Oululainen tuotantoyhtiö NTRNZ media on tehnyt sopimuksen sotadokumenttisarja Untold Arctic Warsin maailmanlaajuisesta jakelusta Ison-Britannian suurimman jakelijan TVF Internationalin kanssa.

Sarjan oikeudet on jo aiemmin myyty kaikkiin Pohjoismaihin Islantia lukuun ottamatta.

Sarjan tuottaja ja käsikirjoittaja sekä NTRNZ median pääomistaja Teemu Hostikka kertoo, että nyt julkistettu sopimus on luultavasti merkittävin jakelusopimus, jonka yhtiö on tähän mennessä tehnyt.

”Tämä on merkittävä asia siinäkin mielessä, että sopimus Ison-Britannian suurimman independent-jakelijan kanssa on kansainvälisen laadun tae”, Hostikka toteaa.

Pohjoismaisista yleisradioyhtiöistä projektissa ovat Yleisradion ohella mukana Ruotsin SVT, Norjan NRK ja Tanskan DR. Suomessa sarja saa ensiesityksenä Ylen kanavilla näillä näkymin alkuvuodesta 2022.

Sarjan käsikirjoitustiimiin kuuluvat sotahistorian asiantuntijat Mika Kulju sekä ruotsalainen Lars Gyllenhaal. Sarja seuraa useita maastotutkimuksia ja kartoituksia lähes 70 vuotta koskemattomina säilyneillä arktisilla alueilla.

Lisäksi sarjassa on mukana asiantuntijoita eri maiden yliopistoista ja museoista sekä eri tieteenaloilta. Sarjaa kuvataan Venäjän ja Pohjoismaiden ohella Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Hostikka kertoo, että projekti on ollut ideatasolla olemassa jo monta vuotta. Valmistelut ovat kestäneet yli kolme vuotta. Projektin rahoitus saatiin kokoon viime tammikuussa. Budjetin kerääminen vei noin puolitoista vuotta.

Käsikirjoitusprosessi alkoi keväällä rahoituksen valmistuttua. Kuvaukset käynnistyivät kesällä. Maaliskuussa alkanut koronaviruksen aiheuttama pandemia on tuonut projektiin hieman lisää haastetta.

”Olemme joutuneet järjestelemään kuvauksia eri puolilla maailmaa. Suunnittelu on vaatinut paljon ylimääräistä työtä ja päänvaivaa. Olemme kuitenkin saaneet vedettyä kaiken läpi.”

Kesällä ja syksyllä tehdyt kuvaukset jatkuvat ensi keväänä. Arkisto- ja tutkimustyö etenee kaiken aikaa.

”Meidän on täytynyt olla melkoisen kekseliäitä”

Projektin rahoituspohja on yhteispohjoismainen. Lisäksi mukana on jonkin verran riskisijoitusrahaa.

Hostikka kuvaa hankkeen budjettia merkittäväksi, vaikka ei sopimussyistä voi puhua tarkemmista summista.

Rahoituskeskusteluun liittyy Hostikan mukaan mielenkiintoinen, mutta julkisessa keskustelussa vähäiselle huomiolle jäänyt seikka.

Suomessa on käytössä Business Finlandin myöntämä tuotantokannustin, jonka tarkoituksena on houkutella kansainvälisiä tuotantoja Suomeen.

Kannustin koskee elokuvia, draamasarjoja ja dokumenttielokuvia. Dokumenttisarjat eivät kuitenkaan ole toistaiseksi tuotantokannustimen piirissä.

”Siinä mielessä toimimme tienraivaajina tuleville tuotannoille ja dokumenteille. Meidän on täytynyt olla melkoisen kekseliäitä rahoitusta hankkiessamme”, Hostikka sanoo.

Dokumenttisarjat ovat hyvin katsottuja Netflixin kaltaisissa suoratoistopalveluissa, joten tällaisissa sarjoissa on potentiaalia.

”Tällä hetkellä tukimuotoa ei tällaisille tuotannoille kuitenkaan ole”, Hostikka huomauttaa.

Hän korostaa, että Business Finland on suhtautunut myönteisesti ajatukseen dokumenttisarjatuotantojen siirtämisestä tuotantokannustimen piiriin. Tilanne saattaa siis muuttua lähitulevaisuudessa.

”Business Finlandilla ei ole vielä eväitä muuttaa tilannetta, koska tarkat mittarit ja pelisäännöt dokumenttisarjojen kohdalla puuttuvat.

”He ovat kehottaneet meitä olemaan suoraan yhteydessä ministeriöön, ja näin varmaan tulevaisuudessa myös teemme”, Hostikka kertoo.

NTRNZ media tunnetaan parhaiten kolmella Kultaisella Venlalla palkitusta Eränkävijät-tv-sarjasta sekä sen kansainvälisestä versiosta Love of the Wild.

Yhtiö teki viime vuonna 1,5 miljoonan euron liikevaihdon. Myyntikate oli 1,2 miljoonaa euroa ja tulos 40 000 euroa. NTRNZ media työllisti tilikauden lopussa 22 henkilöä.