Nettikirpputori Vähänkäytetty.fi uudistaa kirpputorimaailmaa lanseeraamalla palvelumallin, jossa palvelun muut käyttäjät hoitavat sekä tuotteiden kuvaamisen että hinnoittelun myyjän puolesta.

Palvelun idea on tarjota myyjälle mahdollisuus myydä vaatteita Helposti-palveluna siten, että tehtävään koulutettu Kirppismestari hoitaa sekä tuotteiden kuvaamisen että hinnoittelun myyjän puolesta.

Kirppismestari voi tehdä työtä omassa kodissaan omalla aikataulullaan. Myyjän ainoaksi tehtäväksi jää vaatteiden lähettäminen Vähänkäytetty.fi:lle, josta ne toimitetaan Kirppismestarille.

Vähänkäytetty.fi:n perustaja ja toimitusjohtaja Ossi Salo kertoo yrityksen käyneen viime vuosien aikana keskusteluja asiakkaiden kanssa ja tutkineet aktiivisesti asiakkaiden kokemuksia ja tarpeita kiertotalouden edistämisessä.

Keskusteluissa ovat olleet mukana aktiivisesti myös asiakkaat, jotka eivät ole ostaneet tai myyneet tuotteita.

”Suurimpana huomiona löysimme kuluttajilta tarpeen lisäpalvelulle, jossa heidän ei tarvitsisi itse lisätä tuotteita myyntiin muun muassa kiireisen lapsiperhearjen tai vaativan työelämän keskellä.”

”Asiakkaat kertoivat olevansa valmiita maksamaan tai antamaan osan myyntituotosta työn tekevälle henkilölle, mikäli itse pääsisivät mahdollisimman helpolla”, Salo taustoittaa M&M:lle.

Helposti-palvelussa myyjä saa käytetyt vaatteet kiertoon ja voi samalla tarjota työtä esimerkiksi opiskelijalle. Tuotot jaetaan puoliksi myyjän ja tehtävään koulutetun Kirppismestarin välillä.

Vähänkäytetty.fi pilotoi kesällä 2020 palvelua, jossa mukana oli 50 kirppismestaria sekä noin 500 tavaraa myyntiin antanutta myyjää.

”Tällä hetkellä palveluumme on ilmoittautunut jo yli 300 kirppismestaria. Tavoitteenamme on löytää 1 000 kirppismestaria vuoden loppuun mennessä”, Salo kertoo.

Digitalisaatiosta vauhtia kiertotalouteen

Yrityksen tavoitteena on, että vaatteiden myynti olisi yhtä helppoa kuin pantillisten pullojen palauttaminen.

Ossi Salo huomauttaa, että kaikki asiat digitalisoituvat vauhdilla, joten uudenlaisten innovaatioiden avulla on yhä helpompaa edistää kiertotaloutta.

”Meidän 2014 julkaistu ratkaisu on ollut jo digitaalinen ratkaisu perinteiselle kivijalkakirpputorille. Nykyinen Kirppismestari ja Helposti-konsepti yhdistävät kiertotalouden, verkkokaupan ja alustatalouden.”

”Ratkaisu tehostaa kiertotalouden täysin uudelle tasolle ja mahdollistaa kestävämmän maailman kehittämisen jokaiselle suomalaiselle”, Salo kommentoi.

Pilotointiin osallistunut Johanna Nieminen kertoo olevansa päätyönään töissä ravintolassa, jossa tuntimäärät vaihtelevat ja ovat epäsäännöllisiä.

”Kirppismestarin työ on ollut helppo joustavuuden takia yhdistää päätyöhöni. Olenkin saanut mukavasti tienattua lisätienestejä sekä saanut hyvän fiiliksen siitä, että käytetyt vaatteet löytävät uudet omistajat”, Nieminen kertoo.

Vähänkäytetty.fi eroaa tavallisista netin osto- ja myyntipalstoista siinä, että voit ostaa monien eri myyjien tuotteita yhdellä toimituksella Vähänkäytetty.fi:n keskusvarastolta, ja siten maksaa vain yhdet postikulut.

Loppuvuoden aikana nettikirpputorin tavoitteena on saattaa uuteen kotiin 100 000 second-hand vaatetta.

Yhtiön vuoden 2019 tilikausi päättyi 31.8.2019. kyseisen tilikauden liikevaihto oli 1,4 miljoonaa euroa ja tulos 200 000 euroa tappiollinen.

Yhtiön tämänhetkinen liikevaihtotaso on toimitusjohtaja Ossi Salon mukaan noin kolme miljoonaa euroa ja operatiivinen tulos positiivinen.