Pääministeri Antti Rinne (sd) vastasi keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan kysymykseen Veikkauksesta.

Uusi Suomi kysyi, näkeekö Rinne ongelmia Veikkauksen mainonnassa ja mainoksissa, jotka ovat viime päivinä herättäneet keskustelua.

”En ole pitänyt tuosta mainonnasta”, pääministeri sanoi.

Hänen mukaansa on hyvä, että Veikkauksessa on ”nyt viimeistään herätty” yhtiön mainonnan ongelmiin. Pääministeri teki kuitenkin selväksi, että valtionyhtiön olisi pitänyt alun perinkin pitää mainontansa sallittujen rajojen puitteissa.

”Näin ei olisi pitänyt koskaan tapahtua. [Veikkauksen] täytyy huomattavasti nyt tarkastaa omia prosessejaan.”

Veikkaus ilmoitti tiistaina laittavansa osan mainonnastaan tauolle samalla kun yhtiö teettää selvityksen mainonnastaan. Tätä ennen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) oli kertonut aikovansa puhua mainonnasta yhtiön johdon kanssa.

Pääministeri Rinteen mukaan valtion pelimonopoli, jota perustellaan rahapelaamisen haittojen vähentämisellä, ei saa johtaa peliriippuvuuden lisääntymiseen.

”Kysymys on kansanterveyden kannalta tärkeästä toimialasta monessa suhteessa, myös hyvinvointivaltion tiettyjen elementtien rahoituksesta veikkaustulojen kautta. Se ei saa johtaa siihen, että peliriippuvuus pahentuu tai ihmisten ahdinko pelien osalta pahenee.”

Rinne vastasi myös kysymykseen pelimonopolin oikeutuksesta. Hän muistutti, että monopolin säilyttämisen eteen tehtiin työtä EU:hun liittymisen yhteydessä, mutta väläytti, että tilanne ei välttämättä ole ikuinen.

”Monopolilla on ollut monia hyviä vaikuttavuuksia, mutta maailma muuttuu, ja meidän pitää myös tarkastella tilannetta maailman muutoksen myötä”, Rinne sanoi viitaten netin kansainvälisen peliyhtiöihin.