Tampereen keskusta-alueelle Tullintorin viereen avataan syksyllä startup-yrittäjien keskittymä. Platform6-nimeä kantava yrittäjien kohtaamispaikka tarjoaa yrittäjille startup-sijoittajien verkostoja, tukiyhteisöjä ja palveluntuottajia.

Tavoitteena on lisätä Tampereen seudulla startup-yritysten määrää sekä samalla tukea yritystoiminnan osaamista ja yritysten kehittymistä.

Startup-talon nimi Platform6 poimittiin ehdotusten joukosta, koska se kuvaa sijaintia rautatieaseman ”kuudentena raiteena”, palvelun alustamaista luonnetta ja kansainvälistä asennetta. Tampereen seudulla toimii noin 150 startup-yritystä.

Tampereen kaupungin elinkeinojohtaja Timo Antikainen toteaa, että startup-yritykset tarvitsevat kasvunsa tueksi uusia sijoituksia, asiakkaita ja palveluita.

”Startup-talo käynnistyy otollisella hetkellä, sillä kuluva vuosi on osoittanut, että kriisit aiheuttavat markkinoihin sellaista epäjatkuvuutta, jossa syntyy yllättäviä mahdollisuuksia uusille liikeideoille”, Antikainen kommentoi tiedotteessa.

Tampereen kaupunki kilpailutti yrityksille vuokratilaa välittävän palveluntuottajan roolin. Tilaoperaattorina aloittaa Tampere Startup Hub Oy, jonka taustalla on laaja joukko tamperelaisia startup-toimijoita ja -yrityksiä.

”Käynnistämme heti keskustelut alan startup-yrittäjien kanssa toimitilojen vuokraamisesta. Tampere Startup Hub Oy ottaa vastuulleen toteuttaa tilan, joka antaa hyville liikeideoille parhaat mahdollisuudet menestykseen ja kansainväliseen kasvuun”, lupaa Tampere Startup Hubin hallituksen puheenjohtaja Joni Lappalainen.

Platform6 mahdollistaa startup-yrityksille nopean yhteistyön käynnistämisen seudun suurten teollisuusyritysten, korkeakouluyhteisön ja innovaatioalustojen kanssa.

Uusi keskittymä avataan kaupunkiseudun elinkeinostrategian konkreettisena kärkenä, kertoo Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen.

”Business Tampereen roolina on kehittää startup- ja kasvuyritysten toimintaympäristöä, ja lisätä pääomasijoituksia ja yritysten sijoittumisia seudun liiketoimintaekosysteemeihin”, Airaksinen toteaa tiedotteessa.

Platform6 luottaa toimijoiden väliseen tiiviiseen vuorovaikutukseen. Tampereen kaupunki ja Business Tampere ovat rakentaneet viimeisen vuoden ajan toimintamallia kymmenien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Yrittäjyyttä tukeva Tribe Tampere -yhteisö on rakentanut startup-toimintaa Tampereella aktiivisten palvelutoimijoiden, kansainvälisten verkostojen ja opiskelijayhteisöjen kesken.

Myös esimerkiksi Slush-yhteisö synnytti aikanaan 2010-luvun alussa startup-ilmiön pääkaupunkiseudulla ennen kuin nousi maailman huipulle.

”Jos olet ahkera, voit oppia ja kehittyä rajatta yhdessä tekemisen kautta. Mitä enemmän osallistut ja annat yhteisön rakentamiseksi, sitä enemmän saat, koska me autamme aina”, kitettää Tribe Tampereen startup community lead Juho Mäkinen.

Ympäristö tarjoaa tukikohdan myös tulevaisuuden startup-yrittäjille, jotka voivat saada tukea liikeidean testaamiseen ja tilaa yritystoiminnan käynnistämiseen.

Yhtenä uuden yhteisön peruspalikoista on vankka usko siihen, että erityisesti Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijoista ja tutkijoista löytyy jatkossa monta uutta startup-yrittäjää.