Pankkikonserni Nordea n viestintäjohtaja Kati Tommiska kertoi keskiviikkona yhtiön Finanssimaailma-blogissa helmikuisesta tapauksesta, kun yhtiön pääkonttoria kuvasi tuntematon kuvauskopteri eli drone. M&M uutisoi keskiviikkona aiheesta.

Kopteri lenteli yhtiön Vallilassa sijaitsevan pääkonttorin lähellä noin puolen tunnin ajan ja kävi Tommiskan mukaan lähimmillään noin kahden metrin päässä ikkunoista.

Tommiskan mukaan ”autossa ei ollut minkäänlaisia tekstejä, joten lähetimme vartijan ottamaan selvää asiasta. Kun vartija lähestyi autoa, se lähti pois paikalta nopeasti. Vartija sai rekisterinumeron ylös ja auton haltijaksi paljastui Trafista yksi tunnetuista suomalaisista mediataloista.”

Tekstissä Tommiska antaa ymmärtää, että kuvaamisella olisi ollut jotain tekemistä sen kanssa, että samana päivänä Nordea oli julkaissut yhtiön tilinpäätöksen. Hän myös spekuloi mahdollisella salakatselulla ja sisäpiiritiedon urkkimisella dronella kuvaamalla.

Kyse oli todellisuudessa Yleisradion MOT-ohjelman kuvituskuvan kuvaamisesta, kertoi Helsingin Sanomat.

Nordean pääkonttorin kuvaaminen liittyi MOT:n maaliskuussa julkaisemaan Nordea ja Kremlin pyykkärit -juttuun.

”Nordea oli tiennyt jo viikkoja, että olemme tekemässä heistä juttua. Samana päivänä kun kuvasimme dronella, heille selvisi, että se drone oli meidän. Se ei ole sen kummempi mysteeri”, MOT:n vastaava tuottaja Hanna Takala kommentoi.

Kyse on hänen mukaansa tavanomaisesta kuvituskuvan hankkimisesta ajankohtaisohjelmaan.

”Areenassa olevasta ohjelmasta näkee, mitä siellä kuvattiin. Kuvaaja oli julkisella paikalla kadulla dronensa kanssa”, Takala kommentoi.

Hän pitää liioitteluna väitettä siitä, että drone olisi ollut parin metrin päässä. Hänen mukaansa lennokin kuvaamasta videokuvasta ei pysty näkemään Nordean pääkonttorin sisälle.

”Olisi myös vaarallista lentää niin lähellä seinää, varsinkin kun siinä on iso lasipinta. Eikä meillä ollut mitään tarvettakaan mennä lähelle, emme yrittäneet kuvata sisälle. Se on ensinnäkin laitonta, eikä meillä ollut siihen tarvetta”, Takala sanoo.

Entä Nordean blogissa ollut kertomus siitä, että kuvaajanne auto lähti pois kun vartija lähestyi?

”Hän on varmasti siinä vaiheessa vain saanut hommansa tehtyä. Drone on saatu alas ja pakattu, on oltu jo autossa. Hän on jo lähtenyt, eikä varmaan edes huomannut enää vartijaa. Jos vartija olisi ennättänyt tulla keskustelemaan, hänelle olisi varmasti kerrottu millä asialla oltiin”, Takala sanoo.

”Mitä syytä hänellä olisi ollut lähteä karkuun, kun emme tehneet mitään väärää?”

Näetkö, että Nordean blogitekstin julkaisu nyt oli yritys kostaa aiheuttamanne ikävä julkisuus?

”En osaa sanoa sitä, miksi he ovat blogin julkaisseet nyt kuukausia myöhemmin. Meidän osalta se oli normaalia ajankohtaisohjelman kuvituskuvaa”, Takala sanoo.

Entä se pankin näkemys, tarvitaanko Suomeen erillistä ohjeistusta dronejournalismista ja koptereilla kuvaamisesta journalistisiin tarkoituksiin?

”Lähtisin siitä, että meillä on Suomessa lainsäädäntöä kuvaamisesta, viranomaisohjeet dronella lentämisestä ja journalistin ohjeet. Ylellä on lisäksi omat sisäiset eettiset ohjeet ja näkisin, että ne riittävät”, Takala sanoo.

”Totta kai dronella kuvatessa pitää kunnioittaa lentokieltoalueita ja olla tarkkana, että ihmisille ei käy mitään. Esimerkiksi väkijoukon yllä ei voi lentää.”

Nordea sanoo kaivanneensa pelisääntöjä dronejournalismiin

Nordean viestintäjohtaja Kati Tommiska korostaa, että hänen tarkoituksensa oli herättää blogitekstillä keskustelua dronejournalismista, eli koptereilla kuvaamisesta median tarkoituksiin.

”Emme olleet valmistautuneet sellaiseen, että meitä tullaan ikkunan takaa kuvaamaan. Se tilanne oli todella hämmentävä, ja siitä käynnistyi pohdinta talon sisällä. Ja sitten kävimme aiheesta keskustelua myös [Julkisen sanan neuvoston] JSN:n kanssa. Siksi kesti ennen kuin päädyimme nostamaan aiheen esille blogissa”, Tommiska kommentoi.

Miksi annoitte ymmärtää, että tilanne olisi liittynyt tilinpäätöspäiväänne tai vihjailitte yritysvakoilulla, vaikka hyvin pian teille selvisi, että kyse oli Yleisradion teille kiusallisen ohjelman kuvauksista?

”Tässä ei ole kyse yksittäisestä mediayhtiöstä. En missään vaiheessa halunnut osoitella sormella ketään. Sillä ei ollut asiassa merkitystä, mikä mediatalo se oli. Olisimme reagoineet siihen joka tapauksessa.”

”Siinä vaiheessa kun tämä tapahtui, emme tienneet että kyse oli Ylestä. Se oli kesken kiireisen tulospäivän ja hyvin hämmentävää.”

Oliko kyse kostosta Ylelle heidän rahanpesujutustaan?

”Ei tällä ollut mitään tekemistä sen Ylen ohjelman kanssa. Olisimme reagoineet tähän joka tapauksessa, ja siksi en halunnut mainita median nimeä.”

Millaisia pelisääntöjä siis kaipaatte lennokeilla kuvaamiseen journalismissa?

”Siihen on varmaan fiksumpiakin ottamaan kantaa. Olen ymmärtänyt, että kansainvälisesti joissakin maissa on jo vaatimus, että autossa, jossa dronea ohjataan ja itse kopterissa täytyy olla merkittynä mediayhtiön nimi. Ja siitäkin pitäisi käydä julkista keskustelua, missä voi kuvata.”

”Yksi asia, mitä toivon, on se, että joku suomalainen mediatalo julkaisisi omat drone-ohjeensa, että näillä pelisäännöillä me tätä tehdään.”