Toissa vuonna 79 prosenttia 12–34-vuotiaista amerikkalaisista käytti Facebook ia. Tänä vuonna samassa ikäryhmässä käyttäjien osuus on enää 62 prosenttia.

Edison Research -tutkimuslaitoksen mukaan Facebook on menettänyt suuren määrän nuoria käyttäjiä ­Yhdysvalloissa. Toissa vuonna 79 prosenttia 12–34-vuotiaista amerikkalaisista käytti Facebookia. Tänä vuonna samassa ­ikäryhmässä käyttäjien osuus on enää 62 prosenttia. Mistä tämä kertoo, Someco n hallituksen puheenjohtaja, strategi Minna Valtari?

"Nuoret ylipäätään ovat teknologian suhteen edelläkävijöitä ja lähtevät helposti hakemaan uusia kanavia, joissa olla aktiivinen. Monet nuoret ovatkin siirtäneet aktiivisuuttaan Instagram iin ja ­WhatsApp iin. He kulkevat ikään kuin aaltoina ja haluavat olla ­niissä kanavissa, joissa myös lähimmät ystävät ovat. Facebookissa alkaa ­olla nykyään aika paljon nuorten vanhempia ja jopa isovanhempia. Sehän ei ole silloin nuorille enää niin siisti juttu."

Mitä Facebook voisi tehdä, jotta se näyttäytyisi nuorille ­nykyistä kiinnostavampana vaihtoehtona?

"Matkan varrella yhtiö on laajentanut portfoliotaan ostamalla Instagramin ja WhatsAppin, joissa nuoret ovat aktiivisia. Facebookin mainosratkaisut tavoittavat etenkin Instagramissa nuoret edelleen hyvin laajalti. Luulen, että Facebookille on palveluna kaikkein tärkeintä, että suuri yleisö ei hylkää sitä. Näin ollen he eivät nähdäkseni lähde tietoisesti kehittämään lippulaivapalveluaan houkuttelevammaksi nimenomaan nuorille."

Facebookin käyttäjämäärät olivat kuitenkin vuoden lopussa lisääntyneet globaalisti yhteensä 8,6 prosenttia vuodentakaisesta. Kuukausittaisten käyttäjien määrä oli 2,32 miljardia. Kuinka vakaana näet somejätin tulevaisuuden?

"Niin iso osa ihmisistä käyttää Facebookia, että olisi todella hankalaa saada kaikki siirtymään sieltä jonkin toisen palvelun käyttäjiksi. Monelle Facebook on nykyisin lähes yhtä kuin oma digitaalinen identiteetti. Sen kanssa kirjaudutaan vaikka mihin. Myöskään Suomen käyttäjäluvuissa ei ole nähty pudotusta kuukausitasolla. Vaikka päivittäinen käyttö on ehkä vähentynyt, ei sitä isossa mittakaavassa lopetettu ole. Lähitulevaisuus vaikuttaa vakaalta."

Facebook on jäänyt useaan otteeseen kiinni erilaisesta kähminnästä asiakkaiden tietojen hyödyntämisessä. Mitä on tehtävä, jotta luottamus brändiin palautuu?

"Kyllä he ovat yrittäneet monen näköistä pr-tempausta ja keskittäneet panostuksia tietosuoja-asioihin. Minusta olisi kuitenkin mahtavaa, jos joku muu pystyisi haastamaan Facebookin. Tällä hetkellä heillä on kovin määräävä asema, jonka ansiosta yritys näyttää toistaiseksi kestäneen kolhut. Toivon itse kovasti, että tietoturvasta pystyttäisiin huolehtimaan. Olen silti hieman epäileväinen, pysyykö yhtiö oikeasti perässä siinä, miten hyväntahtoiset ja myös pahantahtoiset ihmiset hyödyntävät tätä alustaa eri puolilla maailmaa. Sitä me emme kuitenkaan isossa kuvassa tiedä."

Artikkeli on julkaistu Kauppalehdessä 18.3.2019.