Cannes Lionsin Young Lions on nuorten suunnittelijoiden kilpailu, jossa ympäri maailmaa paikalla saapuvat lahjakkuudet laitetaan ideakilpailuun, työt presentoidaan ja parhaat palkitaan.

Suomeen tuli harvinainen kunnianosoitus keskiviikkona, kun Hasan & Partners in tiimi Katariina Harteela ja Toni Salminen ylsivät Young Lionsin PR-sarjassa hopealle. Voittajatiimi oli Japanista, pronssille yltänyt kaksikko Hongkongista.

Kilpailu on alle 31-vuotiaille suunnittelijoille. Harteela on 30, Salminen 24.

Mukana oli tiimejä yli 30 maasta.

"Ihan hullua", sanoo Katariina Harteela.

"Olisi hauskaa sanoa, että teimme töitä koko yön, ja tuli creative block ja läpimurto. Mutta ei, oli luontevaa suunnitella Katariinan kanssa", jatkaa Toni Salminen.

Young Lions on napakka kilpailu: PR-sarjassa brief saatiin maanantaina, työ piti jättää tiistaina ja presentoida keskiviikkona. Cannes Lions on profiloitunut luovuuden festivaaliksi, joten nuorten suunnittelijoiden kilpailulla on myös vahvaa symboliarvoa.

Asiakkaana kaikissa sarjoissa tänä vuonna oli WWF. Briefissä pyydettiin luomaan kampanja, jolla saadaan millenniaalit pohtimaan ruokaan liittyviä valintojaan erityisesti sen suhteen, että metsien kaatamista saadaan rajoitettua.

"Loimme konseptin pop up -ravintolasta, joka perustetaan yhdeksi illaksi metsään, jota ollaan kaatamassa", Harteela kertoo.

Harteela voitti viime vuonna Cannes Lionsissa suunnittelijana pronssisen leijonapatsaan Sheboard-työllä. Young Lions voitto tuntuu kaksikon mukaan erityiseltä, koska kilpailussa painottuvat enemmän suunnittelijoiden henkilökohtaiset ominaisuudet.

Katariina Harteela kehuu kilpailun tunnelmaa. Young Lionsissa pääosassa on luovuus ja lahjakkuus. Jos normaali suunnittelijan työ on maratoni, tämä kilpailu on pikamatka.

"Kyse on puhtaasta ideoinnista ja presentaatiosta. On siistiä, että on vapaa kaikista rajoitteista", hän sanoo.

Young Lionsin voitto ja mitalisijat antavat tunnetusti vahvaa nostetta suunnittelijoiden uralle, mutta Harteela ja Salminen ottavat menestyksen rauhallisesti.

"En osaa sanoa, miten mitali vaikuttaa, on vaan ihan pöllämystynyt olo", Salminen hymyilee.