Konsulttiyritys Solita palkkasi kaksi vuotta sitten henkilöstön valmentajan, joka on osa vakituista henkilökuntaa, ja jonka pakeille voi piipahtaa hyvin matalalla kynnyksellä.

”Ensisijainen tarve oli päästä kiinni työssä jaksamisen haasteisiin jo alkuvaiheessa. Jos niissä apu tulee työterveyden kautta, se tuppaa tulemaan usein aika myöhään ja usein siinä vaiheessa ollaan ongelmissa jo aika pitkällä”, kertoo Solitan henkilöstöjohtaja Esa Rauhala.

Solita ei hakenut ammattipsykologia vaan sparraajaa, joka valmiiden vastausten sijaan esittäisi henkilöä eteenpäin ohjaavia hyviä kysymyksiä.

”Ehdimme treffata monta kandidaattia ja alkoi jo tulla tunne, ettei löydy sellaista, joka sopii meidän intresseihin ja kulttuuriin. ”

Samaan aikaan yrittäjänä valmennuksia tehnyt Tarja Kivistö mietti haluavansa kokeilla työskentelyä palkkatöissä. Hän otti yhteyttä Solitaan, ja nyt kaksi vuotta myöhemmin sekä hän että solitalaiset ovat erittäin tyytyväisiä. Kivistö on kasvatustieteiden maisteri ja parisuhdeterapeutti, lisäksi hän on opiskellut neurolingvistisen ohjelmoinnin (NLP) osaajaksi.

”Puolet työstäni on konkreettista yksilöiden ja tiimien valmennustyötä, ja toinen puoli on näiden asioiden kehittämistä ja viemistä kulttuuriin ja johtamiseen. Hyödynnän siinä kaikkea sitä, mitä saan valmennustyöstä”, Kivistö kertoo.

Kivistö tekee vastaanottotyötä kaksi tai kolme päivää viikossa, ja hän ehtii yhden päivän aikana ottaa vastaan neljä henkilöä.

”Minulle voi varata ajan ja pyrin myös siihen, että osan päivästä oveni on auki, josta voi vain kävellä sisään. Monesti käytävällä törmätään, ja siitä lähtee juttu liikenteeseen. Joidenkin kanssa tavataan kaksi tai kolme kertaa ja joidenkin kanssa yhteinen polku voi olla paljon pidempi.”

Asioista jutellaan laidasta laitaan

Kivistö kertoo, että hänen huoneessaan jutellaan laidasta laitaan asioita.

”Usein tuntuu, että työpöydällä on koko elämä. Keskustelu voi liittyä työtapojen muuttamiseen paremmiksi tai ihmisten välisiin suhteisiin, konflikteihin tai asiakastapaamisiin valmistautumiseen, mutta yhtä lailla ne voivat olla henkilökohtaiseen elämään liittyä asioita: perheeseen, parisuhteeseen ja muihin elämäntilanteiden muutoksiin.”

”Ei tarvitse pelätä leimaantuvansa, jos juttelee Tarjan kanssa, koska hänen kanssaan voi puhua asioista hyvin laajalla skaalalla”, Rauhala sanoo.

"Kysyntää enemmän kuin Tarja pystyy tekemään"

Perinteisesti esimiesten vastuulla on huolehtia siitä, että työntekijöiden itsensä kehittämisen tarpeet kuullaan ja huomioidaan.

”Joskus ammattivalmentaja on luontevampi pallotteluseinä kuin esimies. Jos vaikka pohtii omaa rooliaan tai tulevaisuuttaan, eikä halua avata niitä vielä esimiehelle, jos ei itsekään tiedä mihin suuntaan haluaa. Tarja ei ota kantaa siihen, mikä suunta on hyvä tai huono, vaan hän asettaa kysymyksiä, jotka saavat pohtimaan asiaa useista näkökulmista.”

Reilut 800 henkeä työllistävän Solitan kulttuurin vahva piirre on itseohjautuvuus, mutta harvalla se on luontainen ominaisuus.

”Mitä isompi organisaatio, sitä enemmän on tarvetta kasvattaa ja kehittää itsensä johtamisen taitoja, ettei se johda ylikuormittumiseen tai sekoiluun ja kaaokseen. Yritämme balansoida sitä valmennuksen tuella.”

Kivistön palvelut ovat kysyttyjä.

”Täsmäpalaute on ollut hyvää, ja kysyntää on koko ajan enemmän kuin Tarja pystyy tekemään. Jos siitä ei olisi mitään apua, ketään ei kävisi”, Rauhala toteaa.

Esimiestyön kehittäjä

Silti Solitalla ei ole aikeissa palkata lisää valmentajia esimiesten rinnalle, vaan esimiestyötä kehitetään valmennuksella. Solitalla työntekijöiden vaihtuvuus on vähäistä, mikä voi resonoida valmennustyön tuloksia.

”Jos ongelmia hautuu pitkään, ovatpa ne sitten asiakasprojekteihin, sisäisiin jännitteisiin, omaan rooliin tai jaksamiseen liittyviä, monesti ihmiset ratkovat niitä vaihtamalla maisemaa", Rauhala sanoo.

Osana työyhteisöä Kivistö näkee työnsä tulokset työarjessa.

”Ne ovat sykähdyttävimpiä hetkiä, kun huomaa, että jokin, joka tuntui mahdottomalta tai vaikealta, onnistuikin.”

Lue lisää työelämän tämän hetken trendeistä 16.8. ilmestyneestä M&M:n numerosta 13.