Pekka Haaviston presidentinvaalikampanja oli viime talven ilmiö. Vaikka Sauli Niinistöstä tuli presidentti, ilmaiseksi äänienemmistö ei tullut.

Presidenttiehdokas Haaviston kampanjan vaalipäällikkö Riikka Kämpin ja kampanjaa läheltä seuranneen toimittaja-kirjailija Jussi Lähteen teos Sydänten presidentti seuraa Haaviston presidentinvaalikampanjaa alkuhetkistä jälkipyykkiin ja päästää lukijan kurkistamaan vaalikampanjoinnin, valtapelin ja henkilöbrändin luomisen kulisseihin.

Teos on monella tapaa kiinnostava. Harva ihminen, joka ei ole ole ollut mukana politiikassa tai nähnyt läheltä vaalikampanjan tekemistä, ymmärtää, mitä ehdokkaan julkisten esiintymisten takana oikeasti tapahtuu. Käänteentekevä onnistuminen tai totaalinen skandaali voi olla pienestä kiinni.

Kirjalla on juoruarvoa, mutta viestinnän ammattilaiselle sillä on myös ammatillista arvoa. Teos valottaa viestintäammattilaisen arkea ja antaa hyviä huomioita esimerkiksi siihen, missä muiden ehdokkaiden kampanjat onnahtelivat. Toimittajana on kiinnostava saada kokonaiskuvaa siitä, mitä kuuluisan kolikon toisella puolella tapahtuu.

Kirja rakentuu Riikka Kämpin päiväkirjamerkintöjenomaisista muistioista sekä Jussi Lähteen analyyttisemmästä otteesta. Lisäksi mukana on ripakopallinen kampanjaa seuranneiden ja mukana olleiden avustajien huomioita ja kokemuksia.

Tottakai kirja keskittyy enemmän kampanjan tekijöiden ammattitaidon korostamiseen, eikä analysoi tekijöiden omia virheitä. Kirja antaa kiitettävän konkreettisen kuvan kampanjoinnista. Teos ei varmasti kerro aivan kaikkea, mutta ei säästele kritiikkiä. Esimerkiksi Vihreiden puolueen johto saa kylmää vettä niskaansa. Heitä verrataan muun muassa avohoitopotilaisiin. Erityisesti puoluesihteeri Panu Laturin kohdalla sanoja ei säästellä.

Myös media saa oikeutettua ja osuvaa kritiikkiä. Lähteen analyysi median toimintatapojen muutoksesta ja vaaliuutisoinnista on hyvin mielenkiintoista.

Teoksen yleissävy on kuitenkin kiihkoton ja sujuvasti kirjoitettu. Vasta loppupuolella kirjoittajat sortuvat ylenmääräiseen hymistelyyn ja toistensa selkääntaputteluihin.