Suomalaisten aivovuodosta on puhuttu jo pitkään. Elinkeinoelämä keskusliiton tilastojen mukaan vuosina 2005–2017 Suomen muuttotappio oli 13 000 ihmistä, joista valtaosa oli koulutettuja.

Kolmea korkeakoulua Helsingissä käynyt ja New Yorkissa nykyään markkinointiyritys Sullivan injohtajana työskentelevä Sami Viitamäki sanoo, että Yhdysvalloissa hän ei olisi käynyt yhtäkään korkeakoulua.

”Ei olisi ollut varaa. Sosiaaliturva, mahdollisuuksien tasa-arvo ja sosiaalinen mobiliteetti ovat Suomen hienoimpia asioita.”

Kilpaillussa New Yorkin mainosmaailmassa korkealle kiivennyt Viitamäki näkee Suomessa kuitenkin paljon kehitettävää, jotta valtio olisi osaajien silmissä houkutteleva.

”Laajemmin tässä on kaksi puolta. Taloudellisten edellytysten puolesta on vaikea löytää parempaa maata. Sosiaalisten valmiuksien puolesta olemme ainakin länsimaailman pohjamudissa.”

”On vaikea löytää kansaa, josta olisi niin vähän sanottavaa. Suomalaiset eivät näy, kuulu tai jätä muistijälkiä verrattuna substanssiltaan heikompiin kansoihin.”

Maailmassa on kuitenkin paljon maita, jota voi verrata Suomeen.

”Esimerkiksi Tanska, Ruotsi, Islanti, Israel ja vaikka Uusi-Seelanti ovat maita, jotka ovat väkiluvultaan verrattavissa Suomeen, mutta ne tunnetaan maailmalla ja niiden kansa vaikuttaa kansainvälisissä kuvioissa. Se luo kiinnostavuutta.”

Viitamäki muistuttaa, että on asioita, joita Suomen on vaikea muuttaa. Näitä ovat muun muassa sijainti, väestön harvuus ja säälimätön ilmasto.

”Asiat, joiden pitäisi muuttua, ovat enemmän kulttuurisia. Näkisin mielelläni enemmän kulttuurillista uteliaisuutta, tutkimusmatkailua ja kunnianhimoa.”

”Tuotteet ja palvelut pitäisi miettiä suoraan kansainvälisille markkinoille Suomen ja suomalaisten sijaan. Sosiaalisiin taitoihin ja ihmissuhteisiin pitäisi panostaa niin vapaa-ajalla, koulutuksessa kuin työssäkin.”

Suomalaisten aivovuodosta Viitamäki ei ole huolissaan. Se on juuri sitä, joka korjaa myös Suomen ongelmia pitkässä juoksussa. Hänen mukaansa Suomi tarvitsee viisi kertaa enemmän aivovuotajia.

”Muuten uudet ideat ja kansainvälinen meininki eivät vuoda takaisin Suomeen.”