”Alkuperäinen käyntimäärätavoitteemme oli 2,5 miljoonaa käyntiä vuodessa, mutta tänä vuonna saavutetaan 3 miljoonaa käyntiä. Tämän vuoden puolella käyntejä on kertynyt jo 2 877 560. Kolme miljoonaa käyntiä tulee täyteen melko todennäköisesti juuri syntymäpäivän tienoilla", sanoo Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

"Uusia kirjastokortteja on Oodissa tehty todella vilkkaasti, lokakuun loppuun mennessä jo 18 400 kappaletta. Oodista on lainattu tänä vuonna yli puoli miljoonaa nidettä. Uusinnat mukaan lukien lainoja kertyy yli miljoona.”

Oodi on kerännyt ihastusta ja ylistystä monumentaalisesta arkkitehtuuristaan. Elokuussa Oodi valittiin maailman parhaaksi uudeksi yleiseksi kirjastoksi kirjastoalan maailmankongressissa.

Myönteistä palautetta asiakkaat ovat kirjaston mukaan antaneet myös monipuolisista palveluista ja tekemisen mahdollisuuksista.

Huutiakin on annettu. Negatiivisempaa palautetta on annettu sukupuolineutraaleista WC-tiloista, CD-levyjen puutteesta ja melusta, kertoo tiedote. Johtajan mukaan sukupuolineutraalit vessat pysyvät keskustakirjastossa kritiikistä huolimatta.

”Sukupuolineutraalit WC-tilat säilytetään, sillä tämä periaate toteuttaa yhdenvertaisuuden arvoamme ja helpottaa muun muassa lasten ja vanhempien asiointia vessoissa", Soininvaara sanoo.

"Ajoittaista melua valitettavasti syntyy sillä noin 10 000 päivittäisestä kävijästä lähtee myös ääntä. Rakennuksen puutteista on tullut jonkun verran palautetta ja takuutyöt ovat käynnissä. Oodin eteläpäädyn ovi osoittautui heti liian ahtaaksi ja vuoden loppuun mennessä saammekin uuden ja paremmin vetävän oven”, Soininvaara kertoo.

Oodi on myös lisännyt kiinnostusta kirjastoihin koko Helsingissä. Oodin siivittämänä muissa Helsingin kaupunginkirjaston kirjastoissa käyntimäärät ovat kasvaneet yhdellä prosentilla, sanoo Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen tiedotteessa.

"Tämä on myönteinen yllätys, koska olimme ennakoineet keskimäärin 5 prosentin käyntimäärän laskua muissa kirjastoissa. Ihmiset ovat äänestäneet jaloillaan kirjastojen puolesta, löytäneet kaikkien kirjastojen uudistuvat palvelut ja osoittaneet, että lähikirjastot ovat tärkeitä heidän arjessaan. Sama trendi on näkyvissä monissa muissakin Suomen kaupungeissa.”