Tiistaina Helsingissä järjestettiin Suomen ensimmäinen livetwiitattu oopperaesitys. Kunnian olla ensimmäinen sai Helsingin Koomisen Oopperan ohjelmistossa oleva Míla Mellanová n kirjoittama ja Jiří Pauer in säveltämä satuooppera Punahilkka.

Idea livetwiit-esitykseen on tullut oopperan tuottajan Maiju Talvisto n mukaan maailmalta. Esittävän taiteen laitoksissa on järjestetty erilaisia livetwiit-tapahtumia jo usean vuoden ajan. Osa oopperataloista myy esityksiinsä erityisiä twiittipenkkejä, joilla istuessa voi käyttää kännykkää ja sosiaalista mediaa vapaasti esityksen aikana.

"Koska olemme uusi talo, meistä on kiva kokeilla kaikkea uutta. Varsinkin kun maailmalla vastaava on pyörinyt monta vuotta. On hauska olla tuomassa tätä ensimmäisten joukossa Suomeen", Talvisto kertoo M&M:lle.

Talviston mukaan livetwiittauksen tarkoitus on tarkoitus avata oopperan esirippua myös sellaisille, jotka eivät siellä yleensä välttämättä käy tai joilla on sitä kohtaan tiettyjä ennakko-odotuksia.

"Oopperalla on kuitenkin aika korkeakulttuurinen leima. Jos saamme tavalliset ihmiset kertomaan, millaista se on, uskoisin että se laskee rimaa tulla", Talvisto pohtii.

Esityksessä oli kuusi livetwiittaajaa, jotka kertoivat tunnelmistaan #punahilkkalive-hashtagillä. Twiittaajat valikoituivat somessa olleen avoimen haun kautta. Mukana oli kulttuuribloggaajia, toimittajia sekä henkilökuntaa, jotka myös moderoivat twiittivirtaa.

Talvisto kertoo twiittaajissa olleen myös sellaisia, jotka eivät ole aikaisemmin käyneet oopperassa.

"He olivat positiivisesti yllättyneitä sekä teoksesta että kokemuksesta. Osalla oli varmasti ennakkoasenteita, että onkohan ooppera vaikeaa ja pystyykö siinä samalla edes twiittaamaan, mutta tällaisia kokemuksia heille ei kuitenkaan tullut."

Talviston mukaan aloituksesta haluttiin kuitenkin tehdä hieman kevyempi.

"Esimerkiksi Wagnerin teokset voisivat olla aika raskaita alkuun. Tästä ei ole aikaisempaa kokemusta, joten halusimme kokeilla ensin helpon teoksen avulla miten livetwiittaus toimii ja miten ihmiset siihen suhtautuvat", Talvisto kertoo.

Kokemus oli hänen mukaansa hyvä ja tarkoitus on jatkossakin tehdä livetwiit-esityksiä isomminkin. Katsojia kokemus kuitenkin hieman jakoi.

"Palaute on ollut sekä positiivista että negatiivista. Jotkut ovat ihmetelleet, että minkä takia oopperaan mennään kännyköiden kanssa, että eikö se estä kokemista. Mielestämme kyse ei ole häiriköinnistä, eikä ajatuksena ole rajoittaa kokemusta, vaan avata sellaisen taidemuodon verhoa kanaviin, joissa se ei näy."

Talvisto sanoo esittävän taiteen laitoksien kohdalla olevan usein niin, että pidetään ensi-ilta, josta kukaan ei tiedä mitään.

"Tavallaan sellainen ensi-illan tunnelma ja kulissien takainen toiminta ei näy millään tavalla", Talvisto sanoo.

Helsingin Koominen Ooppera aloitti toimintansa viime syksynä ja pääesityspaikkana toimii Finlandia-talo. Oopperan johtajana toimii Laura Åkerlund.

Miksi nimi Koominen Ooppera?

"Nimi on oikeastaan kahden asian summa. Eurooppalaisilla suurilla oopperataloilla on perinteisesti ollut aina jokin rinnakkaistalo, joka on tehnyt kevyempää ohjelmistoa. Lisäksi Koominen Ooppera tulee kevyemmistä ohjelmistovalinnoistamme, jotka nojaavat pitkälti berliiniläiseen operettiperinteeseen", Talvisto selventää.