Panamalainen lakitoimisto Mossack Fonseca ilmoitti aiemmin tällä viikolla haastavansa suoratoistopalvelu Netflixin oikeuteen Yhdysvalloissa, koska se halusi estää Netflixin Laundromat-nimisen uutuuselokuvan julkaisun. Se pitää elokuvaa lakiyhtiön osakkaita ja tavaramerkkiä loukkaavana sekä oikeusturvaansa vaarantavana.

Haasteen takana olivat panamalaisyhtiön osakkaat Ramón Fonseca ja Jürgen Mossack. Heidän mukaansa Netflix-elokuva esittää heidät ”häikäilemättöminä ja välinpitämättöminä lakimiehinä, jotka ovat sotkeutuneet rahanpesuun, veronkiertoon, lahjontaan ja/tai muihin rikollisiin toimiin”. Lakiyhtiö vaati oikeudelta, että elokuvan esittäminen kielletään.

Netflix julkaisi elokuvan tänään. Elokuva on julkaistu Yhdysvalloissa myös teatterilevityksessä. Netflix-julkaisu ajoittuu oikeuskanteen mukaan samoihin aikoihin, kun kantajat vastaavat Panaman oikeudessa Mossack Fonsecaa koskeviin syytteisiin.

Mossack Fonsecan oikeushaasteen mukaan elokuva vaarantaa myös yhtiön johdon oikeuden reiluun oikeuskäsittelyyn Yhdysvalloissa, jossa heidän toimiaan tutkii liittovaltion poliisi FBI. Lisäksi yhtiö on asetettu syytteeseen Panamassa.

”Selvästikin heidän maineensa on pilattu jo kauan ennen (elokuvan) julkaisua”, Netflix vastasi syytteisiin The Guardianin mukaan.

Ei ole tietoa, aikooko Mossack Fonseca jatkaa oikeustoimia Netflixiä vastaan.

Elokuvaa kuvataan Netflixin palvelussa mustaksi komediaksi. Pääosissa Ramón Fonsecaa ja Jürgen Mossackia esittävät Antonio Banderas ja Gary Oldman. Kolmannessa pääosassa nähdään Meryl Streep.

Lakitoimisto vetosi oikeusjutussa myös siihen, ettei elokuvalle ole annettu lupaa käyttää Mossack Fonsecan logoa, joka heidän mukaansa yhdistyy elokuvan vuoksi rikoksiin ja korruptioon.

Mossack Fonseca katsoo, että yhtiö ja sen osakkaat esitetään elokuvassa ”pahiksina”, toisin kuin esimerkiksi elokuvan ohjaaja Steven Soderbergh on julkisuudessa todennut.

Mossack Fonseca -lakiyhtiö nousi äkillisesti julkisuuteen vuonna 2016, kun pitkään kansainvälisenä toimittajayhteistyönä valmistellut jutut niin sanotuista Panaman papereista tulivat julki. Jutut perustuivat 11,5 miljoonaan asiakastietoja sisältävään asiakirjaan, jotka oli vuodettu kyseisestä yhtiöstä.

Yhtiön toiminta lakkasi viime vuoden maaliskuussa, kaksi vuotta Panaman paperien vuodon jälkeen. Panaman paperit paljastivat monien rikkaiden ja tunnettujen henkilöiden veropetoksia eri puolilla maailmaa.