Tämä viikko on ollut Mika Sutiselle tunteikas. Hänen palkittiin tänään maanantaina Vuoden Liikemiehenä. Kiitosten jälkeen Sutinen pudotti vielä uutispommin ja paljasti pitkään hautomansa salaisuuden: Hän jää pois Mustin ja Mirrin toimitusjohtajan paikalta ja siirtyy kokonaan hallitusammattilaiseksi.

Miltä Vuoden Liikemiehen -tunnustus maistui?

”Tämä maistui mielettömän hyvältä! Kun sain puhelun niin ajattelin ensin että tämän täytyy olla vitsi, kun tiedän monta muuta, jotka tämän olisivat mielestäni ansainneet ennen minua. Totta kai tämä tuntuu hienolta henkilökohtaisesti, mutta on tämä ihan mieletön tunnustus koko meidän porukalle. Se on kuitenkin kaikkien niiden ulospäin näkyvien tulosten takana", Sutinen sanoo Kauppalehdessä.

Sutinen muistuttaa myös, että johtajat eivät millään tavoin poikkea muista ihmisistä siinä suhteessa että positiivista palautetta tarvitaan.

”Meillä vaan ei oikein ole sellaista tahoa, joka palautetta systemaattisesti antaisi, kun työskentely esimerkiksi hallituksen ja oman johtoryhmän kanssa on usein kovin ongelmakeskeistä. Itse koen kyllä että olen omalta tiimiltäni saanut aina positiivista palautetta riittävästi. Toivottavasti olen onnistunut sitä myös antamaan."

Palkinnon ja tunnustuksen myöntää Suomen Liikemiesyhdistys yhdessä Kauppalehden ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kanssa. Raati perusteli palkintoa muun muassa näin:

Mustin ja Mirrin toimitusjohtaja Mika Sutinen on rakentanut Mustista ja Mirristä koko Skandinavian suurimman lemmikkieläintarvikeketjun ja koko Euroopan mittakaavassa se on neljänneksi suurin lemmikkitarvikeketju. Suomesta lähtöisin olevia ketjuliikkeitä on erittäin vähän. Raati kiinnitti huomiota myös siihen, että ketju on kasvanut myös ulkomaille.

Yhtiö tullut valituksi myös muun muassa Suomen parhaaksi työnantajaksi. Sutinen on myös valittu toukokuussa Vuoden markkinointijohtajaksi.

Sutinen myös siirsi lemmikkieläinliikkeet teollisuusalueiden nurkista näkyväksi osaksi suomalaista vähittäiskauppaa. Hän toi myymälät sinne, missä muutkin menestyvät myymälät ovat eli keskustoihin ja liikekeskuksiin. Hän toi palkitun ja uuden pääkonttorin Helsingin Oulunkylään, Mäkitorpantielle. Sekin on etenemisestä kertova hanke.

Kun Sutinen aloitti Mustissa ja Mirrissä, sen liikevaihto oli noin 24 miljoonaa. Tänä vuonna se ylittää 170 miljoonan rajan. Suomalaisyhtiö toimii nyt myös Ruotsissa ja valloittaa parasta aikaa Norjaa. Muutakin suunnitellaan. Suomessa myymälöitä on 117, Ruotsissa 115 ja Norjassa kahdeksan. Työntekijöitä on noin 1 200.

Lue koko artikkeli Kauppalehdessä.