Halpareittibussi Onnibus in käyttäjät ovat huomanneet yhtiön harjoittavan kyseenalaisia keinoja tuoda lisäkatetta yrityksen kassaan. Onnibus nimittäin vaikuttaisi injektoivan omia mainoksiaan käyttäjän katselemien verkkosivujen päälle välittämättä siitä, mitä mainokset hautaavat alleen.

Reddit-käyttäjä pandemi havainnollisti tarinaansa kuvankaappauksella, jossa ilmaista Onnibusin wifiä käyttänyt pandemi oli yrittänyt lukea Helsingin Sanomien sivua, ja Viaplayn mainos oli kaapannut ruudun alalaidasta tuntuvan siivun.

Jos sivusto on salaamaton, Onnibus uudelleenkirjoittaa verkkosivua haluamallaan tavalla. Tässä tapauksessa se lyö mainoksen kuin tarran käyttäjän katseleman näkymän päälle.

Pandemi tiesi kuitenkin neuvoa, että jos verkkosivusto käyttää salausprotokollaa eli https-yhteyttä, mainoksia ei näy.

Onnibus vahvistaa asian.

Onnibusin kaupallinen johtaja Petteri Rantala kertoo, että näkyville tulevat mainokset ovat kuvia, jotka ladataan selaimeen javascriptin avulla. Koodinpätkä noukkii mainokset Onnibusin käyttämän palveluntarjoaja Icomeran palvelimilta.

Rantala vakuuttaa, että vaikka järjestelmä hakeekin mainoskuvia ulkopuoliselta taholta, käyttäjän tietoturva ei ole vaarassa. Verkkomainonta haetaan salatun yhteyden avulla, joten siihen liittyviä tietoja ei voi kaapata.

Mainoksia ei myöskään kohdenneta käyttäjän nettikäyttäytymisen pohjalta, eikä asiakkaan tietojakaan tallenneta mainosten näyttämistä varten.

Rantala huomauttaa myös, että Onnibusin harjoittama verkkomainonta on täysin käyttäjien hyväksymien käyttöehtojen mukaista toimintaa.

Lähde: Tivi