Media

Mari Kaislaniemi 5.5.2014 10:17 päivitetty 4.2.2016 10:41

Nyt lukijat voivat maksaa tietylle toimittajalle tietystä jutusta - Rapportissa mukana 40 toimittajaa

Joukkorahoituspalvelu Rapportin toimittajat voivat tarjota tiettyä juttuideaa tiettyyn hintaan. Lukija päättää haluaako hän tukea juttuidean toteutusta.

Journalismin joukkorahoituspalvelu Rapport tekee lukijasta toimittajan toimeksiantajan.

Lukijat voivat valita palvelusta ne juttuideat ja tekijät, joita he haluavat tukea. Sijoitettu summa voi olla viisi tai viisisataa euroa - juuri sen verran kuin lukija on jutusta valmis maksamaan.

Rapportissa mukana olevat toimittajat aloittavat työnsä vasta, kun juttuideoiden rahoitus on varmistunut.

Tänään maanantaina 5. toukokuuta avatussa palvelussa on jo nyt mukana kymmeniä aiheita ja yli 40 toimittajaa. Toimittajien joukossa ovat muun muassa Sami Lotila, Elina Grundström, Minna Lindgren, Jani Kaaro ja Otso Kantokorpi.

Rapportiin hyväksytään ainoastaan vakiintuneita journalismin ammattilaisia. Vahvoilla näytöillä esimerkiksi toimittajaksi opiskelevat tai tietokirjailijat voivat päästä mukaan.

Joukkorahoituspalvelun takana on marraskuussa 2013 perustettu samanniminen osakeyhtiö. Sen perustajiin lukeutuvat myynti- ja lobbaushankkeista työkokemusta kerryttänyt Oskari Nokso-Koivisto, muun muassa Tampereen ylioppilaslehti Aviisin päätoimittajana aiemmin toiminut Seppo Honkanen sekä oikeustieteen maisteri Aleksis Nokso-Koivisto.

Oskari Nokso-Koivisto kertoi maaliskuussa M&M:lle, että Rapportissa toimittaja pääsee päättämään käytännössä kaikesta jutun tekoprosessiin liittyvästä, kuten aikatauluista ja omasta hinnoittelustaan.

Toimittaja tarjoaa palvelun kautta tietynlaista juttuideaa tiettyyn hintaan, minkä jälkeen artikkelille kerätään rahoitusta tietyn ajanjakson verran. Jos pyydetty summa ei täyty, toimittaja voi itse päättää, lähteekö toteuttamaan juttua suunniteltua pienemmällä rahalla.

Jos hän ei lähde projektiin, rahoittajat saavat sijoituksensa takaisin. Jos journalisti puolestaan päättää tarttua toimeen, hän toteuttaa sen sovittuun päivämäärään mennessä.

Juttujen toteuttamista tukeneet saavat valmiit jutut luettavikseen ja jaettavikseen ennen yleistä julkaisupäivää.

"Rapportin ansiosta journalistit voivat keskittyä käsittelemään kunnianhimoisesti niitä aiheita, joista oikeasti halutaan lukea", Seppo Honkanen kertoo tiedotteessa.

Creative Commons -lisenssin ansiosta toteutetut jutut saa julkaista myös Rapportin ulkopuolellla. Ne voi jakaa vaikkapa blogissa tai painaa paperille, kunhan tekijätiedot säilyvät ja uudelleenjulkaisu sisältää viittauksen Rapport-palveluun.