Niin kutsuttu "Netflix-efekti" näkyy vahvasti kuluttajakäyttäytymisessä Isossa-Britanniassa. Yli 860 000 asukasta peruutti tv-lupamaksunsa viime vuonna, uutisoi brittilehti The Times. Asiasta kertovat myös muun muassa uutistoimisto Bloomberg ja Daily Mail.

Tämä tarkoittaa sitä, että lähes 2 300 asukasta päivässä peruutti tv-lupamaksunsa. Tilausperuutuksia kertyi vuoden 2018 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana yli 670 000.

Perinteisen television katselun ohella asiakkaat voivat lupamaksun maksettuaan katsoa yleisradioyhtiö BBC:n suoratoistopalvelu iPlayerin ohjelmia.

Tv-lupamaksua ei tarvitse maksaa, mikäli asiakas katsoo ainoastaan maksullisia suoratoistopalveluja, kuten Netflix , Amazon Prime a ja Now TV:.

Analyytikkojen esittämien arvioiden mukaan Netflixillä on Yhdistyneessä kuningaskunnassa 9,78 miljoonaa tilaajaa. Suoratoistopalvelun suosion aiheuttamasta haasteesta valtion rahoittamille lähetystoiminnan harjoittajille käytetäänkin nimitystä "Netflix-efekti".

Suoratoistopalveluin tuottajista sekä Netflix että verkkokaupan jättilläinen Amazon ovat julkisesti kertoneet suunnitelmistaan investoida miljardeja sisällöntuotantoon. BBC:n kaltaisten valtiorahoitteisten toimijoiden haasteet eivät siis ole ainakaan vähenemässä.

Tavallinen Netflixin tilausmaksu on 5,99 puntaa kuukaudessa, mikä tarkoittaa noin 72 puntaa (n. 82 euroa) vuodessa. Tv-lupamaksu Isossa-Britanniassa on vuotta kohti tällä hetkellä noin 150,50 puntaa (n. 171,8 euroa). BBC on vahvistanut, että lupamaksu nousee 154,50 puntaan eli noin 176,4 euroon huhtikuun alusta alkaen.

On kuitenkin syytä huomioida, etteivät kaikki lupamaksujen peruutukset ole seurausta suoratoistopalveluiden alati kasvavasta suosiosta. Osa tv-lupien peruutuksesta johtuu yksinkertaisesti maksujen laiminlyönnistä tai esimerkiksi siitä, että aiemmin omasta katselustaan maksanut henkilö on muuttanut yhteen toisen henkilön kanssa, jolla on jo ennestään maksettu tv-lupa.