YouTube-tapahtuma Tubeconin taustayhtiössä valta siirtyy aiempaa voimakkaammin tubettajille itselleen, kun YouTube-konkareiden perustamasta yhdistyksestä tulee Tubecon Oy:n suurin omistaja.

Tubeconin hallituksen puheenjohtaja Elise Pietarila lahjoittaa kaikki osakkeensa uudelle yhdistykselle, jonka perustajajäsenistä löytyvät muun muassa Jonna Paananen eli Wildeem, Sonja Hämäläinen alias Soikkuu sekä Juuso Karikuusi eli Herbalisti.

Yhdistyksen valitsema hallitus vastaa tulevaisuudessa Tubecon-tapahtuman ohjauksesta. Tubettajia yhdistyksen perustamisessa avustavan Pietarilan mukaan yhdistyksen jäsenet ovat jo ilmaisseet haluavansa tapahtuman isoihin linjoihin muutoksia, ja ainakin yksi tulee korostumaan jo ensi vuoden Tubeconissa: tekijyyden tukeminen.

"Yksi tärkeä asia on se, mitä Tubecon-tapahtuma edustaa, kenelle sitä tehdään. Fanitapahtuma on korostunut viime vuosina, ja nyt halutaan tarjota myös tekijöille tapahtuman aikana enemmän sisältöä", Pietarila sanoo M&M:lle.

"Heillä on paras näkemys"

Tubettajien yhdistys omistaa yhtiöstä jatkossa 40 prosenttia. Loput 60 prosenttia jäävät yhtiön muille perustajajäsenille Risto Kuulasmaalle, Pauli Kopulle ja Jaakko Kievarille.

Pietarilan mukaan ajatus tubettajien sitouttamisesta omistajiksi syntyi jo ensimmäisen Tubeconin jälkeen vuonna 2014, mutta tuolloin nuoret eivät vielä innostuneet ideasta. Jatkossa yhdistyksen ja yhtiön yhteistyö muistuttaa omistajaohjausta: toimitusjohtaja tai vastaava tuottaja esittelee yhdistykselle agendan, ja yhdistyksen päätösten on määrä edustaa tubettajien näkemystä laajemminkin.

Järjestely helpottaa myös tuhatpäiseksi paisuneen tubettaja-, artisti- ja vapaaehtoisjoukon organisointia, Pietarila sanoo.

"He [tubettajat] ovat tulleet startanneeksi ilmiön, josta vielä pari vuotta sitten meillä muilla ei ollut ymmärrystä. Heillä on paras näkemys siihen, mitä tarvitaan", Pietarila perustelee omistajakuvion muutosta. "On tärkeää, että he saavat tämän omistuksen kautta oikean vaikutusvallan."

Liikevaihto kasvussa

Järjestyksessään kolmas Tubecon keräsi Hartwall Areenalle viime viikonloppuna ennätysyleisön, yli 18 500 kävijää. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä järjestetyn tapahtuman ohjelmassa oli yli 300 esiintyjää sekä 130 tubettajien ja fanien Meet & Greet -kohtaamista.

Tarkkoja lukuja lipunmyynnin kehityksestä ei Pietarilan mukaan vielä ole, mutta hän kertoo tapahtuman olevan kaupallisesti erittäin kannattava. Viime vuonna tapahtuman liikevaihto oli noin 500 000 euroa, ja voittoa tuli 100 000. Tänä vuonna vähintään liikevaihto kasvaa, ehkä tuloskin hieman, Pietarila arvioi.

Tubettaja-omistajayhdistys saa käytännössä päättää, mihin voitto käytetään. Viime vuonna sillä rahoitettiin Tubecon Creator Spacea, jonka tarkoituksena on tarjota kaikille tubettajille avoin tuotanto- ja tapaamistila modernin nuorisotilan tapaan. Tila aloitti hiljattain toimintansa väliaikaistilassa ennen muuttoa Marian sairaalan startup-keskittymään. Vastuu tilan toiminnasta on niin ikään uuden yhdistyksen valitsemalla hallituksella.

Tubeconin taustayhtiön muut perustajajäsenet, kaksi tuottajaa ja kumppanivastaava jatkavat omistajamuutoksesta huolimatta entiseen malliin. Tubecon-vastuidensa lisäksi tuotantoyhtiö Gimmeyawalletin toimitusjohtajana tunnettu Pietarila ei hänkään aio kadota Tubeconin taustajoukoista kokonaan. Alkuun hän on nuorten käytettävissä yhdistyksen perustamisen tukena sen verran kuin apua tarvitaan.

"Varmaan pojat [Kuulasmaa, Kopu ja Kievari] kutsuvat minut sitten advisory boardin jäseneksi tai muuta", hän sanoo.