Nyt Neste järjestää kilpailun, jonka avulla 12 onnekasta voivat voittaa alkuperäisen prototyypin piirustukset ja rakentaa omat Nolla-mökkinsä.

Helsingin edustalle Vallisaareen rakennettiin vuonna 2018 ensimmäinen Nolla-mökki. Tempaus herätti huomiota Suomen ohella myös maailmalla. Aiheesta uutisoivat muun muassa Lonely Planet sekä Business Insider.

Nolla-mökki suunniteltiin siten, että sen ympäristövaikutukset olisivat mahdollisimman vähäiset.

Nesteen tavoitteena oli havainnollistaa, kuinka nykyaikaisten luksuskokemusten ei tarvitse kuluttaa ympäristöä.

Lue lisää: Neste rakennutti mökin Vallisaareen ja laittoi sen vuokralle verkkoon – Nolla-mökin varauskalenteri täyttyi puolessatoista tunnissa

Siksi myös mökin energiansaannista tehtiin täysin uusiutuvaa. Muotoilija Robin Falckin suunnittelema mökki tehtiin havuvanereista ja kuusipalkeista.

Sähköä mökkiin tuotetaan aurinkopaneeleilla ja lämpö tuotetaan Wallaksen liedellä, jonka energia tuotetaan jätteistä ja tähteistä tuotetulla uusiutuvalla dieselillä.

“Projekti oli menestys, ja loi globaalia kiinnostusta kestäviä elämäntapoja ja vaihtoehtoisia majoituksia kohtaan. Neste näki tämän tilaisuutena jatkaa keskustelua ekologisista ajanviettomahdollisuuksista ja matkustustavoista sekä parantaa Nolla-mökin tunnettuutta maailmanlaajuisesti. Neste järjestää nyt kilpailun, jonka avulla 12 ihmistä voivat rakentaa omat Nolla-mökkinsä”, Nesteen markkinointijohtaja Sirpa Tuomi kertoo tiedotteessa.

Ihmisten tai mökin kuljettaminen on vastoin Nolla-mökin alkuperäisajatusta. Sen sijaan, että ihmisiä tuodaan mökin luokse, Neste antaa nyt ihmisille mahdollisuuden rakentaa omat mökkinsä.

“Matkustustavoillamme on suora vaikutus päästöihin ja kestävään kehitykseen. Piirustusten jakaminen on kestävä tapa tuoda malli suurelle yleisölle”, sanoo Nolla-mökin suunnittelija Robin Falck.

Mökin piirustukset ovat kilpailun palkinto, ja voittajan tulee järjestää itse materiaalit ja rakennustyö. Kilpailun tarkoituksena on todistaa, että Nolla-mökki sopii kaikkiin ympäristöihin, ja että se voidaan rakentaa paikallisista materiaaleista.

Kilpailuun osallistujien tulee julkaista kuva ihanteellisesta Nolla-miljööstään omalla Instagram-tilillään käyttäen hashtagia #mynolla sekä lisätä kuvan yhteyteen lyhyt selitys siitä, mihin tarkoitukseen mökkiä käyttäisi.

Voittajaprojekteja seurataan niiden edetessä. Nolla-mökin rakennusaika on 2–7 päivää.

Lue lisää: Neste kierrättää jopa kampanjat – toi Nolla-mökin takaisin: "Tämä on kiertotaloutta, parhaat ajatukset toimivat kaksi kertaa"