Facebook in toimitusjohtaja Mark Zuckerberg näyttää viimeinkin myöntävän, että sosiaalisen median jättiläinen on eräänlainen mediayhtiö. Hänen mukaansa se ei vain ole perinteinen mediayhtiö, kertoo brittilehti Guardian vedoten Zuckerbergin ja Facebookin operatiivisen johtajan Sheryl Sandberg in väliseen videopuheluun.

"Facebook on uudenlainen alusta. Se ei ole perinteinen teknologiayhtiö. Se ei ole perinteinen mediayhtiö. Tiedäthän, rakennamme teknologian ja tunnemme olevamme vastuussa siitä, kuinka sitä käytetään", Zuckerberg sanoo puhelussa Sandbergille.

"Me emme kirjoita uutisia, joita ihmiset lukevat alustalta. Mutta samanaikaisesti tiedämme tekevämme paljon enemmän kuin vain jakavamme uutisia, ja me olemme tärkeä osa julkista keskustelua."

Aiemmin Zuckerberg on kutsunut Facebookia linjakkaasti vain teknologiayhtiöksi. Kriitikot ovat kuitenkin vaatineet, että Facebookia kutsuttaisiin mediayhtiöksi, sillä se levittää uusia ja käyttää toimituksellista valtaa arvottaessaan jakamiaan juttuja.

Yhtiö on palkkalistoilla on aiemmin ollut ihmisiä, jotka kuratoivat nousussa olevien uutisten syötettä alustalla suosittujen aiheiden pohjalta. Nämä henkilöt korvattiin kuitenkin elokuussa algoritmilla, kun Facebookia syytettiin uutisten sensuroinnista. Algoritmi ei ole kuitenkaan onnistunut erottamaan valeuutisia oikeista. Viime aikona myös valeuutisten leviäminen Facebookissa onkin herättänyt huolta, ja yhtiö on joutunut aloittamaan yhteistyön faktantarkistusta tarjoavien yhtiöiden kanssa. Lisäksi somejätin rooli Yhdysvaltain presidentin vaaleissa on puhuttanut.