Naisten jalkapallo on maailmalla selvästi nouseva laji. Muun muassa The Economistin mukaan myös raha on alkanut virrata lajin pariin. Parhaillaan Ranskassa pelattavien maailmanmestaruuskisojen palkintopotti on neljän vuoden takaiseen verrattuna kaksinkertaistunut 30 miljoonaan dollariin eli noin 27 miljoonaan euroon, josta turnauksen voittajan osuus on neljä miljoonaa dollaria eli noin 3,5 miljoonaa euroa.

Ero miesten palkintosummiin on yhä huima. Viime kesänä miesten MM-kisoissa pelkästään voittajamaa Ranskan osuus oli 38 miljoonan dollarin eli noin 33,7 miljoonan euron palkintopotti. Naistenkin jalkapalloon käytettävien rahasummien suunta on kuitenkin kasvava, ja esimerkiksi meneillään olevien MM-kisojen globaaleihin yhteistyökumppaneihin kuuluva Visa käyttää nyt naisten kisoihin saman summan kuin miesten kisoihin.

Adidas on ilmoittanut maksavansa sponsoroimilleen voittajajoukkueen pelaajille naisten maailmanmestaruudesta yhtä suuren bonuksen kuin miespelaajille miesten maailmanmestaruudesta.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit ei yltänyt MM-kisoihin, mutta Yle lähettää kaikki kisojen ottelut suorana. Sadattuhannet suomalaiset ovat katsoneet otteluita, ja esimerkiksi jo Brasilian ja Ranskan välisen neljännesvälierän tavoittavuus eli lähetystä vähintään kolme minuuttia yhtäjaksoisesti katselleiden määrä oli 668 000. Kisojen pronssiottelu pelataan lauantaina ja loppuottelu sunnuntaina.

Suomessakin naisten jalkapalloa halutaan nyt kehittää ja kaupallistaa. Palloliitto palkkasi kesäkuun alussa naisten jalkapallon kehityspäälliköksi Heidi Pihlaja n. Kokonaan uuteen toimenkuvaan kuuluu erityisesti Naisten Liigan toiminnan kehittäminen ja kaupallistaminen. Tehtävänä on kehittää Naisten Liigan brändiä, kaupallista näkyvyyttä ja houkuttelevuutta.

”Nyt, kun MM-kisat on näytetty Suomessakin kotikatsomoihin, on huomattu, että naisten jalkapallolle löytyvät katsojat ja kohderyhmät. Arvostus, asenteet ja mielikuvat ovat muuttumassa niin, että ehkä ensimmäistä kertaa naisten jalkapallo nähdään huippu-urheiluna. Se tuo kasvua kumppanuuksiin ja medianäkyvyyteen”, Pihlaja sanoo.

MM-kisojen myötä havaittujen kohderyhmien ja kiinnostuksen päälle on hänen mukaansa hyvä rakentaa.

”Naisten MM-kisojen tuoma näkyvyys ja katsojamäärät ovat olleet jopa yllättävän suuria. Esimerkiksi viime viikolla TV2:n kymmenestä katsotuimmasta ohjelmasta kahdeksan oli naisten pelejä. Kun pelejä on tuotu esiin, niitä on katsottu.”

Naisten Liigalta puuttuvat vielä omat kumppanit

”Kukaan kumppani ei Suomessa vielä omista naisten jalkapalloa. Siinä on iso potentiaali vielä hyödyntämättä”, Pihlaja sanoo.

Hänen mukaansa naisten jalkapallo tavoittaa laajan kohderyhmän, joka on erilainen kuin miesten jalkapallolla.

”Suomessa miesten pelien katsojakunta on miesvoittoista, mutta naisia on perinteisesti vaikeampi tavoittaa, eivätkä he ole olleet suora kohderyhmäkään. Naisten jalkapallon katsojakunta on jakautunut tasaisemmin kuin miesten. Se tavoittaa monen ikäisiä naisia, mutta lisäksi myös miehiä ja sekä tyttöjä että poikia ja on enemmän koko perheen juttu kuin mitä miesten urheilun on totuttu olevan”, Pihlaja sanoo.

Pääosa Palloliiton kumppaneista on mukana myös naisten ja tyttöjen jalkapallossa, mikä näkyy Helmareiden lisäksi ruohonjuuritasolla seuroissa. Omia yhteistyökumppaneita naisten jalkapallolla ei kuitenkaan vielä ole, ja Palloliitto hakeekin parhaillaan Naisten Liigalle omaa nimikumppania ja muutamaa pääyhteistyökumppania.

Menestys innostaa, mutta myös arvot ovat valtti

Syyskuussa Suomen naisten A-maajoukkueella alkavat EM-karsintaottelut, ja Yle näyttää kaikki Suomen pelit suorina lähetyksinä. Vauhdittaisiko EM-lopputurnaukseen pääseminen naisten jalkapallon kaupallistamista Suomessa?

”Menestys toki aina ruokkii myös kaupallista kiinnostavuutta, mutta uskon, että naisten peleissä on jo piilevä potentiaali arvopohjan kautta”, Pihlaja sanoo.

Hänen mukaansa arvopohjaisuus liitetään useammin naisten kuin miesten jalkapalloon.

”Naispelaajat ja naisten jalkapallo-organisaatiot eivät ole pelänneet tuoda arvojaan esiin. On puhuttu paljon tasa-arvosta ja siitä, että laji kuuluu kaikille, sekä kestävän kehityksen ja sosiaalisen vastuun arvoista”, Pihlaja sanoo.

Myös Naisten Liigalle etsitään vahvaan arvopohjaiseen tekemiseen sitoutuvia yhteistyökumppaneita.

”Kun yhteiskunta modernistuu ja tasa-arvoistuu, on tärkeää, että myös organisaatiot ovat tuomassa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tarinoita entistä enemmän esiin”, Pihlaja sanoo.

Euroopan suurseurat kiinnostuivat naisten peleistä

Suomen Veikkausliigassa pelaavista seuroista Kuopion Palloseura on toistaiseksi ainoa, jossa naisten joukkue on yhdistetty suoraan samaan organisaatioon miesten joukkueen kanssa.

”Tämä on huikea esimerkki. Erityisesti kumppanimyynnissä, kuten sisällöntuotannossakin, tuodaan samalla tavalla esiin naisia ja miehiä”, Pihlaja sanoo.

Esimerkiksi HJK:ssa, Hongassa ja Ilveksessä puolestaan miehet pelaavat tällä hetkellä osakeyhtiön ja naiset yhdistyksen alla.

Euroopassa suurseurat keskittävät naisten jalkapalloon nyt aiempaa enemmän voimavaroja.

”Nyt tytöillä on mahdollisuus unelmoida pelaamisesta Real Madridissa tai Manchester Unitedissa. Sellainen iso unelmointi on nyt ehkä ensimmäistä kertaa aidosti mahdollista tyttöjen ja naisten puolella”, Pihlaja sanoo.

Suomenkin naiset ovat päässeet pelaamaan myös arvokisoissa, ja vuoden 2005 EM-kisoissa Suomi pääsi välieriin, jaetulle kolmossijalle asti. Viime talvena alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue pääsi osallistumaan ikäluokkansa MM-kilpailuihin.

”Nuorilla menee vahvasti, mutta meidän pitää tehdä paljon töitä aikuisten puolella varsinkin nyt, kun Euroopassa suurseurat panostavat entistä enemmän naisten jalkapalloon ja mukana on yhä enemmän myös kaupallisia kumppaneita”, Pihlaja sanoo.

Miesten jalkapallolla on etumatka, mutta naiset voivat kiriä

Pihlaja ei näe estettä sille, että naisten jalkapallosta voisi vielä tulla kaupallisesti yhtä suuri laji kuin miesten jalkapallosta.

”Miesten jalkapallolla on vuosikymmenten etumatka, mutta se on kolmenkymmenen viime vuoden aikana kaupallistunut hurjaa vauhtia. Jos miettii naisten jalkapalloa 30 vuotta eteenpäin, en näe mitään estettä, etteikö siitä voisi tulla yhtä iso laji.”

Pihlaja muistuttaa, että Suomessa kuten muuallakin Euroopassa naisten jalkapallo on vasta viime vuosina ottanut mielikuvissa ja asenteissa isoja harppauksia.

”Kumppaneilta vaatii rohkeutta olla edelläkävijöitä, mutta toisaalta nyt on hieno paikka ottaa edelläkävijän viittaa naisten urheilun eteenpäin viejänä ja suunnannäyttäjänä”, hän sanoo.

The Economistin mukaan etenkin naisille suunnatut brändit ovat kiinnostuneet naisten jalkapallon sponsoroinnista. Ensimmäisenä naisten ammattilaisjalkapalloa ryhtyi sponsoroimaan Liverpool Ladies FC:n kumppani kosmetiikkayhtiö Avon. Apteekkiketju Boots illa puolestaan on sopimukset Englannin, Skotlannin, Pohjois-Irlannin, Irlannin ja Walesin naisten maajoukkueiden kanssa.