Talouselämä selvitti Suomen suurimmat peliyritykset nyt kolmatta kertaa.

Alan kärki on kapea. Suuri osa suomalaisista pelikehittäjistä on pieniä, vain perustajatiimin työllistäviä nyrkkipajoja.

Yhteensä 20 suurinta peliyhtiötä tekivät 725 miljoonaa euron liikevaihdon. Vuotta aiemmin summa oli vain 290 miljoonaa, ja suuri osa kasvusta on Supercell in ansiota. Rovio n liikevaihto pysyi viime vuonna lähes ennallaan ja yhtiön tulos puolittui.

Yli miljoonan euron liikevaihtoon ylsi nyt 11 yritystä. Tulosta teki puolet, mutta moni vain niukasti. Vaikka pelien tekeminen on parhaimmillaan rahasampo, suuri osa pelistudioista on päivästä toiseen sinnitteleviä pk-yrityksiä.

20 suurinta peliyhtiötä työllistää nyt 1 592 ihmistä eli yli 300 enemmän kuin vuotta aiemmin. Eniten työntekijöitä ovat palkanneet Rovio ja Supercell, mutta monet muutkin ovat kasvaneet lähtötasoonsa nähden huomattavasti.

Suomen pelialan keskuksen Neogames in arvion mukaan Suomessa on nyt noin 200 pelialan yritystä, kun mukaan lasketaan yksityiset elinkeinonharjoittajat. Yrityksistä kaksi kolmasosaa on perustettu 2011 tai sen jälkeen.Rovion ja Supercellin menestys on saanut aikaan ryntäyksen kultakentille.

Suuri osa Suomen peliyrityksistä kehittää mobiilipelejä. Älypuhelin on tehnyt pelaamisesta koko kansan taukoviihdettä.

Tässä Talouselämän TOP TEN -lista. Työntekijämäärät ovat tämän vuotisia, liikevaihdot viime vuodelta:

1. Rovio Entertainment, yli 800 työntekijää, 156 miljoonan euron liikevaihto

2. Supercell, 150 työntekijää, 519 miljoonan euron liikevaihto

3. Remedy Entertainment, 115 työntekijää, 10,5 miljoonan euron liikevaihto

4. RedLynx, 110 työntekijää, 7 miljoonan euron liikevaihto

5. Frozenbyte, 70 työntekijää, 3,6 miljoonan euron liikevaihto

6. Housemarque, 53 työntekijää, 3,4 miljoonan euron liikevaihto

7. Grand Cru, 36 työntekijää, ei liikevaihtoa

8. Kuuasema, 30 työntekijää, 1 miljoonan liikevaihto

9. Playforia, 30 työntekijää, 2,9 miljoonan euron liikevaihto

10. Bugbear Entertainment, 26 työntekijää, 1,5 miljoonan euron liikevaihto

Koko taulukko sisältää 20 yrityksen listan, yritysten tulokset ja omistajat. Taulukon ja koko jutun voit lukea tuoreimmasta Talouselämästä tai Talouselämän Summa-palvelusta.

Summasta löydät myös muita juttuja suomalaisen pelialan kehityksestä: Muhiiko Suomen peliyrityksissä kupla? Miten suomalaiset peliyhtiöt pärjäävät Aasiassa? Tarvitseeko pelien sisällä tapahtuva rahastaminen omat eettiset säännöt? Katso jutut täältä.

Lähde: Talouselämä