Nokia n matkapuhelimia valmistava HMD Global on vahvistanut itselleen 100 miljoonan dollarin rahoituksen. Yhtiö aikoo kiihdyttää rahoituksella kasvuaan.

Samalla se loikkaa oman arvionsa perusteella niin sanottuun yksisarvisluokkaan, kun yhtiön laskennallinen arvo ylittää miljardi dollaria.

"Tämä on meille hieno signaali luottamuksesta", sanoo loppuvuodesta 2016 perustetun yhtiön varatoimitus- ja markkinointijohtaja Pekka Rantala.

Rahoituskierrosta johti geneveläinen Ginko Adventures. Kierrokseen osallistuivat myös DMJ Asia Investment Opportunity Limited ja FIH Mobile Ltd:n tytäryhtiö Wonderful Stars. Wonderful Stars on Foxconn in tytäryhtiö.

Yhtiön mukaan se aikoo tehdä strategisia sijoituksia, jotka mahdollistavat liiketoiminnan nopean kasvun. Se aikoo kasvattaa älypuhelinvalikoimaansa ja kaksinkertaistaa myyntikanavansa koon strategisesti merkittävillä markkinoilla tämän vuoden aikana.

HMD Global kertoi samalla, että sen viime vuoden liikevaihto paisui 1,8 miljardiin euroon. Tilikauden tulos jäi 65 miljoonaa euroa tappiolle. Tulos oli Rantalan mukaan suunnitelmien mukainen.

"Ensimmäinen vuosi oli rakentamista kaikilla rintamilla, ja investoimme vahvasti portfolioomme, markkinointiin ja globaalin jakeluverkoston rakentamiseen", Rantala sanoo.

Vuonna 2016 HMD Global teki 13,5 miljoonan euron liikevaihdon. Tappiota syntyi noin 7,7 miljoonaa euroa, mikä oli noin 57 prosenttia liikevaihdosta.

Joulukuussa 2016 perustettu yhtiö myi viime vuonna 70 miljoonaa matkapuhelinta. Yhtiö ei erottele äly- ja peruspuhelinten osuuksia tarkasti, mutta Rantalan mukaan suurempi osa oli peruspuhelimia, pienempi älypuhelimia.

"Rivakka kasvu jatkuu tänä vuonna. Kokonaisluku tulee olemaan merkittävästi korkeampi kuin 70 miljoonaa”, Rantala sanoo. Hänen mukaansa ensimmäisen viiden kuukauden jälkeen yhtiöllä on syitä olettaa, että näin tulee käymään.

Rantalan mukaan markkinoilla on ollut näkemyksiä, joiden mukaan peruspuhelinten markkinakoko lähtisi voimakkaasti laskuun.

”Viime vuosi osoitti, että nämä arviot ovat olleet vääriä. Peruspuhelinten markkinakoko pysyi jotakuinkin samana viime vuonna”, Rantala sanoo.

Hänen mukaansa suurin kasvu arvossa mitattuna tulee tulevaisuudessa ehdottomasti älypuhelimista, mutta peruspuhelimet ovat yhtiölle hyvin merkittävää liiketoimintaa.

Yhtiö on tuonut 16 kuukauden aikana markkinoille 16 matkapuhelinta. Viime vuonna HMD Global laajensi toimintaansa yli 80 maahan. Puhelimia aktivoitiin 170 maassa. Puhelimia myydään nyt eri puolilla maailmaa yli 250 000 myyntipisteessä.