Musiikkivienti

M&M 19.4.2017 12:00

Musiikkivienti Saksaan sai uutta pontta - "Harvinaista, että tuloksia syntyy näinkin nopeasti"

Tiina Somerpuro
Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen.

Yksi Music Finlandin Aus Finnland -hankkeen suurista onnistumisista oli pop-artisti Alman läpilyönti.

Saksankieliseen Eurooppaan suuntautuva musiikkivienti sai nostetta Music Finlandin vuosina 2015-2016 toteutetusta Aus Finnland -kärkihankkeesta.

Hanke on juuri päättynyt ja sen raportti on julkaistu. Music Finlandin mukaan hankkeeseen osallistuneiden suomalaisten musiikkialan yritysten vientitulot saksankielisestä Euroopasta, eli Saksasta, Sveitsistä ja Itävallasta kasvoivat yli kaksinkertaisiksi hankkeen aikana.

Lisäksi esimerkiksi Saksan radioissa soitettujen suomalaiskappaleiden määrä lähes kaksinkertaistui. Tekijänoikeuskorvaukset kohdealueelta kasvoivat vuositasolla yli 30 prosenttia.

Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen muistuttaa, että tavallisesti musiikkiviennissä verkostojen luomiseen, kumppanien etsimiseen ja projektin oikeaan ajoittamiseen voi kulua vuosia.

“On harvinaista, että musiikkiviennissä tuloksia syntyy näinkin nopeasti", Tähtinen sanoo tiedotteessa.

"Aus Finnland toteutettiin alan toimijoiden ehdoilla ja heidän omia vientistrategioitaan tukien. Moni hankkeen aikana luotu kontakti ja tehty avaus kantaa tuloksia vielä usean vuoden ajan."

Yksi näkyvimmistä Aus Finnlandin vetoavulla toteutuneista menestystarinoista on pop-artisti Alma. Hänotti ensikontaktinsa Saksan musiikkialaan Music Finlandin järjestämällä biisileirillä Helsingissä keväällä 2015. Almaa edustava PME Records sai hankkeen kautta tukea markkinointiin ja showcase-esiintymisiin saksankielisessä Euroopassa.

Muita Aus Finnlandin avulla Saksan markkinoille ponnistaneita onnistumisia olivat esimerkiksi Niila, View, Jaakko Laitinen & Väärä raha ja biisintekijä Axel Ehnström.

Music Finland arvioi kärkihankkeen tulosten osoittavan, että vaikuttavuus ja tavoitellut vaikutukset syntyvät hyvin kohdennetulla rahoituksella ja alan tarpeisiin räätälöidyillä palveluilla.

Aus Finnlandin kokonaisvolyymi oli 1,4 miljoonaa euroa, josta julkisen rahoituksen osuus oli 780 000 euroa. Hankkeeseen osallistui kaikkiaan 198 toimijaa, joista yrityksiä oli 132. Hanketta rahoittivat useat ministeriöt, hankkeeseen osallistuneet toimijat ja Musiikin edistämissäätiö. Yhteistyössä olivat mukana Suomen Saksan-instituutti, Saksan, Itävallan ja Sveitsin suurlähetystöt ja useat projektikohtaiset kumppanit.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö