Pietarsaarelaisen Snellmanin lihatehtaan ruokasalin seinää komistaa hiljattain valmistunut isokokoinen taulu. Yrityksen 50-vuotispäivän kunniaksi tilatussa taulussa yrityksen viisi perustajaveljestä, Kurt, Lars, Karl, Henry ja Per nauttivat päiväkahvia leppoisissa kesätunnelmissa merenrannalla. Yksi veljistä leikkaa voileivän päälle tukevia makkaransiivuja paksusta pötköstä.

- Meillä oli niukka lapsuus. Meitä oli 13 lasta ja pieni maatila. Rakkaat vanhempamme kasvattivat meitä kunnioittamaan ruokaa ja olemaan haaskaamatta. Isän ja äidin opetukset ovat edelleen yrityksemme perusarvoja, sanoo Snellmanin hallituksen puheenjohtaja, yrityksen entinen toimitusjohtaja Per "Pelle" Snellman.

Kolme lihavaa vuotta

Snellman on yksi harvoista yksityisistä, alkujaan pienistä makkaratehtaista, jotka ovat säilyneet hengissä viime vuosikymmenten rakennemuutoksista. Viimeiset kolme vuotta ovat olleet Snellmanille korkealentoa.

Snellmanin leikkelemyynti on kaksinkertaistunut vuodesta 1997. Samana aikana valmiiksi pakattujen lihojen myynti on viisinkertaistunut.

Viime vuonna myös yrityksen tulos kaksinkertaistui edellisvuodesta. Keväällä paikallinen perheyritys ohitti muun muassa Atrian ja muut isot talot leikkelemarkkinoilla. Tällä hetkellä sillä on runsaan 20 prosentin markkinaosuus viipalepakatuista leikkeleistä. Joitakin tuotteita menisi enemmän kuin ehditään saada raaka-aineita ja valmistaa.

- Menestyksemme takana on tietysti hyvä laatu, mutta myös kulutustottumusten muutoksia hyvin ennakoiva tuotekehitys ja onnistunut brandin rakennus, sanoo markkinointijohtaja Peter Fagerholm, Pelle Snellmanin vävy.

Lestadiolaisessa suvussa perheyritykseen riittää väkeä omasta piiristä. Tällä hetkellä Snellmanilla on töissä runsaat 300 ihmistä, noin 10 prosenttia on suvun jäseniä. Yrityksen operatiivinen johto on pääosin Snellmanin suvun käsissä.

The herra Snellman

Fagerholmin mukaan huono tulos neljä vuotta sitten pakotti snellmanilaiset miettimään toden teolla, kuinka turvata yrityksen tulevaisuus.

- Ensinnäkin kaksinkertaistimme mainosbudjettimme. Samalla päätimme mennä täysillä mukaan kaupan keskittymiseen. Näimme etuna, ettemme joudu neuvottelemaan kymmenien kauppiaiden kanssa erikseen, vaan sisäänostot tehdään keskitetysti, Fagerholm kertoo.

Seuraavana vuonna Snellman uudisti ja yhtenäisti pakkaukset, mikä lisäsi myyntiä useita prosentteja. Kaikissa Snellmanin tuotteissa esiintyy itse herra Snellman Pietarsaaresta. Aivan tarkkaa esikuvaa logon makkaramestarilla ei ole. Perustajaveljesten sanotaan aika ajoin kisailevan siitä, kuka heistä on kuvan The herra Snellman. Yleinen käsitys firmassa on, että logon vuosikymmen sitten piirtänyt Sirpa Hammar olisi käyttänyt mallinaan Pelleä.

- Mainoslauseella herra Snellman Pietarsaaresta haluamme viestiä, että kyseessä on pieni, paikallinen yritys, vaikka emme enää nyt niin kauhean pieniä olekaan. Herra Snellman logossa antaa mielikuvan siitä, että herra Snellman henkilökohtaisesti valvoo laatua tehtaallaan. Pietarsaarelaisuus puolestaan riittää kertomaan kuluttajille, että tuotteemme ovat kotimaista alkuperää. Emme välitä suoraan liputtaa kotimaisuuden puolesta, analysoi Fagerholm.

Sympaattinen ja hintava

Snellman on teettänyt mainontaansa Brand Sellersillä vuodesta 1994. Tänä aikana logon herra Snellman on joutunut armottomalle laihdutuskuurille.

- Herra on pantu ajan hengen mukaan hoikistumaan ja noudattamaan terveitä elämäntapoja. Nyt hänen kolesteroliarvonsa ja verenpaineensa alkavat olla kunnossa, naureskelee markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Elisabeth Enström.

Pienuuden ja paikallisuuden korostaminen markkinoinnissa on onnistunut. Yritys on saanut kuluttajakyselyissä jo useamman vuoden parhaat pisteet sympaattisuudessa. Laatu koetaan myös hyväksi, mutta tuotteet kalliin puoleisiksi.

Fagerholmin mukaan Snellman ei yritäkään kilpailla hinnalla. Suomessakin riittää ihmisiä, jotka haluavat maksaa laadusta vähän enemmän.

Mainonta on perheestä

Fagerholmin mukaan Snellman miettii viestintänsä hyvin tarkkaan ja on mainostoimistolle vaativa asiakas. Yrityksen oma mainosryhmä punnitsee tarkkaan ehdotukset ja muuttaa niitä tarvittaessa oman makunsa mukaisiksi.

- Varmasti olemme ampuneet alas hyviäkin ideoita, mutta meille on tärkeää, että kaikki viestintämme on meidän näköistämme ja mahdollisimman aitoa. Ehkä se on tyypillistä perheyritykselle, samaistetaanhan yritys pitkälti omistajaperheeseen. Olemme ja myös haluamme olla hiukan erilainen yritys, sanoo Fargerholm.

- Brand Sellersiin olemme todella tyytyväisiä. He ymmärtävät yritystämme. Ilman heitä emme olisi onnistuneet, hän jatkaa.

Voitelussa kuiva linja

Kristilliset arvot ohjaavat lestadiolaisen Snellmanin suvun liiketoimintaa. Fagerholmin mielestä kristillisyyteen perustuvat yritysarvot rajoittavat osaltaan mainontaa ja markkinointia. Snellmanin mainoksissa ei esimerkiksi näytetä paljasta pintaa. Mainoksissa ei saa olla viittauksia seksiin, alkoholiin tai eri uskontokuntien edustajiin.

- Rajoitukset voi kääntää eduksi. Ne auttavat meitä erottumaan joukosta, Fagerholm toteaa.

Edustamisessa pätevät myös samat säännöt. Yrityksen tilaisuuksissa alkoholi on kielletty. Snellman tarjoaa vierailleen esimerkiksi reipasta luontoretkeilyä saaristossa viini-illallisen sijaan. Kuiva edustaminen tarjoaa Snellmanien mielestä hyvän mahdollisuuden erottautua. Vieraat pääsevät ajoissa kotiin, eikä seuraavana päivänä ole pää kipeä.

- On tuhon tie, jos uskoo juottamisen auttavan bisneksen teossa, jyrähtää toimitusjohtaja Gerhard Snellman.

- Kuiva linja säästää myös paljon rahaa, Fargerholm huomauttaa pragmaattisemmin.

Ahneuden kiusaukset

Kristillisyyden olisi Snellmanien mukaan tarkoitus vaikuttaa yrityksen henkilöstöpolitiikkaan.

- On helppo sanoa, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Vaikeampi on toteuttaa ajatusta käytännössä. Yritämme huolehtia henkilöstömme hyvinvoinnista. Johtaja ei ole sen arvokkaampi kuin lihanpakkaaja, pohtii Per Snellman.

Samanarvoisuudesta huolimatta palkkaeroja eri ammattiryhmien välillä on, mutta snellmanilaisten mukaan ne ovat maltillisia ja voittoja ohjataan yrityksen kehittämiseen enemminkin kuin johtajien ruhtinaalliseen palkitsemiseen.

Kehitysjohtaja Rolf Snellman myöntää, että kristillisten arvojen ja bisneksen yhteensovittaminen ei ole helppoa. Kristillinen etiikka tuomitsee esimerkiksi ahneuden. Työtä pitäisi tehdä kanssaihmisten auttamiseksi, ei oman edun tavoittelemiseksi. Silti Snellmanillakin on käytössä bonusjärjestelmä, joka kannustaa ihmisiä ahneuteen.

Markkinajohtajaksi etuajassa

Snellmanilaiset uskovat yrityksensä selviytyneen rakennemuutoksista ennakkoluulottomuudella ja rohkeudella. Yritys päätti aloittaa uuden tuotantolaitoksen rakentamisen Pietarsaaren lähistöllä sijaitsevaan Kuusisaareen juuri pahimman laman aikaan 1990-luvun alkupuolella. Samaan aikaan EU-jäsenyys aiheutti lisää epävarmuutta elintarvikealalla.

Maksamakkarat ja -pasteijat ovat perinteisesti olleet Snellmanin lippulaivatuotteita. Nykyisin viipaloidut leikkeet ovat nousseet maksatuotteiden rinnalle.

Fagerholmin mukaan Snellman haistoi ensimmäisenä Suomessa leikkelemarkkinoiden muutokset. Leikkeleiden kokonaiskulutus kasvoi reippaasti viime vuosikymmenenä hulluista lehmistä huolimatta. Snellman toi markkinoille viipalepakatut leikkeleet, jotka löivät itsensä nopeasti läpi.

Snellman keksi myös alkaa kaupata suomalaisille neliskanttisen muotoista voileipäkinkkua ja vähärasvaista kalkkunaleikettä. Myöhemmin tulivat kevyttuotteet ja viime talvena paperinohuet kinkku- ja kalkkunaviipaleet, jotka ovat olleet hittituotteita. Niillä on runsaan kymmenen prosentin osuus Snellmanin leikkelemarkkinoista.

- Syksyllä 1999 päätimme, että meistä tulee markkinajohtaja leikkelepuolella vuonna 2004. Saavutimme tavoitteen jo nyt. En tarkoita sitä, että saamme olla rauhassa. Kilpailijat työskentelevät kovasti kääntääkseen suunnan. Heidänkin tuotekehityksensä on voimakasta. He yrittävät matkia meitä kovasti, mutta sehän on normaalia, sanoo toimitusjohtaja Gerhard Snellman.

Seuraavaksi valmisruokaa

Vuoden alkupuolella Snellman laajensi tuotevalikoimaansa valmiskeittoihin. Ensi vuoden alussa yritys tuo markkinoille valmisruokasarjan, jota mainostetaan gourmet-tyyppisenä tuotteena. Lanseeraukseen liittyy yrityksen historian mittavin mainoskampanja.

Per Snellman ei kauhistele uuden sukupolven ideoita ja tuotelaajennushankkeita. Hänen mukaansa Snellmanilla kolmaskaan sukupolvi ei haaskaa aikaisempien polvien saavutuksia.

Snellmanilla kunnioitetaan perinteitä ja suvun kristillisiä perusarvoja, mutta seurataan myös aikaa. Yritys aikoo pysyä vastaisuudessakin suvun omistuksessa.

Kukaan Snellmaneista ei ainakaan myönnä, että sukuyrityksen omistajilla olisi minkäänlaista eripuraa. Harmonia on niin täydellinen, että suvun nuorisossa ei ole edes yhtä kasvissyöjää.