Muotoilualan liikevaihto on nousussa.

Teollisuustaiteen Liitto Ornamon julkaisemaan suhdannekatsaukseen osallistuneista yrittäjistä noin 61 prosenttia kertoi kesäkuussa yrityksensä liikevaihdon kasvaneen edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vain viisi prosenttia vastaajista ilmoitti liikevaihdon kutistuneen. Ornamon tulkinnan mukaan alan kehityksen suunta on selkeä. Viime vuoden suhdannekyselyyn osallistuneista lähes neljännes oli kutistujien joukossa.

Alan näkymien piristyminen näkyy myös odotuksissa. Joka toinen Ornamon kyselyihin vastannut yrittäjä uskoo yleisten kysyntä- ja suhdannenäkymien paranevan seuraavien vuoden aikana. Yrittäjät uskovat myös tulevan joulun piristävän myyntiä.

Saana ja Olli -muotoiluyrityksen suunnittelija Olli Sallinen kertoo Ornamon tiedotteessa, että 1,5 viime vuoden ajan alan suunta on ollut tasaisesti kohti parempaa.

"Numeroista on näkynyt, että kuluttajat käyttävät paljon avokätisemmin rahaa kuin esimerkiksi kolme vuotta sitten", Sallinen sanoo tiedotteessa.

Ornamon mukaan muotoilualan yritysten kasvuhalut ovat kovenemassa. Tämän vuoden kyselyssä voimakkaasti kasvuhakuisia yrityksiä oli enemmän kuin joka kymmenes vastanneista.Mahdollisuuksien mukaan kasvavia yrityksiä oli yli 60 prosenttia.

Lisäksi kiinnostus ulkomaiseen myyntiin on kasvussa. Vastaajayrityksistä 45 prosenttia sanoo panostaneensa voimakkaasti tai jonkin verran kansainvälistymiseen.

Muotoilun suhdannekatsaus 2017 -selvityksen taustalla olleet Ornamon muotoilualan suhdannekyselyt suoritettiin kesällä 2017. Kyselyihin vastasi määräaikaan mennessä 140 alan yritystä.