Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (ECHR) on päätynyt tukemaan Viron oikeuslaitoksen päätöstä koskien virolaisen uutissivusto Delfi n vastuuta sen anonyymien kommentoijien kirjoituksista.

Asiasta kertoo brittilehti Telegraph.

Tapaus koskee Delfissä julkaistua artikkelia, jossa kerrottiin lauttayrityksen muuttuneista reiteistä. Artikkeli keräsi yhteensä 185 kommenttia, joista 20 sisälsi henkilökohtaisia uhkauksia ja loukkaavaa kielenkäyttöä lauttayrityksen enemmistöomistajaa kohtaan.

Omistaja haastoi sivuston oikeuteen siitä huolimatta, että sivusto suostui poistamana kommentit välittömästi. Sivusto määrättiin maksamaan lauttafirman omistajalle korvauksia. Delfi valitti päätöksestä ensin korkeammille oikeusasteille ja myöhemmin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Päätös voidaan tulkita suunnanmuutokseksi, sillä sen sähköistä kaupankäyntiä koskeva direktiivi vapauttaa kaikesta vastuusta passiivisen roolin omaavat välittäjät, joiden tarjoamaa väylää kolmannet osapuolet käyttävät tiedon tarjontaan.

Ongelmalliset anonyymit kommentit

European Digital Rights -järjestön Joe McNamee kommentoi Telegraphille, että ratkaisu rajoittaa suoraan sananvapautta. Epäsuorasti uhattuna on McNameen mukaan myös yksityisyydensuoja, jos linjaus merkitsee sitä, että uutissivustot siirtyvät yhä enemmän nimelliseen tunnistautumiseen etupäässä amerikkalaisten sosiaalisten medioiden, kuten Facebookin kautta.

ECHR on perustellut ratkaisuaan kommenttien äärimmäisellä luonteella sekä sillä, että ne julkaistiin ammattimaisesti pyöritetyllä, kaupallisella uutissivustolla. ECHR toteaa päätöksessään, että kaupallisen sivuston on otettava vastuu anonyymeistä kommenteista, jos se sallii sellaisia alustallaan: Delfin toimet kommenttien siivoamiseksi olivat sen mukaan riittämättömiä, eivätkä kommentoijat todennäköisesti itse joudu kirjoituksistaan syytteeseen.

Tuomioistuimen mukaan Delfillä oli myös taloudellinen intressi kommenttien julkaisemisessa, eikä Delfiä voida pitää tapauksessa pelkkänä teknisen alustan tarjoana.

Artikkelia muokattu 22.6.2015 kello 14.21. Otsikko korjattu. Aiemmin otsikossa kerrottiin EU:n ihmisoikeustuomioistuimen tehneen kyseessä olevan päätöksen. Tosiasiassa kyse on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta.