Hallo Nokia , willkommen zurück - hei Nokia, tervetuloa takaisin. Suomalaisyrityksen uusi Windows -puhelin Lumia 800 on saanut Saksassa hyvän vastaanoton ainakin medialta ja operaattoreilta - kuluttajien reaktiota saadaan vielä odottaa.

"Nokian uusi läpimurto vaatii kyllä aikansa", toteaa Dirk Wende , Saksan johtavan teleoperaattorin Deutsche Telekomin (DT) tiedottaja. Hän viittaa saksalaisoperaattorin kokemuksiin maan ensimmäisenä iPhone - ja Android -puhelimien markkinoille tuojana. Näiden puhelimien läpimurtoon meni vuosia.

Lausunto kertoo epäsuorasti myös Nokian nykyisen lähtötason. Sen maine ja myynti romahti Saksassa todella dramaattisesti Bochumin tuotannosta luopumisen jälkeen. Saksassa oltiin myös epäuskoisia, kun Nokia uhrasi lupaavan Meego -hankkeensa Microsoft -liittonsa takia.

Telekomin ykköspuhelin

Nyt Saksassa on alettu kannustaa suomalaisyritystä nousemaan kanveesilta. Mediassa ihaillaan Lumian designia ja käyttäjäystävällisyyttä, jopa intuitiivista helppokäyttöisyyttä. Miinuksena taas koetaan Windows-puhelimiin tarjolla olevien sovellusten vaatimaton määrä.

Deutsche Telekom pääsee tässä loistamaan kaikenlaisille matkapuhelimille tarjoamillaan pilvipalveluilla. Se tarjoaa myös Windows-puhelimille räätälöityä sovellusyhteyttä omaan mediakeskukseensa, jonka kautta käyttäjät voivat hallinnoida omia kuva- ja äänitekokoelmiaan tai katsoa DT:n nettitv-lähetystä.

Nokiaa markkinoivat näkyvästi lähes kaikki operaattorit. Deutsche Telekom mainostaa Lumiaa tämän hetken ykköspuhelimenaan ja "todellisena maailmanuutuutena". Pienemmän Mobilcom-debitelin mainoksessa Lumiaa markkinoidaan "tulevan talven lumena".

Operaattorien edun mukaista

Saksan toinen suuri operaattori Vodafone on kuitenkin empinyt Lumia 800:n kanssa. Nyt on selvinnyt, että sekin alkaa tarjota suomalaisten Windows-puhelinta tammikuussa mutta ei ole edistämässä Lumian menekkiä vielä strategisesti merkittävillä joulumarkkinoilla.

Tähän mennessä Vodafonella on ollut tarjolla kaksi Windows-puhelinta, joiden valmistajina ovat olleet HTC ja Samsung . "Kyllä kauppa tulee käymään hyvin vielä joulunkin jälkeen ja tarjoaa vielä hyviä mahdollisuuksia myös Lumia 800:lle", uskoo Vodafonen tiedottaja Thorsten Hoepken kunnon kaupparatsun tapaan.

Matkapuhelinoperaattorien markkinointitukea pidetään ratkaisevana tekijänä Windows-älypuhelinten menekille Saksassa. Operaattorit satsaavat nyt ilmeisen mielellään myös näihin puhelimiin markkinoita hallitsevien iPhone - ja Android -puhelimien rinnalla, koska kolmen järjestelmän kisassa ne pystyvät parantamaan selvästi pelivaraansa ja riippumattomuuttaan.