Kun viranomaiset viime viikolla määräsivät kaikki yli 500 henkilön yleisötapahtumat toukokuun loppuun saakka peruttaviksi koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi, jouduttiin monet konsertit ja muut kulttuuritapahtumat perumaan tai siirtämään jo ennen tällä viikolla voimaan tulleita, entistä tiukempia rajoituksia. Monelta esiintyjältä ja muuten tapahtumista toimeentulonsa saavalta katosivat keväälle suunnitellut työt.

Yleisötapahtumien rajoittamisen seurauksena alalla alettiin kiireesti miettiä vaihtoehtoisia tapoja jatkaa.

Esimerkiksi musiikki- ja tapahtuma-alan toimijat Rockway, Lippu.fi ja Muusikkojen liitto yhdistivät voimansa tuodakseen helpotusta kulttuuri- ja tapahtuma-alan esiintyjien ja järjestäjien tulonmenetyksiin. Lipunmyyntipalvelu Lippu.fi, verkossa toimiva musiikkikoulu Rockway ja Muusikkojen liitto perustivat esiintyjiä ja kuluttajia palvelemaan Keikalla.fi-livestriimauspalvelun.

Verkkoalustalle striimataan musiikkia, stand up -komiikkaa, puhujakeikkoja ja näytelmiä. Ideana on, että tapahtuma-alan työntekijät voivat jatkaa ammattinsa harjoittamista ilman läsnä olevaa yleisöä ja kuluttajat voivat verkossa jatkaa artistien, stand up -koomikoiden ja teatteriesitysten tukemista.

Lippu.fi markkinoi ja myy liput tapahtumiin ja Rockway järjestää teknisen tuotannon. Muusikkojen liitto edustaa taiteilijoita ja on mukana kehittämässä kaikille sidosryhmille kestäviä yhteistyömalleja. Teknisen tuotannon yhteistyökumppanit ovat NEP Finland ja Streamteam. Palvelun ensimmäisiä varmistuneita esiintyjiä ovat muun muassa Anssi Kela, Mira Luoti, Osmo Ikonen, Iiro Rantala, Jonna Tervomaa ja Sami Saari.

Myös esimerkiksi tuotantoyhtiö Storia Productions on pystyttänyt oman Semilive-nimisen striimauspalvelun yhdessä Aura Productionsin ja Square Soundin kanssa. Semilive-keikoilla kuullaan esimerkiksi Irinaa ja Osmo Ikosta.

Monet esiintyjät myös striimaavat keikkojaan itse sosiaalisessa mediassa. Tietoa keikoista jakamaan on talkoohengessä perustettu esimerkiksi musiikkiin keskittyvä Koronakonsertit-sivusto ja kulttuuria laajemmin kokoava Karanteeniklubi-niminen Facebook-ryhmä. Kulttuurista elantonsa saavat puolestaan jakavat toisilleen apua ja vertaistukea muun muassa Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -ryhmässä Facebookissa.

Taidetta ikkunan takana, komiikkaa metsässä

Sosiaalisessa mediassa myös kehitellään ja jaetaan aktiivisesti uusia ideoita kulttuurielämysten tarjoamiseen nykytilanteessa turvallisesti. Esimerkiksi hoivakotien asukkaille on ideoitu ulkona ikkunan takana toteutettavia taide-esityksiä, joita asukkaat voivat katsoa turvallisesti sisätiloista.

Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen tarjosi Twitterissä Järvenpää-talon Sibelius-salia esittävien taiteilijoiden käyttöön maksutta striimauksia varten.

Kuopiolainen komiikkatuottaja Juha Jylhäsalmi puolestaan ryhtyi järjestämään pieniä stand up -keikkoja ulkotiloissa. Jylhäsalmi oli viikon murehtinut koronaviruksen vaikutuksia omana alaansa, kun hän keksi kysyä Facebookissa, kiinnostaisiko tuttuja yrittäjiä ostaa satasella lippu stand up -keikalle metsään.

Yleisön kooksi määriteltiin korkeintaan yhdeksän henkeä, ja 41 minuuttia myöhemmin kaksi keikkaa oli jo myyty. Heti päivityksen jälkeen Jylhäsalmi soitti kuopiolaistuneelle koomikkoystävälleen Teemu Vesteriselle ja kysyi kiinnostusta lähteä esiintymään. Vesterinen suostui heti.

”Tästä minä saan uusia keikkoja menetettyjen tilalle, ja lisäksi pääsen hankkimaan täysin uudenlaisia keikkakokemuksia”, Vesterinen sanoo tiedotteessa.

Seuraavaksi tuttu keilahalliyrittäjä kysyi lupaa yrittää samaa temppua Vesterisen kotipitäjässä Saarijärvellä sillä tuloksella, että yksi keikka myytiin loppuun 18 minuutissa.

”Yhteistä kaikille keikoille oli se, että kukaan ei vielä lipun ostettuaan edes tiennyt, missä ja milloin keikka järjestettäisiin ja kuka siellä esiintyisi. Se kertoo mielestäni siitä, miten paljon ihmisillä on auttamishalua ja intoa tarttua juuri nyt uusiin ideoihin”, Juha Jylhäsalmi sanoo tiedotteessa.

Keikkoja ei ainakaan toistaiseksi ole haluttu alkaa striimata nettiin, vaikka moni olisi nettilähetyksestä valmis maksamaankin. Ideana on säilyttää täysin ainutlaatuinen kokemus katsojien kesken.

Vesterisen mukaan metsässä ei aleta kysellä eturivin pariskunnalta, kauanko he ovat olleet yhdessä eikä muutenkaan pyritä tekemään tyypillistä stand up -keikkaa.

”Pyrin luomaan sinne sellaisen nuotiopiirimäisen tunnelman, jossa ei niinkään haeta riehakasta biletunnelmaa vaan antaudutaan tarinoinnin kautta intensiiviseen tunnelmaan, joka voi tuoda mukanaan ihan mitä vain.”

Esiintymispaikkaa ei ilmoiteta julkisesti, ja osallistujillekin annetaan vain ohje saapua tiettyyn paikkaan tiettyyn aikaan. Keikat järjestetään silloin, kun se kaikille parhaiten sopii. Koomikolla on nyt vapaa-aikaa ja tuottaja Jylhäsalmi lupaa kaiken tapahtuvan joustavasti. Pääsylippuun kuuluu myös lihapiirakka ja pillimehu.

”Nyt mukana on jo noin 40 yritystä tai ihmistä, joten ainakin viisi metsäkeikkaa on tulossa. Keikkojen aikataulu on vielä auki, mutta keikat tehdään aikaisintaan huhti- tai toukokuussa. Maaliskuussa on tarkoitus etsiä mahdollisimman hyvä ja turvallisen paikka esiintyä näissä poikkeusolosuhteissa”, Jylhäsalmi sanoo.

Yle tarjoaa yhteisiä koti-iltoja

Poikkeusoloihin ja kulttuuritarjonnan muutokseen on reagoinut myös Yle, joka kertoo haluavansa tarjota kotioloissa poikkeuksellisen paljon aikaa viettäville suomalaisille yhdistäviä kokemuksia ja positiivisia elämyksiä sekä monipuolista kulttuuritarjontaa. Etenkin viikonloppuihin lisätään yhteisöllistä ja vuorovaikutteista ohjelmaa, ensimmäiseksi lähetys nimeltä Yle Olohuone: Kaikki kotona live.

Uutuusohjelma kutsuu koko Suomen viettämään yhdessä tunnelmallista koti-iltaa perjantai- ja lauantai-iltaisin. Eturivin artistit esittävät musiikkia suorassa lähetyksessä, ja yleisö osallistuu illan kulkuun kotisohviltaan. Kaikki kotona liven tuottaa Ylelle Aito Media yhteistyössä Akun Tehtaan kanssa.

Ohjelma haastaa koti-illan viettäjät osallistumaan illan kulkuun ja jakamaan hauskimmat vinkkinsä siihen, miten aika kuluu kotona. Kotiyleisö voi suorassa lähetyksessä muiden katsojien kanssa kertoa muun muassa, mitä on hamstrannut kaappeihin tai mikä on paras lautapeli tai kotikuntoiluliike.

Ohjelman juontaa Mikko Kuustonen, ja ensimmäisenä viikonloppuna mukana ovat perjantaina Anssi Kela ja Elastinen ja lauantaina Vesala ja Pyhimys.

”Ohjelma muistuttaa, että selviämme paremmin yhdessä. Musiikilla ja tarinoiden jakamisella on valtava voima, ja siksi tässä on ilo olla mukana”, Mikko Kuustonen sanoo tiedotteessa.

Samoilla linjoilla on perjantaina ensimmäisessä ohjelmassa esiintyvä Anssi Kela:

”Vaikeina aikoina tarvitaan myös niitä juttuja, jotka vievät ajatukset hetkeksi pois oudoksi muuttuneesta arjesta. Kun meidät eristetään toisistamme, niin olemme itse asiassa enemmän yhdessä kuin koskaan”, Kela sanoo tiedotteessa.

Kaikki kotona live on osa Yle Olohuone -konseptia, joka tuo ohjelmistoon muun muassa kotimaista livemusiikkia ja nostalgisia talviurheiluhetkiä sillä aikaa, kun tapahtumia ei poikkeuksellisesti voida järjestää. Tulevalta viikonlopulta peruutettujen talvilajien maailmancup-kilpailujen tilalla nähdään Urheilustudion Nostalgiaviikonlopussa arkistojen aarteita, kansakuntaa sykähdyttäneitä talviurheiluhetkiä ja ikimuistoisia sankaritarinoita.

“Rakensimme pika-aikataululla suomalaisille poikkeuksellisen laajan kattauksen musiikin, kulttuurin, viihteen ja urheilun live-elämyksiä niillä keinoin kuin se tällaisessa yhteiskunnan häiriötilanteessa on mahdollista – tuleviksi viikoiksi useana iltana ja uudella tavalla kokeillen. Yhteiset hetket ovat nyt tärkeämpiä kuin kenties koskaan”, kommentoi Urheilu ja tapahtumat -yksikön johtaja Panu Pokkinen Ylen tiedotteessa.

Yle kertoo haluavansa tukea suomalaista kulttuurialaa vaikeassa tilanteessa.

”Yleisradio haluaa lisätä monipuolista kulttuuritarjontaa nyt, kun henkisiä voimavaroja tarvitaan kaikkialla. Haluamme myös tukea osaltamme taiteilijoita ja kulttuurialaa epävarmoina aikoina”, sanoo Ylen Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén.

Kaikki kotona live -ohjelmassa keskitytään isoihin kotimaisiin artisteihin, mutta Yle Olohuone -ohjelmistoon on tulossa myös muita ohjelmia.

Yle Olohuone -kokonaisuudesta vastaava Asta Kujala kertoo M&M:lle, että vaikka ensimmäisessä ohjelmassa esiintyvät nimenomaan isot artistit, Yle Olohuone -kokonaisuuteen on tulossa myös vähemmän tunnettuja artisteja ja eri genrejen edustajia.

”Tarkoituksena on esittää kulttuurialalta laaja kirjo myös muutakin kuin musiikkia”, hän sanoo.

Suoria lähetyksiä aiotaan jatkaa koko kevään ajan, ja valikoima täydentyy matkan varrella.

Teosto tekee poikkeuksia

Tekijänoikeusjärjestö Teosto tukee tapahtumien siirtämistä nettiin tekemällä osaan musiikin esitysluvista väliaikaisia poikkeuksia.

Olemassa oleva lupa julkiseen esittämiseen sisältää nyt kokoontumisrajoitusten vuoksi poikkeuksellisesti luvan välittää sisältöä verkossa eli striimata. Näin Teosto helpottaa esimerkiksi tapahtumien ja liikuntatuntien siirtämistä verkkoon. Jos aiempaa sopimusta musiikin julkisesta esittämisestä ei ole, lupa pitää yhä hankkia.

Teosto pyytää, että myös striimatuista esityksistä tehdään esitysilmoitukset mahdollisimman kattavasti, jotta tekijöiden on mahdollista saada niistä aikanaan tilitykset.

Teosto kertoo myös maksaneensa asiakkailleen maaliskuun tilityksensä eilen torstaina. Tilityksen 8,5 miljoonan euron kokonaissummasta kotimaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille maksettiin 3,5 miljoonaa euroa. Loput tilitetään ulkomaisille musiikintekijöille, joiden musiikkia on esitetty Suomessa.

Tilitykset ovat kertyneet vuoden 2019 esityksistä, joten koronatilanteella ei ole ollut niihin vaikutusta. Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille tilityksiä neljästi vuodessa.

Seuraavasta, kesäkuussa 2020 maksettavasta tilityksestä suurin osa on kertynyt viime vuoden lopulta, eli koronaviruksen vaikutukset eivät näy vielä kesäkuunkaan Teosto-tilissä. Koronaviruksen mahdollinen vaikutus Teosto-korvaussummiin näkyy vasta syksyllä tilitettävässä potissa.