Häh?

Nelosella on televisiossa tänä syksynä useita kykyohjelmia, joissa kilpailevat lapset ja nuoret. On 2000-luvulla syntyneille räppärilupauksille tarkoitettu Ankkaräp ja jo päättynyt 8-13-vuotiaiden kokkauskilpailu Junior MasterChef .

Paraikaa Nelonen hakee kilpailijoita ensi vuonna nähtävään 8-14-vuotiaille laulajalupauksille suunnattuun The Voice Kidsiin .

Nelonen Median televisiotoiminnan johtaja Kristiina Werner-Autio, minkä takia Nelonen panostaa kykyohjelmiin, joihin lapset ja nuoret voivat hakea kilpailijoiksi?

"Esimerkiksi Junior MasterChef ja Voice Kids ovat koko perheen viihdeohjelmia. Ne kiinnostavat yleisöä ja niihin tulee paljon hakemuksia. Meille tuli Junior Masterchefiin 1 200 hakemusta."

"Perimmäisenä syynä on tietysti se, että ohjelmat ovat kansainvälisiä menestysformaatteja, jotka ovat tuoneet paljon katsojia kaupallisille kanaville."

Miksi lasten pitää päästä kilpailemaan televisioon?

"Se tuntuu lähtevän lapsista itsestään tosi vahvasti. Olemme tehneet Talentia monta kautta ja huomanneet jo siinä, että nykyajan lapset ovat kasvaneet kykyohjelmien vaikutuspiirissä. He kokevat taitojen esiintuomisen ja esiintymisen kauhean luonnollisena asiana."

"Näissä kansainvälisissä "Junior" ja "Kids" -formaateissa ollaan tosi huolellisia siitä, että kilpailijoita tiputetaan yleensä ryhmänä ja kaikki saavat kokea olevansa voittajia."

Eikö ole vähän kyseenalaista, että ohjelmien kautta nostatte lapsia julkisuuteen ja arvostelun alle?

"Nämä formaatit ovat huippuunsa hiottuja. Niiden luomisessa on ollut mukana lastenpsykologeja ja kasvatustieteiden ammattilaisia. En koe, että näissä pääsee syntymään traumoja."

Junior Masterchefissä tuotteet olivat hyvin näkyvästi esillä. Onko tuotesijoittelun merkitys kasvanut, Nelonen Median kaupallinen johtaja Pia Kalsta?

"Tuotesijoittelun merkitys on kasvanut sitä kautta, että siihen on tullut selkeät pelisäännöt, miten sitä voi tehdä. Emme myy sitä juurikaan erillisenä tuotteena, vaan niille, jotka lähtevät näihin formaatteihin mukaan isoina yhteistyökumppaneina. Heille olemme kehittäneet tapoja, miten ohjelmissa voi näkyä luontevasti."