Suomalainen Sulapac on yksi maailman lupaavimmista uusien materiaalien kehittäjistä, ja kulunut vuosi on ollut sille kiireinen. Nyt Sulapac onnistui keräämään 15 miljoonan euron rahoituskierroksen, jossa pääsijoittajana on luksusbrändi Chanel.

"Nyt pystymme keskittymään liiketoiminnan skaalaamiseen. Olemme saaneet materiaaliemme reseptit valmiiksi, ja tuomme ensi vuonna useita uusia tuotteita kumppanien kanssa markkinoille", Sulapacin toimitusjohtaja Suvi Haimi kertoo.

Sulapac kehittää biohajoavaa ja mikromuovitonta materiaalia, jossa on puuhakkeen lisäksi nopeasti biohajoavia sidosaineita kuten tärkkelystä ja selluloosaa. Materiaali kompostoituu, eli sen voi hävittää biojätteissä – ja esimerkiksi mereen joutuessaan se hajoaa arviolta 2–5 vuodessa eli yhtä nopeasti kuin puun lehdet.

Chanelin lisäksi rahoituskierroksen sijoittajina olivat myös mediayhtiöihin kytkeytyvät S ky Ocean Ventures ja Bonnier Ventures sekä kotimainen pääomasijoitusyhtiö Lifeline Ventures ja yksityissijoittajia. Haimin mukaan Chanel ja mediayhtiöt tuovat suomalaiselle startupille arvokasta ymmärrystä kuluttajatuotteen brändin rakentamisesta.

"Oikeiden sijoittajien valitsemiseen meni paljon aikaa. Emme halunneet vain rahaa, vaan haluamme että kestävä kehitys on sijoittajiemme arvojen ytimessä. Tarvitsemme kumppaneita, jotka haluavat sijoittaa uuteen materiaaliteknologiaan ja taistella yhdessä muovijäteongelmaa vastaan", Haimi sanoo.

Sitä, tuleeko Sulapacin materiaali käyttöön myös Chanelin kosmetiikkapakkauksissa, Haimi ei voi kommentoida.

Vielä tänä vuonna Sulapacin liikevaihto tuli tuotekehityskumppanuuksista ja pilottiasiakkaista. Yhtiö odottaa kuluvan vuoden liikevaihdon kaksinkertaistuvan viime vuoden 1,1 miljoonasta eurosta. Ensi vuosi kuluu kansainvälisen myynnin rakentamisen parissa ja uusien tuotteiden lanseeraamisessa. Nopeimman liikevaihdon kasvun Haimi odottaa ajoittuvan vuodelle 2021.

Pakkausvalmistaja Huhtamäen entinen toimitusjohtaja Jukka Moisio aloitti äskettäin Sulapacin hallituksen puheenjohtajana.

Pitää olla paperipilliä parempi

Mullistavaa Sulapacin keksinnössä on, että sen puupohjaisella materiaalilla voi korvata muovin esimerkiksi jo toimivissa pillitehtaissa. Puupillien valmistuksessa Sulapacin yhteistyökumppani on metsäyhtiö Stora Enso. Nyt Sulapac ja Stora Enso kertovat saaneensa pillit valmiiksi massatuotantoon ja markkinoille. Yhtiöiden mukaan pillit tulevat nyt aluksi myyntiin Euroopassa, ja myöhemmin maailmanlaajuisesti.

Sulapac ja Stora Enso julkistivat pilliyhteistyönsä jo vuosi sitten, mutta kulunut vuosi on kulunut vielä reseptiikan jatkokehityksessä.

"On ollut hirveä määrä ominaisuuksia, jotka pillin täytyy täyttää. Sillä täytyy olla hyväksyntä elintarvikekäyttöön, materiaalin on mentävä läpi massatuotantolaitteista, sen on oltava meressä hajoava ja lisäksi sen käytettävyyden on voitettava paperipillit ja tuotteella on oltava alhainen hiilijalanjälki. Sen pitää myös olla kustannustehokas, jotta se kilpailee samassa hintaluokassa paperipillien kanssa", Suvi Haimi luettelee.

Käytettävyydellä Haimi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että siinä missä paperipilli alkaa hajota jos sillä yrittää juoda koko illan drinkkejä, Sulapacin pilli kestää.

”Eikä suussa tunnu paperin maku”, Haimi huomauttaa.

Ensimmäisiä uudet pillit käyttöön ottavia asiakkaita ovat muun muassa Finnair, ruokakuljetusyhtiö Wolt ja alkoholiyhtiö Altia. Suomessa pillit tulevat myyntiin muun muassa Verkkokauppa.comissa.

"Stora Enso auttaa meitä viemään pillit maailmalle myymällä niitä omille asiakkailleen globaalisti. He myös tuovat uskottavuutta, sillä materiaali ei ainakaan lopu kesken. Heidän avullaan voimme kasvaa paljon nopeammin kuin omin voimin", Haimi sanoo.

Muovin korvaajat kaipaavat valistusta ja määrittelyä

Sulapac on laajentunut nopeasti eri tuotealueille, ja sen tuorein tuotelanseeraus on Fazerille tehty suklaarasia.

"Suklaa on hyvin makuherkkä tuote, ja oli tärkeää optimoida resepti niin, että materiaali ei vaikuta makuun tai tuoteturvallisuuteen", Haimi kertoo.

Kosmetiikkapurkkien alueella Sulapac on juuri löytänyt eurooppalaisen valmistajakumppanin, joka auttaa sitä palvelemaan suurempaa asiakaskuntaa. Sulapac lisensoi teknologiansa ja materiaalinsa siis eri tehtaille, jotka valmistavat ruiskuvalettuja tuotteita loppuasiakkaille. Tähän asti Sulapac on tehnyt omaa tuotantoa omilla tuotekehityslaitteillaan.

"Me emme ole enää kosmetiikkapurkkien myyjä, vaan nyt voimme keskittyä teknologian lisensointiin."

"Autamme kumppaneita myös viestimään brändistä ja materiaalista. Tällä alueella esiintyy niin paljon viherpesua, että vaatii työtä opettaa kuluttajille millaiset materiaalit ovat aidosti kestäviä valintoja ja miten mikromuovittomat materiaalit eroavat muista", Haimi sanoo.

Sulapacin pillin pitäisi hajota mereen joutuessaan alle puolessa vuodessa, jolloin se täyttää meressä biohajoavuuden sertifikaatin rajan.

Haimin mukaan koko muovien määrittely on ongelmallinen. Myös osa biomuoveiksi kutsutuista tuotteista on ympäristölle haitallisia ja vapauttaa hajotessaan mikromuoveja.

"Mikromuovittomuus on uusi kategoria, jolle ei ole vielä kriteereitä tai sertifiointia. Tarvitaan EU-tasolla poliitikkojen apua ja uutta sääntelyä, joka helpottaa muovia korvaavien innovaatioiden tuloa markkinoille. Nykyinen muovin määritelmä on liian epäselvä", Haimi sanoo.

Uusien sijoittajien lisäksi Sulapac kertoo saaneensa neuvonantajakseen kansainvälisen pääomasijoitusyhtiö Atomicon partnerin Sophia Bendzin, joka vastasi aiemmin Spotifyn markkinoinnista.