Kyseessä on suomalais-puolalainen nukkeanimaatioelokuva, jonka animoinnista vastaa puolalainen Animoon-studio. Tuotantoyhtiönä toimii suomalainen Filmkompaniet Alpha, joka on aiemmin ollut tuottamassa muun muassa vuonna 2010 ensi-iltansa saanutta elokuvaa Muumi ja punainen pyrstötähti.

Uusi Muumi-elokuva on herättänyt kiinnostusta muissa Pohjoismaissa. Tässä vaiheessa on tiedossa että elokuva avaa Pohjoismaissa liki viidellä sadalla kopiolla. Pohjoismaiden lisäksi Muumien taikatalvi tulee joulukuun alussa elokuvateattereihin muun muassa Japanissa, Ranskassa ja Puolassa.

"Tämän mittaluokan lanseeraus suomalaiselle elokuvalle muissa Pohjoismaissa on hyvin poikkeuksellista. Emme tilastoi avaussalien tarkkoja määriä muissa maissa, mutta kyseessä on yksi kaikkien aikojen suurimmista, ellei jopa suurin, kotimaisen elokuvan Pohjoismaisista avauksista", kommentoi tiedottaja Reetta Hautamäki Suomen elokuvasäätiöstä tiedotteessa.

Toistaiseksi Suomen katsotuin Muumi-animaatioelokuva on ollut vuoden 2014 Muumit Rivieralla, joka on kerännyt yli 175 000 katsojaa. Elokuva on myös ilmoitettu Oscars ja Golden Globe kilpailuihin.

Suomessa ja Ruotsissa Muumien taikatalvi saa ensi-iltansa niin suomen-, ruotsin- kuin pohjoissaamenkielisenäkin versiona. Norjassa elokuva esitetään niin norjaksi kuin saameksikin ja Tanskassa elokuva esitetään tanskankielisenä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun saamenkielinen animaatioelokuva tulee ensi-iltajakeluun.

Muumien taikatalvi -elokuvan ovat käsikirjoittaneet Małgorzata Więckowicz-Żyła, Piotr Szczepanowicz sekä Ira Carpelan suomalaisesta Filmkompaniet ista. Elokuvan ovat ohjanneet Jakub Wroński ja Ira Carpelan.

Muumien taikatalvi on toteutettu olemassa olevasta animaatiomateriaalista, jonka Jupiter Film ja Film Polski ovat alun perin tuottaneet 1980-luvulla. Elokuvan hahmot ja tarina on puhallettu uuteen eloon nykypäivän teknisiin vaatimuksiin vastaten. Olemassa oleva materiaali editoitiin ja restauroitiin 4K-formaattiin.

Muumien taikatalvi-elokuvan suomenkielisinä ääninä kuullaan muun muassa Vesa Vierikkoa (muun muassa kertoja), Oiva Lohtander ia (Muumipappa), Maria Sid (muun muassa Muumimamma) ja Diandra Flores ia (muun muassa Pikku Myy).

Oman tunnelmansa elokuvaan tuo myös taustalla kuultava Prahan filharmoninen orkesteri sekä Jori Sjöroos in säveltämä ja Paula Vesala n sanoittama elokuvan tunnuslaulu Talvimaa.