Isoista uutisvoitoista eli skuupeista hyötyvät digitaalisessa maailmassa usein monet tahot verrattuna painetun median valta-aikaan. Tämä tilanne voi olla muuttumassa kustantajien kannalta parempaan suuntaan, uutisoi The New York Times.

Lue lisää: Mainonnan kohdistaminen uhkaa vaikeutua – Google valmistelee uudistusta

Lue lisää: Google tuo shopping-mainokset Suomeen: "Noin puolet ihmisistä inspiroituu tekemään ostoksia kuvien perusteella"

Usein pian sen jälkeen, kun kova uutinen on julkaistu verkossa, toinen mediayhtiö julkaisee jutun, joka on enemmän tai vähemmän on kopio alkuperäisestä ja sillä saadaan yhtä paljon klikkauksia kuin alkuperäiselläkin jutulla.

Kustantajat ovat valittaneet tästä heille vahingollisesta käytännöstä jo vuosia. Google ilmoitti torstaina muuttavansa algoritmejaan niin, että se vahvistaa alkuperäisten juttujen asemaa uutisvirrassa.

Googlen journalismiin ja uutisiin liittyvästä tuotekehityksestä vastaava johtaja Richard Gingras kirjoitti blogipostauksessaan, että nämä muutokset yhtiön linjauksissa auttavat sitä tunnistamaan paremmin alkuperäiset jutut ja nostamaan ne nykyistä paremmin esiin verkkohaussa.

"Se tarkoittaa, että tuoreimmista uutisista kiinnostuneet lukijat löytävät helpommin siihen juttuun, josta kaikki alkoi. Ja kustantajat tietysti hyötyvät, kun heidän alkuperäinen juttunsa saa enemmän lukijoita”, kirjoittaa Gingras.

Google ja muut isot teknologiayhtiöt ovat saaneet viime aikoina runsaasti arvostelua ja lisäksi Yhdysvaltain liittovaltion kilpailuviranomaiset ovat aloittaneet tutkimuksia koskien sitä, onko teknologiayrityksillä jo liian paljon valtaa käsissään.

Yksi syy tähän on ollut juuri se, että näillä teknologiajäteillä on niin suuri markkinaosuus digitaalisesta uutismarkkinasta. Google, Facebook ja Amazon vievät suurimman osan verkkomainonnan tuloista.

The News Media Alliance, uutismedian etujärjestö, on ollut hyvin kriittinen teknologiayhtiöitä kohtaan ja lobannut lainsäätäjiä, jotta he taipuisivat rajoitettuun sopimiseen markkinoilla.

Tämä tarkoittaisi osittaista luopumista kilpailusta, kun alan toimijat voisivat yhdessä menestyä paremmin eri digitaalisilla jakelualustoilla.

Lobbaamisen vastapainoksi monet verkkoalustat ovat ilmaisseet halunsa vapaaehtoiseen yhteistyöhön kustantajien kanssa.

Facebook on esitellyt aloitteen, jolla se voisi lunastaa juttuja isoilta kustantajilta ja julkaista ne erillisellä "Uutinen" -välilehdellä. Ja Apple on tehnyt sopimuksia joidenkin mediayhtiöiden kanssa, jotta ne nostavat heidän juttujaan esille Apple News -palvelussaan ja jakavat niistä saadut tulot.

News Media Alliancen toimitusjohtaja David Chavern pitää Googlen ilmoitusta tervetulleena, mutta sanoo odottavansa vielä, miten ehdotetut muutokset toteutetaan.

"Googlen hakutulokset ja niistä saadut tulot eivät ole toistaiseksi johtaneet investointeihin journalismissa. Jos saamme paikan, jossa ne (uutisemme) menestyvät paremmin, se on tietysti hyvä asia”, Chavern arvioi.