Muotoilualan Ornamo-palkinnon on voittanut tänä vuonna teollinen muotoilija Joonas Kyöstilä, joka on tuonut muodin ja muotoilun pyörätuolikäyttäjien saataville. Voittajan valitsi kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksom kolmen ehdokkaan joukosta. Liksom painotti valinnassaan Kyöstilän työn vastuullisuutta. Ornamo-palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Kyöstilän lisäksi muita finalisteja olivat tänä vuonna työpari sisustusarkkitehti Hanna Gullstén ja sisustusarkkitehti, arkkitehti Jari Inkinen sekä Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna.

Teollinen muotoilija Joonas Kyöstilä (s. 1993) on Aalto-yliopiston ja New Yorkin Parsons School of Designin kasvatti, jonka työssä korostuu vahvasti sosiaalinen vastuuntunto. Kyöstilä suunnittelee muun muassa FFORAlle, joka on pyörätuolituotteita suunnitteleva muoti- ja lifestylebrändi.

“Olen kiinnostunut muotoilun sokeista pisteistä ja yleisöistä, jotka ovat yleisesti ottaen alipalveltuja, kuten pyörätuolikäyttäjät. Kun aloimme pari vuotta sitten tehdä käyttäjä- ja markkinatutkimusta, huomasimme, ettei ollut olemassa yhtään laukkua, joka olisi pyörätuoliin kiinnitettävä ja joka näyttäisi hyvältä ja toimisi hyvin”, Kyöstilä kertoo tiedotteessa.

Kyöstilä on voittanut suunnittelupalkintoja, ja hänen töitään on Philadelphia Museum of the Artsin, Henry Ford Museumin ja Chicago Atheneumin kokoelmissa. Kyöstilän suunnittelussa korostuu sosiaalinen kestävyys, joka tarjoaa vähemmistöille mahdollisuuden demokraattiseen osallistumiseen niin omassa yhteisössä kuin laajemmin yhteiskunnassa.

Tulevaisuudessa Kyöstilä haluaa jatkaa suunnittelua marginaaliin jääville yleisöille, ja hän toivoo muotoilijoiden yhä enenevissä määrin tarttuvan aiheisiin, jotka saattavat vaikuttaa vaikeilta.

“Meillä on nopeasti globaalisti kasvava vanheneva väestö ja enemmän vammaisryhmiä kuin ikinä. Näen, että meillä on muotoilijoina todella paljon potentiaalia osallistua keskusteluihin näistä aiheista. Hienointa on, ettemme puhu vain esineiden suunnittelusta, vaan normalisoinnista. Voimme tuoda keskusteluun esimerkiksi sen, että pyörätuolikäyttäjillä pitäisi olla oikeus ilmaista itseään ihan niin kuin me muutkin”, Kyöstilä sanoo.

Ornamo-palkinnon voittajan valinnut Liksom kiittää Kyöstilää tämän suunnittelutyöstä marginaaliin jäävien ihmisten hyväksi.

“Joonas Kyöstilän suunnittelemissa pyörätuolien lisävarusteissa yhdistyvät oivalla tavalla funktionaalisuus ja laadukas design. Pyörätuoli on ankaraan kulutuskäyttöön suunniteltu apuväline, jonka käyttäjäkokemukselle on muotoilulla paljon annettavaa”, Liksom toteaa tiedotteessa.

Ornamo-palkinto on muotoilualan arvostettu tunnustus, joka tekee näkyväksi ajankohtaista muotoilua ja taideteollista taidetta. Ornamon jäsenet ehdottavat joukostaan ansioituneita tekijöitä, joiden parista Ornamon hallitus valitsee kolme ehdokasta. Palkinnon voittajan valitsee hallituksen valitsema ulkopuolinen asiantuntija.

Lue myös:

Ornamo-palkintoehdokkaat on julkistettu – tänä vuonna voittajan valitsee Rosa Liksom

Muotoiluyritykset kampanjoivat kopioita vastaan – "Resurssit eivät välttämättä riitä valvomiseen"