Uuden #YouTubeRegrets-kampanjan takana on Mozilla-säätiö, joka pyytää ihmisiltä kokemuksia ja kertomuksia aiheesta. Kampanjasta kertoi The Verge.

Esimerkiksi algoritmin toiminnasta Mozilla nostaa yksittäisen YouTube-haun, jolla on haluttu selvittää rakensivatko avaruusolennot Stonehengen. Sen jälkeen YouTube-suositukset ovat muuttuneet hyvin sakeaksi tavaraksi, esillä on esimerkiksi Roswellin ufo-tarinoita ja illuminati-salaliittoteorioita. YouTuben suosittelualgoritmin rakentamat kaninkolot vievät joskus hyvinkin harmillisille poluille, Mozillan tiedotteessa todetaan.

Erityisesti maailmalla ollaan huolissaan lapsista ja nuorista, joiden herkät mielet saattavat kärsiä häiritsevästä sisällöstä. Asiaan ovat ottaneet lähiaikoina kantaa jopa YouTuben toimitusjohtaja Susan Wojcicki ja tuotejohtaja Neal Mohan.

Mozillan tavoitteena on käyttää ihmisten kauhutarinoita painostaakseen YouTubea virittämään algoritmiaan. Mozillan edustajat aikovat projektin lopuksi tavata YouTuben edustajia ja vaatia tiukkoja toimenpiteitä asian suhteen.

Vaikka mitään virallisia takeita projektin onnistumisesta ei ole, on ainakin yksi entinen YouTuben työntekijä luottavainen asian suhteen. Guillaume Chaslot iloitsi Twitterissä, että ainakin nyt on olemassa paikka, jonne kertoa mitä polkua pitkin häiritsevään videosisältöön päätyi.

Oma tube-tarinansa voi käydä jättämässä helposti Google Docs -palveluun.