. Lopullinen säästösumma on kiinni siitä, mitä Paltan palveluja MTL jatkossa ostaa ja käyttää.

Jungnerin mukaan on paljon konkreettisia palveluita ja toimintoja, jotka MTL haluaa jäsenilleen turvata. Esimerkkeinä Jungner mainitsee MTL:n vuosittaiset Effie Awards - ja MTL Communications Awards -kilpailut sekä Markkinoinnin viikon.

"On paljon konkreettisia palveluita, joista haluttiin pitää kiinni sekä parantaa ja kehittää näitä palveluita jatkossa", Jungner sanoo.

Jungnerin mukaan EK:n ja Paltan työmarkkinarooli oli joillekin MTL:n jäsenille vieras.

"Tällä alalla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta. Sitä kautta työmarkkinapolitiikkaa ei oikeastaan tehdä. EK:ssa ja Paltassa työmarkkinatoimenpiteet ovat varmaan se suurin toiminto. Se oli varmaan yksi syy päätökselle", Jungner kertoo.

Eropäätös varmistuu lopullisesti ensi viikon torstaina MTL:n liittokokouksessa. Kun erosta saadaan lopullinen päätös, käytännön neuvottelut aloitetaan Jungnerin mukaan "samoin tein".

"Ratkaisu on tehty hyvässä hengessä. Varmaan myös osa jatkaa jäsenenä Paltassa ja EK:ssa, vaikka MTL jääkin pois. MTL:n päätös ei sido jäsenyrityksiä. Kokonaisuus saadaan varmaan selville ensi vuoden aikana."

MTL toimii markkinoinnin ja viestinnän asiantuntijayritysten toimialajärjestönä Suomessa. Järjestön tehtävänä on edistää markkinoinnin osaamista Suomessa sekä alan yritysten toimintaedellytyksiä. MTL:n jäsenyritysten yhteenlaskettu henkilöstömäärä on noin 1500 ja yhteenlaskettu myyntikate on noin 220 miljoonaa euroa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö