Neste pyytää Airbnb-majoituspalvelua lisäämään sovellukseensa kategorian ekologisesti kestäville kodeille. Mistä on kyse, Nesteen markkinointijohtaja Sirpa Tuomi?

"Lisäsimme Nolla-mökkimme tarjolle Airbnb-palveluun syyskuuksi. Kyseessä oli ekologinen ja vähäpäästöinen mökki. Olisimme halunneet merkitä sen sellaiseksi Airbnb:ssä, mutta sellaista kategoriaa ei ollut. Siitä se idea syntyi. Haluamme herätellä ­Airbnb:tä. Kategoria olisi hyvä lisä ja helpottaisi ihmisiä. Monet ovat ­somessa julkaisseet ja jakaneet tätä haastetta. He ovat taganneet Airbnb:n ja kysyneet, lähdettekö mukaan. Airbnb ei vielä ole reagoinut asiaan. Heillä voi mennä siinä jonkin verran aikaa.”

Kuka sanelee, millainen asunto on ekologisesti kestävä?

”Kun kyse on Airbnb:n sivustosta, he luovat itse ne säännöt. Voi miettiä esimerkiksi jätteiden kierrätyksen ­vaihtoehtoja tai sitä, onko energiansäästö huomioitu majoituksessa ja mitkä ovat lämmitysmuodot tai kodinkoneiden energialuokat. Voi myös pohtia, onko alueella julkisen liikenteen ­vaihtoehtoja. Lisäsimme omalle zerobnb-sivustollemme ­majoitusvaihtoehtoja, joissa mietimme myös lähialueen palveluja, eli onko majoituksen ympäristössä tarjolla vähäpäästöisiä, ekologisia ratkaisuja.”

Miksi halusitte kiinnittää huomion toiseen yritykseen?

"Haluamme käydä yhteiskunnallista keskustelua. Tämä soveltui meille hyvin, koska itse kaipasimme kategoriaa palveluun. On tätä päivää, että yritykset voivat tsempata toisiaan ja auttaa huomaamaan asioita. Neste en tavoitteena on ­olla luomassa elinvoimaisempaa planeettaa. Haluamme kutsua siihen mukaan yrityksiä ja yksilöitä. Kukaan ei voi pelastaa maailmaa yksin, mutta isojen haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvitaan jokaisen panos."

Miksi Neste on oikeutettu kritisoimaan muita ympäristö­ystävällisyydestä?

"En koe, että kritisoimme, vaan haluamme herättää keskustelua. Yhdessä voimme edistää asioita tehokkaammin. Olen iloinen, jos meillekin ehdotetaan hyviä juttuja. Se tarkoittaa, että muut haluavat auttaa meitä toimimaan paremmin."

Fossiiliset polttoaineet ovat iso osa Nesteen toimintaa. ­Varaudutteko keskusteluun esimerkiksi viherpesusta?

”Olemme suurin uusiutuvan dieselin tuottaja. Yli puolet tuloksestamme tulee uusiutuvista tuotteista. Pyrimme korvaamaan raakaöljyä myös öljynjalostamoilla. Otamme käyttöön raaka-aineena muun muassa nesteytettyä jätemuovia. Neste toi jo alussa vähäpäästöisempiä ratkaisuja markkinoille myös fossiilisissa polttoaineissa. Strategiana ovat olleet puhtaimmat ratkaisut, kun on siirrytty lyijyttömiin, vähärikkisiin ja täysin rikittömiin tuotteisiin.”