Kauppa

Laura Kukkonen 16.2. 14:52 päivitetty 19.2. 14:36

Ostoskeskusten kahvilat ja ravintolat kasvattivat myyntiään reilusti

Handout
Kauppakeskus Forum Helsingin keskustassa.

Joulukuussa kauppakeskusmyynti kasvoi 4,6 prosenttia. Keskusten kahvilat ja ravintolat kasvattivat myyntiään 8,8 prosenttia viime vuonna.

Pääkaupunkiseudun kauppakeskukset toimivat myynnin veturina viime vuonna.

Suomen Kauppakeskusyhdistyksen julkaisemien tietojen mukaan pk-seudun ulkopuolella myynnin kasvu jäi reiluun prosenttiin. Helsingin ja lähiseutujen kauppakeskusten myynti kasvoi 2,2 prosenttia edellisvuodesta vertailukelpoiseen kauppakeskuskantaan verrattuna.

Kauppakeskusten myynti kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 2,6 prosenttia. Joulukuussa kauppojen kassoihin kilahti peräti 4,6 prosenttia enemmän myyntiä.

Myynti kasvoi myös kauneuden ja terveyden, sisustamisen, kodintarvikkeiden ja elektroniikan alueilla. Pukeutumisen myynti taas laski hieman.

Myynnin kasvu ei heijastunut kävijälukuihin. Kauppakeskusten kävijämäärien kasvu hidastui loppuvuonna.

Erityisesti kahviloiden ja ravintoloiden tarjonta oli suosiossa kauppakeskuksissa. Niiden myynti kasvoi kasvoi 8,8 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna.

Helsingissä on valmisteilla kaksi uutta kauppakeskusta: YIT:n Tripla ja SRV:n REDI. Olemassa ovat jo muun muassa keskustan Forum ja Kamppi, Kaari, Vantaan Jumbo, Espoon Iso Omena.

Triplan kauppakeskuksen kaupallinen kehitysjohtaja Pirjo Aalto totesi tammikuussa Kauppalehdelle, että syyt lähteä kauppakeskukseen ovat entistä moninaisemmat. Kun aiemmin kauppakeskukseen mentiin palkkapäivänä hankkimaan tavaraa, nyt sinne lähdetään kahville miettimään, mitä elämyksiä haluaa kokea.

Kauppakeskusyhdistyskin selvitti tällä erää myös ostoskeskusten viihde- ja vapaa-ajan palveluita, joita tarjoaa nykyisin 82 prosenttia keskuksista. Kokonaismyynnistä näille palveluille kuuluu vasta hieman yli kaksi prosenttia. Elämyspalvelujen tarjonta on pk-seudulla muuta Suomea yleisempää.

Artikkelia muokattu 19.2.2018 kello 14.36. Lisätty kauppakeskuslistauksen edelle sanat muun muassa.