Verkkohyökkäys

M&M 6.12.2017 10:01

MTV:n ja Viestintäviraston sivuja häiriköineet verkkohakkerit saivat tuomionsa

Suomalaisten pankkien verkkopalveluita sekä muun muassa MTV:n ja Viestintäviraston sivustoja verkkohyökkäyksillä häirinneet nuoret suomalaismiehet ovat saaneet tuomionsa. Käräjäoikeus antoi päätöksensä tiistaina.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1997 syntyneen miehen yhden vuoden ja 4 kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen yhdestä törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä, kuudesta tietojärjestelmän häirinnästä, yhdestä törkeän kiristyksen ja yhdestä kiristyksen yrityksestä sekä muun muassa vaaran aiheuttamisesta tietojenkäsittelylle. Hänelle määrättiin ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi 50 tuntia yhdyskuntapalvelua. Hän oli rikosten tekoaikaan alle 18-vuotias.

Hänet määrättiin lisäksi maksamaan asianomistajille korvauksia palvelunestohyökkäysten torjuntakustannuksista ja oikeudenkäyntikuluista noin 26 000 euroa. Suurin osa korvausvaatimuksista kuitenkin hylättiin, sillä niillä ei katsottu olevan syy-yhteyttä tekoihin.

Käräjäoikeus tuomitsi lisäksi vuonna 1995 syntyneen miehen kolmen kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen tietojärjestelmän häirinnästä, avunannosta kahteen tietojärjestelmän häirintään sekä yhdestä kiristyksen yrityksestä. Myös hän oli rikosten tekoaikaan alle 18-vuotias.

Oikeudenkäynti alkoi lokakuussa. Nimimerkkien John (s. 1995) ja Stacks (s. 1997) tekemät verkkohyökkäykset tapahtuivat vuosina 2013-2015. Kumpaakin vastaajaa syytettiin erikseen tietojärjestelmän häirinnästä sekä tietojärjestelmän törkeästä häirinnästä.

Esitutkinta on ollut pitkä, ja sen valmistuttua kesti vielä vuoden ennen kuin syytteet nostettiin joulukuussa 2016.

CoreSec-nimellä toimineet miehet kaatoivat vuonna 2013 muun muassa MTV:n, Viestintäviraston ja Iltalehden sivuja palvelunestohyökkäyksillä.

Toinen miehistä, Stacks, vastasi syytteisiin törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä nuorena henkilönä. 17-vuotias teinihakkeri kaatoi vuodenvaihteessa 2014-2015 Osuuspankin, Aktian, Dansken ja Nordean verkkopalvelut ja vaati hyökkäysten lopettamisesta bitcoineja noin 26 000 euron edestä.

Nimimerkkiä John syytettiin pankkihyökkäyksessä vaaran aiheuttamisesta tietojenkäsittelylle. Hän kertoi poliisin kuulusteluissa toimineensa vain neuvonantajana ja oikolukeneensa kiristysviestejä.

Osuuspankki vaati nuoremmalta hakkerilta 455 000 euroa korvauksia aiheutuneista vahingoista ja tapauksen selvittelykustannuksista. Vastaaja myönsi aiheuttaneensa neljä hyökkäystä aattopäivänä ja kaksi hyökkäystä muutamaa päivää myöhemmin. Hän piti hyökkäyksiä "trollauksena" ja hauskanpitona.

HS kertoi lokakuussa, että miehet esiintyivät oikeudenkäynnin aikana "tyrskähdellen" ja tekojensa törkeyttä vähätellen. Puolustuksen mukaan myös lähetetyt kiristysviestit olivat trollausta ja "julkista halveeraamista" eikä yhdenkään pankin oikeasti oletettu maksavan mitään.

Osapuolet voivat vielä valittaa tuomioista hovioikeuteen.

Lähde: Tivi

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö