Black Friday on nyt käsite Suomessa, sanoo 32 sanomalehden ilmoitusmyyntiä edistävän Kärkimedia n toimitusjohtaja Tom Jungell M&M:lle.

Mustaan päivään liittyvä mainonta on aktivoitunut tänä vuonna selvästi. Se käynnistyi Jungellin mukaan jo viikko sitten.

"Tällainen kaupallinen päivä piristää laajastikin mainonnan määrää viikko- ja viikonlopputasolla", Jungell kertoo.

"Viikonloppuna oli esimerkiksi erilaisia kampanjoita, joissa ihmiset pystyivät rekisteröitymään saadakseen sitä kautta hyvät tarjoukset Black Fridayna. Jos katsoo sanomalehtiä, täällä etelässä esimerkkinä Helsingin Sanomat vaikutti varsinkin perjantaina aika synkältä ja mustalta – Black Friday -mainontaa oli laajasti."

Mustan perjantain ilmoittelun merkittävimmiksi ponnistajiksi Jungell nostaa tekniikka-alan myymälät, kuten gigantit ja powerit. Black Friday on kuitenkin levittäytynyt toimialalta toiselle vahdikkaasti.

"On toimialoja, jotka eivät vielä viime vuonna hyödyneet Black Fridayta, mutta nyt ovat mukana, esimerkiksi kalustepuoli kokonaisuudessaan. Black Fridaysta tulee nyt kaikille imua, kun se on käsite tässä maassa."

Entä näkyykö ilmoitusmyynnissä toinen yhdysvaltaisten kulutusjuhlapäivä, Cyber Monday?

"Se on hyvä kysymys, mutta en oikein usko. Black Fridaytakin on työstetty vuosia eteenpäin, ja nyt se on saanut laajemman huomion. Ihmiset ymmärtävät sen ja ehkä jopa tietävät, mistä sana Black Friday tulee." musta

M&M kysyi Black Fridayn vaikutuksesta myös kahdelta mediatalolta, Keskisuomalaiselta ja Alma Medialta. Asiaa kommentoivat Keskisuomalaisen myyntijohtaja Timo Vilpponen jaAlma Media Solutionsin johtaja Tiina Järvilehto.

Näkyykö ilmoitusmyynnissä muutosta Black Fridayn ansiosta?

Vilpponen: "Näkyy todellakin. Meillä oli tänään ennätyspaksu lehti, 80 sivua. Voi sanoa, että lehti oli mustanaan Black Fridayta."

Järvilehto: "Mainostajat ovat käyttäneet meidän kaikkia kanaviamme, printtiä, desktopia, mobiilia jossain määrin enemmän kuin normaaliperjantaina. He ovat käyttäneet sekä massamarkkinoinnin keinoja että kohdentamisratkaisuja."

Milloin ryhdyitte markkinoimaan Black Fridayta mainostajille?

V: "Aloimme vuosi sitten tarjoaaman aktiivisesti Black Fridayta."

J: "Aloitimme Black Fridayn aktiivisen markkinoinnin ja hyötyjen kuvaamisen mainostaja-asiakkaille noin 3-4 vuotta sitten. Toki mainontaa on ostettu päivän tarpeisiin siitä saakka kun Black Friday Suomeen rantautui."

Miten vertaisit tätä vuotta viime vuoteen Black Fridayn ilmoitusmyynnin osalta?

V: "Viime vuodesta Black Friday kasvoi meillä tänä vuonna sata prosenttia. Sen verran enemmän tehtiin ilmoittelua. Sitä tuli sekä Kärkimedian kautta että suorasta myynnistä."

J: "Viime vuoden hyvät kampanjatulokset ovat lisänneet mainostajien halukkuutta investoida mainontaan, ja muun muassa Alma Mediassa kasvu on ollut kymmeniä prosentteja."

Miten Black Friday vertautuu muihin pyhiin ilmoitusmyynnissä?

V: "Joulu on kyllä vastaava (ilmoitusmyynnin myyntipiikki). Muuta vastaavaa kaupallista pyhää ei ole."

J: "Vastaavia päiviä, jolloin mainonnalle on poikkeuksellisen paljon kysyntää jatkuvan tekemisen ohella, ovat pääsiäinen, juhannus ja joulu. Tämän vuoden Black Friday ylitti odotukset ja joidenkin Alman palveluiden osalta muun muassa verkossa myimme kapasiteetin loppuun."

Kärkimedian Jungell ei suostu rinnastamaan Black Fridayta "missään nimessä" jouluun, keskitalven juhla on pitkä ja sen markkinointikin kestää pitkään, hän huomauttaa. Jungellin mielestä hyvää vastinetta Black Fridaylle ei ehkä edes löydy suomalaisesta kalenterista - mutta lopulta pisteet vie juhannus.

"Se mainonta aktivoituu viikkoa ennen juhannusta ja huipentuu pari päivää ennen juhannusta. Mutta aktiivisen markkinoinnin kannalta juhannuksen mainnassa on pitkälti kyse päivittäistavarakaupasta ja siihen liittyvästä toiminnasta", Jungell summaa.

M&M on osa Alma Mediaa.