Yhdysvaltalainen koripallojoukkue Houston Rockets on joutunut tällä viikolla myrskyn silmään kiinalaisilla kuluttajamarkkinoilla. Kaikki alkoi viime viikolla, kun Pohjois-Amerikan miesten koripallosarjassa NBA:ssa pelaavan joukkueen toimitusjohtaja Daryl Morey ilmaisi tukensa Hongkongin mielenosoituksille sosiaalisen median palvelun Twitterin kautta.

Morey poisti julkaisunsa myöhemmin, mutta kuvakaappaukset niistä ehtivät jo levitä eri sosiaalisen median alustoilla. Julkaisuissaan hän kehotti hongkongilaisia taistelemaan vapautensa puolesta. Morey pyysi julkaisujaan myös julkisesti anteeksi, mutta vahinko oli jo ehtinyt tapahtua.

Moreyn twiitti nosti kohun kiinalaisilla sosiaalisen median alustoilla, missä hänen Hongkong-kantansa tuomittiin voimakkaasti. Toisaalta länsimaisilla sosiaalisen median alustoilla raivostuttiin siitä, että Morey nöyrtyy Kiinan kommunistihallinnon edessä fanidollareiden takia.

Twiitillä lienee myös mittavat taloudelliset vaikutukset joukkueelle, sillä kohun seurauksena sponsoritukensa keskeyttivät ainakin kiinalainen urheiluvälinevalmistaja Li Ning Co ja Shanghai Pudong Development Bank Credit Card Center.

Kansallinen televisioyhtiö CCTV ja kiinalainen internetjätti Tencent Holdings Ltd taas ilmoittivat, että eivät toistaiseksi näytä joukkueen pelejä kiinalaisille katsojille. Samoin Kiinan suurimmat verkkokaupat Taobao, JD.com ja Pinduoduo eivät tällä hetkellä myy Houston Rocketsin tuotteita. Joistain tuotteista on jopa tehty takaisinvetopyyntöjä.

Moreyn tueksi kuitenkin riensi koripalloliigan hallinnon johdossa työskentelevä Adam Silver, jonka mukaan Moreylla oli oikeus ilmaista mielipiteensä.

”Arvoihin nojaavana organisaationa haluan tehdä seuraavan asian selväksi. Tuen Moreytä hänen oikeudessaan mielipiteenilmaisuun”, Silver kertoi toimittajille Japanissa, missä koripalloliiga pelaa tällä viikolla näytösotteluita.

Kiinan kansallinen televisioyhtiö CCTV ilmoitti tiistaina, että se ei aio näyttää suoria lähetyksiä Shanghaissa pelattavista otteluista. CCTV aikoo myös tutkia, onko sillä edellytyksiä jatkaa yhteistyötä koripalloliigan kanssa ylipäätään.

”Olemme erittäin pettyneitä ja olemme eri mieltä Silverin lausunnosta liittyen Moreyn ilmaisunvapauteen. Uskomme, että kaikki puhe mikä kyseenalaistaa kansallisen itsemääräämisoikeuden ja sosiaalisen koheesion ei kuulu mielipiteenilmaisun määritelmän alle”, CCTV tiedotti tiistaina.

Myös toinen kiinalainen tv-kanava CCTV5 ilmoitti, ettei se aio jatkossa näyttää koripalloliigan pelejä Kiinassa. Koripalloliigan mukaan sillä oli kaudella 2018–2019 yli 800 miljoona katsojaa Kiinassa. Koripalloliiga NBA ei toistaiseksi ole kommentoinut tapahtumia.

Moreyn ja Silverin möläytykset sattuivat muutenkin huonoon aikaan koko koripalloliigan kannalta, sillä tällä viikolla ainakin koripallojoukkue Brooklyn Netsin on tarkoitus pelata näytösotteluita Shanghaissa. Vielä eilen ja tänään koripalloliiga NBA:n virallinen Twitter-tili mainosti liigan Kiinan tapahtumaa.

Brooklyn Netsien tilannetta Kiinassa kuitenkin helpottanee se, että joukkueen omistaja on Joe Tsai, joka on yksi Alibaban perustajista. Tsai kirjoitti tiistaina Facebookiin julkaisun, jossa hän korosti että 1,4 miljardia kiinalaista seisoo yhdessä, mitä tulee Kiinan itsemääräämisoikeuteen omissa asioissaan. ”Tämä ei ole neuvottelukysymys”, Tsai korosti.