Suomalaisten laulunkirjoittajien tekemien kappaleiden julkaisu ulkomaisten artistien albumeilla kasvoi ennätykseensä viime vuonna, kertoo Music Finland.

Musiikkialan etujärjestö julkisti syyskuussa selvityksen, johon oli saatu tiedot yhteensä 71 julkaisusta teosvientikappaleesta viime vuonna. Kappalemäärä kasvoi yli 50 prosenttia edellisvuodesta. Ensimmäisen kansainvälisen julkaisunsa sai 22 suomalaista lauluntekijää.

Biisivienti kohdistuu useisiin eri maanosiin. Esimerkiksi Teemu Brunila n osittain kirjoittama ja tuottama JP Cooper inSeptember Song on ollut kuluvana vuonna listahitti Isossa-Britanniassa.

Lisäksi Suomen musiikkiviennin isoimman markkinan Saksan radioissa on kuultu useita suomalaislähtöisiä kappaleita. Saksalaissoittolistoille ovat päässeet muun muassa Alma n laulama ja osittain kirjoittama Felix Jaehn in hitti Bonfire ja Alle Farben in kappale Bad Ideas, jonka kirjoittajiin lukeutuu Axel Ehnström.

Aasiassa myyntitilastojen kärkeen ovat päässeet korealaisen Twicen albumi Twicetagram, jolle ovat kirjoittaneet Antti Hynninen ja Risto Asikainen sekä japanilaisen Arashin levy Untitled, jolla kuullaan Victor Sågfors in kappale.

Popmusiikin biisivienti onkin musiikkiviennin kasvualue, johon Music Finland panostaa. Music Finland toteytti syksyllä 2017 hankkeen popmusiikin teosviennin kasvattamiseksi ja alan yhteistyön lisäämiseksi viennin parissa yhdessä suomalaisten biisinkirjoittajien ja musiikkikustantajien kanssa.

Music Finlandin tavoitteena on moninkertaistaa popmusiikin teosvienti ja vahvistaa ammattimaisten musiikintekijöiden ja musiikkikustantajien kenttää. Tavoitteena on, että Suomi on vuonna 2021 popmusiikin solmukohta.

Teosviennistä Suomeen kerätyt tekijänoikeustulot olivat 5,3 miljoonaa euroa vuonna 2016.