Mediatalo MTV on ottanut Valve en tukemana käyttöönsä 360°-videoformaatin, jossa katsoja voi nähdä esimerkiksi uutislähetystä katsoessaan kuvaa kääntelemällä koko uutisstudion ja sen, mitä siellä tapahtuu.

Valveen markkinointijohtaja Daniel Tuori kertoo M&M:lle, että MTV oli luonteva kumppani 360-videoille, sillä se on jo Valveen asiakas, jolle Valve tekee jo valmiiksi paljon liikkuvan kuvan töitä.

Valve Media n ohjaaja Jotti Taival kertoo myös, että MTV:llä oli valmiiksi paljon ohjelmasisältöä, jonka kautta myös 360-videoita oli helpompi lähteä toteuttamaan.

MTV:n ensimmäinen 360°-uutislähetys, jossa 360-kamera vietiin suoraan lähetykseen aitiopaikalle keskelle studiota, tuli helmikuussa ja sen voi käydä katsomassa YouTubessa.

Suhtautuminen 360-videoihin on ollut Taivaleen mukaan hyvin positiivisia, eikä negatiivista palautetta ole noussut ainakaan vielä esiin.

Mainostajat ovat myös kiinnostuneita uudenlaisesta videoformaatista.

"Tällä hetkellä on ihan älytön kiinnostus 360-videoihin ihan joka puolella", Taival kertoo.

"Tässä katsoja pääsee itse vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan katsoo ja mitä haluaa nähdä. Nykyään video on kuitenkin se, mitä ihmiset haluavat katsoa ja sitä kulutetaan enenevissä määrin mobiililaitteilla, joissa 360-elämys on parempi, kun videon katselukulmaan pystyy vaikuttamaan kännykkää tai tablettia kääntelemällä."

Taivaleen mukaan seuraavaksi 360-videoissa tekijöiden pitää keskittyä tarkemmin sisältöön ja tarinankerrontaan, jotta katsojaa voidaan kuljettaa sujuvasti videoissa.

Hinta ei päätä huimaa

MTV:n markkinointijohtaja Ulla Koret kertoo M&M:lle, että tällä hetkellä MTV:n 360°-videoita on katseltu yhteensä noin 20 000 kertaa. Videot ovat olleet noin viikon verran katseltavissa.

Koretin mukaan MTV lähti kokeilemaan uutta videoformaattia, sillä liikkuva kuva on yhtiölle sen ydinbisnes, joten uusien teknologioiden kokeileminen on sen kannalta järkevääkin.

Koretin mukaan 360-videot käynnistettiin markkinoinnin puolella, mutta niitä on mahdollista laajentaa muuallekin yhtiön toimintaan, kunhan uudesta teknologiasta on ensin otettu oppia ja katsottu mihin kaikkeen uusi videoformaatti voisi sopia.

Koret kertoo, että MTV:n osalta ajatuksena on nyt, että videot otetaan kustannusten osalta normaaliksi osaksi MTV:n markkinointibudjettia.

Videoiden hinnat eivät ole Koretin mukaan jättimäinen investointi.

"Puhutaan enemmänkin tuhansista kuin kymmenistä tuhansista euroista per videotuotanto", Koret kertoo.

Hinta tietenkin riippuu siitä, missä video toteutetaan, kuinka se tehdään ja kuinka pitkä video on. Hintaan vaikuttaa myös käsittelykustannukset, kuten kaikessa videotuotannossa.

Legacy marker

Mainostajan mielenkiinnon kohteet

Koska videomateriaalia on jo nyt olemassa valtavia määriä, on 360-videoiden etuna tavallisiin videoihin verrattuna se, että katsojat viettävät niiden parissa enemmän aikaa.

"Katsojat haluavat viettää enemmän aikaa 360-videon kanssa, sillä siinä pystyy itse tekemään enemmän. Se on iso juttu, kun katsoja ei ole passiivinen", Jotti Taival sanoo.

"Ja jos videot tehdään hyvin ja sisältö on hyvää, niin ihmiset eivät miellä niitä mainoksina ja viettävät niiden parissa enemmän aikaa."

Daniel Tuori puolestaan huomauttaa, että 360-videoilla päästään mainonnan uudelle tasolle, jossa ihmisten mielenkiintoa pidetään yllä, kun he pääsevät mainoksen sisälle itse seikkailemaan.

"Tällainen mielenkiinnon ylläpito on vaikea saavuttaa kun huomiosta kilpailee niin moni", Tuori sanoo.

360-video on siis juuri tähän haasteeseen uusi lääke.

"Ei mikään nopea prosessi"

360-videot ovat herättäneet paljon kiinnostusta, mutta niiden tekeminen on vielä melko aikaa vievää.

"Tekniikka kehittyy nopeaa tahtia, mutta toistaiseksi valmiin kuvan tekemiseen menee vielä aikaa. Nyt tehdyt videot on koostettu kuudesta kamerasta, jolloin niiden materiaali pitää liittää yhteen, eikä se ole toistaiseksi mikään nopea prosessi", Taival sanoo.

Hän huomauttaa kutenkin että tekniikka ja kamerat kehittyvät kaiken aikaa.

Haasteita löytyy myös sisällöistä ja niiden toteutuksesta. Taival kertoo, että ohjaajan näkökulmasta pähkäilyä aiheuttavat ihan perusasiat, kuten se, että itse ei voikaan olla ohjaamassa ihmisten tekemisiä kun kamera kuvaa joka suunnasta. Ellei sitten halua itsekin näkyä kuvassa.

Tämä vaatii uudenlaista suunnittelua prosesseihin.

Interaktiivisuus lisääntyy tulevaisuudessa

Taival uskoo, että tulevaisuuden live-lähetyksissä urheilu- ja muut tapahtumat tulevat olemaan isossa osassa, kun kamera voidaan laittaa katsojan paikalle penkkiin esimerkiksi stadionilla ja katsoja pystyy kotisohvalta kokemaan kuin olisi itse paikan päällä.

Tällä hetkellä joitain live-lähetyksiä on jo tehty, mutta teknisesti ne ovat todella haastavia ja katsoja kokemuskaan ei ole ollut niissä tarvittavan laadukas. Taivaleen mukaan live-lähetykset ovat kuitenkin tulossa aivan lähitulevaisuudessa, kunhan kameratekniikka saadaan kohdilleen.

"Olemme aivan hilkulla siinä, että livekin yleistyy. Tässä puhutaan kuukausista ennemmin kuin vuosista", Taival sanoo.

Muutenkin Taival uskoo, että 360-videoille on alalla paljon kysyntää, sillä kyseessä on uusi teknologinen asia.

Live-lähetyksetkin ovat kuitenkin Taivaleen mukaan vasta pintaraapaisua uusissa videoissa. Live-lähetysten jälkeen kehitysuunta Taivaleen mukaan on 360-videoiden pelillistyminen, jossa interaktiivisuus lisääntyy entisestään.

"Me olemme viime vuosina nähneet, että liikkuvan kuvan käyttö lisääntyy", Valveen Daniel Tuori sanoo

"Samalla näemme, että ihmiset eivät jaksa lukea niin paljon tekstejä, vaan sivustoilla pitää mieluummin olla tekstin sijaan kuvia ja vielä mieluummin liikkuvia kuvia."

"Kun liikkuva kuva lisääntyy, tulevat 360-videot olemaan tärkeä osa sitä. Ja tämä innostus ei mene missään vuodessa ohi", Tuori summaa.